امیرحسین بسطامی
ایران کشوری است که بر روی گسل زلزلهخیز قاره آسیا قرار دارد و کسانی که دستاندرکار ساختوساز هستند باید به مقاومسازی ساختمان در برابر زلزله توجه ویژه داشته باشند تا بلکه بتوان از این طریق ضمن حفظ جان انسانها، افزایش پایداری سازههای مهم در برابر زلزله، حفظ سرمایههای ملی و ارتقای توان کشور برای مدیریت مطلوب بحران ناشی از زلزله کاری انجام داد.
میزان اثرگذاری زلزله و تخریب بناها و تأسیسات، به عوامل متعدد وابسته است. تنها واحد های اندازهگیری آن ( معمولاً ریشتر) نمیتواند مؤید میزان تخریب آن باشد. عواملی چون اندازه گسل، نوع حرکت گسل و عمق و فاصله آن با مناطق مسکونی در اندازه لرزش زمین و تخریب بنا مؤثر است. در این گزارش که برای شما تهیه شده است کارآمدترین راه های مقاومسازی ساختمان را به شما شرح میدهیم.
مرگبارترین زلزلههای تاریخ ایران
با نگاهی به تاریخچه ۶۰ساله اخیر ایران و باتوجهبه بررسیهای آماری که در این سالها انجام شده است میتوان به این نتیجه رسید که کشور ایران نیز بر روی کمربندهای زلزلهای قرار گرفته و در صورت عدم رعایت اصول ساختمانسازی و استفاده از مصالح استاندارد مثل میلگرد شاهد اتفاقات مرگباری خواهیم بود. در ادامه به سه زمینلرزه پرتلفات در ۶۰ سال گذشته اشاره میکنیم: بزرگترین زمینلرزهای که ایران به خود دید مربوط به سال ۱۳۸۲ در بم است که در طی این واقعه ناگوار حدود ۴۰ هزار نفر از هموطنانمان جان خود را از دست دادند. بعد از آن زمینلرزه سال ۱۳۵۷ در طبس است که در آن واقعه سهمگین ۱۹ هزار و ۶۰۰ نفر جانشان را از دست دادند. زمینلرزه پرتلفات بعدی مربوط به سال ۱۳۴۱ در قزوین در شهر بوئین میاندشت است که جان ۱۲ هزار و ۲۵۵ نفر از هموطنان ما گرفته شد. دیدیم که در این اتفاقات ناگوار چندین هزار خانواده بدون سرپرست شدند، چند هزار مادر فرزندان و همسران خود را از دست دادند و برای همیشه داغی بر دلشان نشست. پس بهتر است برای جلوگیری از وقوع این دست اتفاقات تمامی فعالان و مدیران در عرصه ساختوساز، کمی بیشتر مسئله مقاومسازی ساختمان را در ایران جدی بگیرند تا دیگر شاهد این دست حادثههای تلخ نباشیم.
شاید این سؤال را بپرسید که اصلاً چرا مقاومسازی؟ آیا میدانید باید هر سازهای متناسب با کاربردی که دارد ساخته شود و تغییر کاربری برخی ساختمانها بدون رعایت این اصل خطرآمیز است؟
وحید غریبزاده، مهندس عمران برایمان توضیح میدهد: «در صورت تغییر کاربری ساختمان تمامی بارهای ثقلی و جانبی که به یک ساختمان وارد میشود، تغییر میکند. چنانچه این تغییر نیرو با افزایش همراه باشد، کارفرمای پروژه باید قبل از هر اقدامی نسبت به مقاومسازی آن اقدام کند.»
سؤال بعد این است که چند درصد از اصولی بودن اجرای پروژه، رعایت نکات و کیفیت خوب مصالح به کار برده شده اطمینان دارید؟
این مهندس عمران پاسخ میدهد: «همواره وجود احتمال پایین بودن کیفیت و دقت در مصالح به کار برده شده، همچنین ضعف در رعایت اصول و استانداردها وجود داشته است. برای مثال در برخی موارد مشاهده جوشکاری غیراصولی میلگردها توسط افراد غیرحرفهای، عدم کاربرد مقاطع متناسب با پروژه، شیوههای نامناسب بتنریزی، اجرای غیراصولی کاشت میلگرد و… بودهایم؛ بنابراین با توجه به قرارگیری ایران بر روی کمربند زلزله و اتفاقاتی ازایندست موضوع مقاومسازی اهمیت پیدا میکند. البته شرکتهای مقاومسازی ساختمان در تهران و دیگر شهرستانها فعالیت دارند که با بررسی عواملی از قبیل کاربری ساختمان، میزان باری که ساختمان متحمل میشود و… در این زمینه به شما مشاوره میدهند.»
