660 هزار هکتار از اراضی اروپا سوخت؛ آتش و خشکسالی دست از سر قاره سبز برنمیدارد
سرویس خارجی-
بر اساس دادههای سیستم اطلاعات آتشسوزی در جنگلهای اروپا نزدیک به 60 هزار هکتار از اراضی طبیعی سراسر این قاره سبز در آتش سوخته و کارشناسان هشدار میدهند با تداوم خشکسالی و گرمای شدید در اروپا، تخریب ناشی از آتش سوزی در این قاره رکورد خواهد زد.
در میان بیتوجهیها و خیرهسریهای انسان مدرن! به ویژه سیاستمداران، به نتایج کارهایشان و در نتیجه تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین که خود معلول زیادهخواهیهای بشر به اصطلاح مدرن است، قاره سبز در سرخی آتشِ خشکسالی برشته و سوخته میشود. در گذشتهای نه چندان دور بسیاری از افراد هشدارهای زیستمحیطی را شوخی یا وسواسهای روشنفکرانه میدانستند، اما امروز برای بسیاری روشن شده که معضلات زیستمحیطی فاجعهای است که «امنیت» سرزمینشان را خیلی جدی تهدید میکند.
با ادامه آتشسوزیهایِ مهیبِ ناشی از خشکسالی و گرما در جنگلهای سرتاسر اروپا، منطقهای معادل یکپنجم کشور بلژیک درگیر شعلههای آتش است و به گفته کارشناسان موجهای متوالی گرمای شدید و خشکسالی «تاریخی» در این قاره احتمالاً ثبت رکوردی جدید در زمینه نابودی جنگلها در اثر آتشسوزی را رقم میزند.
آنطور که فارس نوشته، بر اساس دادههای سیستم اطلاعات آتشسوزی در جنگلهای اروپا (Effis) بین ژانویه تا اواسط آگوست (دی گذشته تا مرداد امسال) 659541 هکتار از اراضی طبیعی سراسر این قاره در آتش سوخته است که بیشترین میزان تخریب ثبت شده برای این بازه زمانی از زمان شروع ثبت اطلاعات در سال 2006 است.
این رقم 56 درصد بیشتر از رکورد قبلی مربوط به سال 2017 است. در آن سال در همین بازه زمانی مشابه 420913 هکتاراز اراضی اروپا سوخته و تا پایان آن سال رکورد 988087 هکتار به ثبت رسید. با توجه به روند کنونی، امسال ممکن است رکورد بیش از یک میلیون هکتار در زمینه اراضی سوخته در اثر آتش سوزی در اروپا ثبت شود.
دادههای سامانه Effis نشان میدهند که کل مساحت اراضی سوخته در سراسر اروپا در مدت گذشته از سال جاری میلادی تا کنون دو برابر میانگین ثبت شده در این زمینه برای سالهای 2006-2021 است. «خسوس سان میگوئل»، هماهنگکننده سامانه Effis گفت: «خشکسالی و دمای بسیار بالا امسال تمام اروپا را تحت تاثیر قرار داده است و وضعیت کلی در منطقه نگرانکننده است و این در حالی است که ما هنوز در میانه فصل آتش سوزی هستیم.» او به خبرگزاری فرانسه گفت، فصول آتشسوزی در اتحادیه اروپا از نظر تاریخی عمدتاً کشورهای حوزه مدیترانه را درگیر میکرده، اما از سال 2010 آتشسوزیها کشورهای حوزه مرکز و شمال اروپا را که «معمولاً در قلمرو خود آتشسوزی چندانی را تجربه نمیکردند» درگیر ساخته است.
اسپانیا تاکنون بیشترین آسیب را از این آتش سوزیها دیده است و 244924 هکتار از اراضی خود را به این سبب از دست داده است و پس از آن رومانی (150528هکتار) و پرتغال (77292هکتار) قرار دارند. بیش از 60000 هکتار از اراضی جنگلی نیز در فرانسه در آتش سوخته است که یک و نیم برابر بیشتر از رکورد قبلی این کشور یعنی رقم 43600 هکتاری است که در کل سال 2019 در اثر
آتشسوزی از دست داد.
گفتنی است، هیئت بین دولتی تغییرات آبوهوایی (IPCC) میگوید تغییرات جوی که در سراسر جهان مشاهده میشود به احتمال خیلی زیاد ناشی از عواملی است که بشر در آنها دست دارد. آکادمی ملی علوم آمریکا نیز فعّالیت انسانها و تولید گازهای گلخانهای را علّت اصلی این پدیده معرفی میکند. دانشمندان با استفاده از دادههای جمعآوری شده از گیاهان، یخچالها و سایر نمونهها به این نتیجه دست یافتهاند و معتقدند که این پژوهشها بهطور قطعی تأیید میکند که فعالیتهای انسانی بر آب و هوا تأثیر میگذارد.
روشن است که کشورهای به اصطلاح توسعهیافته و سیاستمداران افزونطلبِ آنها بیشترین نقش را در ایجاد این مصیبت عالمگیر داشتهاند و حالا این مصیبت نه فقط دامن کشورهای کمتر توسعهیافته که بلکه دامن خودشان را نیز گرفته است، باشد که گسترش این مصیبت طبیعی سیاستمداران خیرهسر را هوشیار کند تا روندِ این جریان خطرناک را حدأقل کندتر کنند.