رسول شمالی ورزنده
یکی از دغدغههای صداوسیما به عنوان یک رسانه بزرگ و تاثیرگذار در حوزه فرهنگی و هنری کشور بهویژه در دوره تحولی جدید، هویتمحوری و گسترش عدالت در تولید و پخش برنامههاست. در این جهت، مدیریت جدید این سازمان طبق اهداف و برنامهریزیهای انجام شده و با تعیین مدیران جوان و متعهد در بخشهای مختلف سازمان صداوسیما درصدد یک تحول انقلابی و اساسی در این سازمان است. به همین خاطر پیمان جبلی، محوریت اصلی این نهاد مهم فرهنگی کشوررا «مردم» دانسته و بر این باور است که مردم باید در تولید و پخش برنامههای رسانه ملی نقش کلیدی و تاثیرگذار داشته باشند.
تاکید رئیس رسانه ملی درخصوص استفاده بهینه از مردم به قدری پررنگ است که وی در گفتوگوی زنده با مردم بر لزوم رعایت عدالت در برنامههای صداوسیما برای قشرهای مختلف مردم تاکید کرده است. البته در بخشهایی هم شاهد گلهمندی وی از رسانه ملی در ادوار گذشته بودیم و اینکه صداوسیما از آسیبهای سالهای قبل رنج بسیاری برده است و به ساختار هویتی و همچنین عدالت در برنامه سازی سازمان، خلل وارد شده است.
بنابراین بایستی در دوره تحول جدید رسانه ملی به آنها پرداخته شود؛ ازجمله عدالت در تولید برنامهها گسترش پیدا کند. برای مثال باید گفت که در بسیاری از موارد برنامهسازی بهویژه در زمینههای انقلابی، اعتقادی، تاریخی که صداوسیما میتوانست کارهای فاخر و بزرگی را خلق کند و تولید برنامههای خود را به آن سمت سوق دهد متاسفانه محقق نشده بود. این موضوع در واقع مصداق همان آسیبهایی است که بر صداوسیما وارد شده که از این پس برنامهسازان متعهد و انقلابی این سازمان میبایست در مسیر درست حرکت کنند. ساخت برنامههایی در ارائه شخصیتهای انقلابی تاثیرگذار مانند شهید رجایی که سمبل یک انقلابی متعهد و موفق در همه عرصهها بوده است و متاسفانه پس از شهادت ایشان تاکنون کمتر برنامهای در خور و شان این شهید والامقام تولید کند و نیز دیگر شهدای انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، مدافع حرم و....که همه این موارد از نقصها و کم کاریها در دورههای قبلی مدیریت این سازمان بوده. و یا ساخت سریال سلمان فارسی پس از گذشت چهل سال از پیروزی انقلاب اسلامی، یکی از دغدغهها و موارد انتقادی رئیس جدید رسانه ملی است که چرا الان برای تولید این سریال باید اقدام شود و همچنین اینکه در ساخت برنامههایی در رابطه با تاریخ معاصر و انقلاب اسلامی هم بسیار اندک تولیداتی در صداوسیما صورت گرفته است. همه این مسائل و موضوعات تنها یک نکته اساسی را برجسته میکند و آنهم اینکه تاکنون شاخصهای لازم و اثرگذاری از برنامهسازی با فضای انقلابی در صداوسیما نبوده.
حرفی که رئیس جدید رسانه ملی در این مدت کمتر از یک سال مدیریتیاش بر این سازمان زده این است که مردم را ولینعمت و صاحبان اصلی این رسانه تلقی کرده و خواهان مطالبهگری شان از صداوسیما شده است. بهنظر میرسد که سازمان صداوسیما در این دوره تحولی جدید خواهان مشارکت و همفکری بیشتر مردم با این سازمان است تا فضای انحصاری و اختصاصی به یک فضای مردمی، همدلی و انقلابی در برنامه سازی تبدیل شود. بنابراین باید انتظار داشت که در آینده نزدیک شاهد یک تحول اساسی در جهت حضور و ظهور همه قشرهای مردم در سازمان صداوسیما باشیم.
به هرصورت عدالت در رسانه ملی یکی از دغدغههای مهم و کلیدی رئیسجدید رسانه ملی است که بهنظر میرسد این سازمان با به خدمت گرفتن نیروهای انقلابی، ولایتمدار، متدین، متخصص و متعهد بتواند به اهداف و ماموریتهای خود در آینده نزدیک برسد.
حذف برنامههای غیر منطقی و بدور از ارزشهای انقلاب اسلامی و همچنین کنارگذاشتن برنامههایی که زندگی تجملاتی و اشرافی را تبلیغ میکند میتواند به نزدیک شدن این سازمان به اهدافش کمک کند. بسیاری از فیلمها، مسابقهها، سریالها، برنامههای گفتوگو محور خانوادگی و اجتماعی که هنوز هم از برخی از شبکههای تلویزیونی سیما پخش میشود متاسفانه نه تنها رنگ و بوی انقلابی ندارند بلکه ضدارزشهای انقلابی هم هستند. امیدواریم مدیران جدیدی که اخیرا برای شبکههای تلویزیونی صداوسیما تعیین و مشغول به کار شدهاند با حرکتی انقلابی این فضا را تغییر دهند. هر چند که در ماههای آینده این اتفاق خواهد افتاد، چراکه رئیس جدید رسانه ملی در صحبتهایش با مردم بر همین موضوعات تاکید داشت و هویت محوری صداوسیما را در زمینههای اعتقادی، اسلامی، ارزشی، تاریخی و... جزء ماموریتهای کلیدی این سازمان دانست. و نیز عدالتگستری را مبنای فعالیتهای مهم رسانه ملی تلقی کرد. نفوذ و ورود برخی از مدیران بیتعهد و بهویژه سلبریتیهایی تحت عنوان مجری، گوینده و برنامهساز به صداوسیما که هیچ قیدوبندی به ارزشهای اسلامی و انقلابی نداشتند، مشکلات فراوانی را برای این سازمان مردمی ایجاد کرد و در واقع رسانه ملی از این آسیبهای فراوان رنجهای بسیاری برده است که بایستی در دوره جدید مدیریت این سازمان به نحو احسن و انقلابی التیام یافته و جبران شود.
بنابراین به نظر میآید که هماکنون در صداوسیما انقلابی در حال شکل گرفتن است و این امید میرود که ساختار صداوسیما با ورود به مرحله جدید و به کارگیری نیروهای انقلابی وفادار به ارزشهای انقلابی و اسلامی دگرگون خواهد شد و انشاءالله شاهد یک فضای فرهنگی و هنری انقلابی در سازمان صداوسیما باشیم.