سازههای مختلف و متداول در کشور
سازههای سنتی: در این نوع سازهها برخلاف سازههای بتنی و فلزی بیشتر از اینکه محاسباتی و علمی باشد تجربی بوده و تحمل بارهای قائم بر عهده دیوارها است. با توجه به تجربی بودن دستورالعملها و آییننامههای اجرایی در این روش، مطمئناً هیچ مرجع علمی قادر به تضمین این نوع سازهها نیست.
سازههای فلزی: این روش به دلیل نیاز به رعایت استانداردهای مصالح و افزایش کیفیت اجرا در بیشتر کشورها از جمله ایران مورد استفاده قرار نگرفته است و اجرای این روش طراحی باید متناسب با افزایش کیفیت مصالح و ارتقای کیفی اجرایی سازههای فلزی در کشورهای مختلف صورت گیرد. سازههای فلزی به علت امکان مونتاژ اسکلت قبل از نصب و لزوم اجرای همزمان و بدون وقفه اسکلت، در مقایسه با سایر سازهها از سرعت عمل بالاتری برخوردار است.
سازههای بتنی: سازههای بتنی طی چند سال گذشته با یک اقبال عمومی مواجه گردیده و بیشتر سازندگان این سازه را به سازههای فلزی ترجیح میدهند که از دلایل این امر میتوان به نوسان در قیمت پروفیلهای فولادی، هزینه کرد
یکنواخت در اجرای سازههای بتنی، فراوانی مصالح سیمان و سنگی، مقاومت در مقابل شرایط آبوهوایی در صورت تأخیر در اجرا اشاره نمود.
سازههای صنعتی و مقاومسازی ساختمان
در برابر زلزله
ابداع هر نوع روش جدید در ساختمانسازی با هدف تولید انبوه و کاهش انرژیهای مختلف شامل کارگری، حرارتی و سرمایشی و … را صنعتیسازی میگویند و بر این اساس میتوان گفت اصولاً سازههای صنعتیسازی را نمیتوان بهعنوان یک نوع اسکلت مستقل در نظر گرفت، چرا که این سازهها از نظر نوع اسکلت معمولاً یا بهصورت فلزی و یا بتنی و یا تلفیقی از سازههای فلزی و بتنی اجرا میگردند.
از محب فرهادی، مهندس تکتونیک (زمینساخت یکی از شاخههای زمینشناسی) سؤال میکنم: «چه ساختمانهایی نیاز به مقاومسازی دارند؟» وی با یک دستهبندی دقیق توضیح میدهد:
«دسته اول: مراکز درمانی، ایستگاههای مخابراتی و تلویزیونی، مراکز امنیتی و پالایشگاهها
دسته دوم: سولهها، مساجد، مدارس، مراکز مدیریت کلان و مراکز مدیریت بحران
دسته سوم: مراکز عمومی، استادیوم، برجها و...
دسته چهارم: منازل مسکونی، ساختمانهای اداری و تجاری معمولی.» وی در ادامه میگوید: «لازم به ذکر است مقاومسازی دسته اول و دوم کاملاً به عهده دولت است، اما دسته سوم بین دولت و کارفرمایان خصوصی (مردم) مشترک بوده و دسته چهارم کاملاً به عهده مردم است؛ اما از طرفی مقاومسازی دسته اول و دوم تقریباً تأثیری مستقیم در کاهش مستقیم تلفات زلزله ندارد و تنها مقاومسازی دسته سوم و چهارم است که در کاهش مستقیم تلفات زلزله نقش دارند.»
این مهندس تکتونیک در تکمیل صحبتهایش میگوید: «باید گفت و نوشت که مدتهاست حالمان خوب نیست. هرچند یکبار، یک اتفاق انگار لرزهای بر اندام خود ما میاندازد، اما زمان مجبورمان میکند فراموش کنیم و دوباره، اتفاق بد، حال بد، فراموشی ... . زلزله بم، حادثه پلاسکو و خیلی قبلتر از آن اتفاقاتی افتاده که اهمیتی ندادیم و حالا هم باید در سوگ متروپل بنشینیم. حرف از جان و زندگی انسانهاست، اما گویی عادت کردهایم عدهای را از دست بدهیم، بعد به فکر فرو رویم که چرا؟! چنانچه جان خودمان و عزیزانمان برایمان اهمیت دارد، حداقل اصول را یاد بگیریم و رعایت کنیم. یکبار زمان بگذاریم و برای مقاومسازی ساختمان در برابر تکانهها هزینه کنیم در عوض تا جایی که دست خودمان است امنیت خانواده را تضمین کنیم.»
نقاط ضعف ساختمانتان را شناسایی کنید
معمولاً ساختمانهایی که در برابر زلزله آسیبپذیرند یعنی از نظر سازهای مشکل داشته و بد اجرا شده باشند یا درجاتی از آسیبپذیری در بخش سازه و پی داشته باشند، باید
مقاوم شوند.
رضا حشمتپور یک مهندس ساختمان ضمن بیان مطلب بالا میگوید: «برای این کار ﺭﻓﺘﺎﺭ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎﻥ ارزیابی میشود به طوریکه ﺗﺸﺨﻴص داده ﺷﻮﺩ ﻛﺪﺍﻡ اجزای ﺳﺎﺧﺘﻤﺎﻥ ﺩر ﻣﻘﺎﺑﻞ ﺯﻟﺰﻟﻪ ﺑﺪ ﻋﻤﻞ میکند. به همین دلیل بهتر است در گام اول ابتدا نقشههای محاسباتی و طراحی ساختمان را دریافت و بررسی کنیم که آیا طراحیها درست انجام شده و سپس محاسبات در مقابل بارهای لرزهای سنجیده شود.»
وی در ادامه میگوید: «گام دوم این است که مطمئن شویم نقشه بهخوبی و بر اساس محاسبات اجرا شده باشد، اما اگر ساختمان نقشه اجرایی نداشته باشد، لازم است ابتدا نقشه اولیه برای آن تهیه شود و سپس نمونهگیری از سازه، بتن و فولاد صورتگرفته و مورد آزمایش قرار گیرد تا ساختمان از نظر نحوه اجرا و کیفیت ارزیابی شود.»
این مهندس ساختمان در تکمیل صحبتهایش میگوید: «گام سوم برای ساختمانهای مقاوم در برابر زلزله این است که بعد از مشخصشدن مشکل ساختمان، اقدامات ترمیم، مقاومسازی و بهسازی رفتار ساختمان انجام بشود. مسلماً این مراحل باید توسط متخصص ساختمان انجام بگیرد اما پیگیری آن به نتیجهای که همراه خواهد داشت میارزد.»
برای آنها که مستأجرند
ممکن است سهگام گفته شده برای همه قابل انجام نباشد، بهخصوص اگر خودتان در مراحل ساخت ساختمانتان نبودهاید، اما نکات زیر از راههایی هستند که میتوانید بهعنوان اطلاعات اولیه به مقاومت ساختمان پی ببرید: شکل ظاهری نما و داخل ساختمان هرچند بسیار اهمیت دارد، ولی نباید در درجه اول گول ظاهر ساختمان را خورد. از سازنده یا مشاور املاک از نوع اسکلت ساختمان بپرسید و حتماً از آنها بخواهید که یک کپی از نقشههای اجرایی تأیید شده توسط شهرداری در اختیار شما قرار دهند تا بتوانید در صورت نیاز به یک متخصص ساختمان نشان دهید. نکاتی که متخصص باید مورد توجه قرار دهد، اول مقایسه ابعاد ستونها در نقشه با ابعاد ستونهای ساخته شده در پایینترین طبقه ساختمان است. سپس در سایر طبقات نیز همین مقایسه انجام شود. لازم نیست همه ستونها اندازهگیری شود، یک، دو، سه ستون در هر طبقه کافی است.
مقاومسازی تنها مربوط به سازه ساختمان نیست، بلکه شامل ایمنسازی داخل ساختمان هم میشود. سیمهای برق خانه را بهدقت چک کنید که ترکخوردگی، یا بخشی ضعیف نداشته باشند. از عبور دادن سیم از جلوی در یا زیر فرش خودداری کنید.
وجود سیستم اعلام خطر حساس به دود در هر خانهای لازم است.
این سیستم را ماهانه چک کرده و باطریهای آن را هرسال عوض کنید. مواردی که به کنارههای ساختمان متصل میگردند (مانند راهپلهها و بالکنها) معمولاً در هنگام زلزله خراب شده و موجب زخمی شدن افراد زیر آنها میگردند. مقاومسازی ساختمان را افزایش مقاومت ساختمان در مقابل نیروهای وارد به آن مینامند.
مهمترین نیرویی که به ساختمان وارد شده و آسیبهایی به آن میزند، نیروی زلزله است. برخی از متخصصان اصطلاح مقاومسازی را کاملاً درست نمیدانند، زیرا که نتیجه مقاومسازی ساختمان افزایش مقاومت آن نیست، بلکه بهبود عملکرد آن در مقابل نیروهای زلزله است. به همین علت هم بهسازی لرزهای میتواند جایگزین بهتری برای مقاومسازی ساختمان در برابر زلزله باشد.