نگاهی به دیروزنامههای زنجیرهای
برجام اثری در بازرگانی خارجی و تجارت نفتی ایران ندارد
سرویس سیاسی-
روزنامه آفتاب یزد در مطلبی به نقل از یک کارشناس نوشت: «بازگشت آمریکا به برجام مزایای بازرگانی خارجی جدی نیز برای ایران به همراه نخواهد داشت؛ زیرا آزادی تجارت خارجی ایران پشت خاکریز داستانهای گروه ویژه اقدام مالی (FATF) نگه داشته شده است.«
در ادامه این مطلب آمده است: «اهمیت محدودیتهای گروه ویژه اقدام مالی (FATF) موقعی بیشتر نمایان میشود که به تحریمهای آمریکایی غیرقابل لغو و تعلیقِ سپاه پاسداران، بنگاههای اقتصادی آن و تسری آنها به اشخاص طرف معامله با آنها اضافه گردد.»
نفت و گاز ایران بدون برجام در حال فروش است
آفتاب یزد نوشت: «به دلیل وصف ذاتی و تحمیلی تضمینناپذیری برجام و ازآن جا که تولید نفت و گاز نیازمند سرمایهگذاری کلان و بازگشت اصل سرمایه و سود در طی 10 تا 20 سال میباشد، برجام به وضوح در امر سرمایهگذاری خارجی جدی در توسعه میادین نفتی و تولید از آنها به کار نمیآید... فروش نفت، گاز و مشتقات آنها نیز کم یا بیش هماکنون با وصف برجامِ در کما در حال انجام است.»
در این مطلب آمده است: «ایران با شیفت پارادایم از «مذاکره برای لغو تحریم» به «دیپلماسی برای بیاثر کردن تحریم» بهخوبی نشان داد که با توسعه روابط بهویژه با همسایگان و گره زدن منافع مشترک با بازیگران تجاری خرد و متوسط، سهمی بیشتر و بهتر از آنچه قرار بود از طریق برجام به آن دست پیدا کند، به دست خواهد آورد.»
اقتصاد مقاومتی؛ مهمترین ابزار برای مقابله با فشارها
آفتاب یزد نوشت: «واشنگتن با اِعمال تحریم به بهانههای مختلف سعی در افزایش فشارها برای جلوگیری از شکوفایی اقتصاد ایران دارد. ایران بهعنوان یک قدرت منطقهای در حال رشد باید هژمونی آمریکا در منطقه را با کمترین وابستگی اقتصادش به اقتصاد کشورهای غیرهمسو به چالش بکشد.» اقتصاد مقاومتی» استراتژی مورد تاکید مقام معظم رهبری برای تقویت اهرم اقتصادی در برابر این فشارها است .این راهکار با اتکای بیشتر به منابع داخلی سبب میشود اقتصاد ایران کمترین وابستگی را به تجارت با کشورهای غیرهمسو داشته باشد... و ادای تکلیف«جهاد تبیین» همچنان باقی است.»
مدعیان اصلاحات اگرچه به این واقعیت معترفند که «برجام اثری در بازرگانی خارجی و تجارت نفتی ایران ندارد» و «نفت و گاز ایران بدون برجام در حال فروش است» و «اقتصاد مقاومتی؛ مهمترین ابزار برای مقابله با فشارهاست» که تا پیش از این به هر بهانهای همه مشکلات کشور را به برجام پیوند میزده و به بزک آن مشغول بودند.
برجام را به مثابه بنزین برای یک اتومبیل باید دانست!
البته از سوی دیگر روزنامه دنیای اقتصاد در مطلبی به نقل از یک فعال سیاسی اصلاحطلب و دیپلمات سابق نوشت: «برجام نه حلال همه مشکلات اقتصادی و سیاسی ایران است و نه بیتأثیر در بهبود روابط خارجی و مشکلات اقتصادی. محور تلاش دولت باید براساس حل مشکلات اقتصادی و توسعه اقتصادی و صنعتی ایران باشد. برجام را به مثابه بنزین برای یک اتومبیل باید درنظر گرفت، اتومبیلی که موتور آن اقتصاد غیردولتی و محوریت بخش خصوصی است، چرخهای آن روابط مناسب خارجی است و رفع فقر و فساد و بیکاری و تورم و... هم، اجزای اساسی دیگر این اتومبیل هستند.»
تمجید مدعیان اصلاحات از سیاست منطقهگرایی دولت سیزدهم
گفتنی است در ابتدای این مطلب آمده است: «سیاست منطقهگرایی دولت سیزدهم و تلاش برای تقویت روابط با همسایگان یک سیاست درست و حیاتی است. تلاش برای نهایی کردن عضویت ایران در پیمان شانگهای، تلاش برای پذیرش عضویت ایران در بریکس، استمرار گفتوگوها با عربستان، عقد قراردادهای راهآهن کریدور شمال-جنوب و دو محور جدید زمینی و راهآهن و ترکیب بندر و خطوط ریلی و راه جدید در ارمنستان تا دریای سیاه و روسیه، خرید مستقیم کالا از هند و مبادله با روسیه با روبل، روپیه و ریال، ارتباط ریلی و بندری جدید با پاکستان و ورود محموله مستقیم از چین با راهآهن از طریق قزاقستان و گفتوگوها و تبادل دیدارها با همسایگان از جمله اقدامات مثبت در تقویت روابط منطقهای ایران است که بهحمدالله درحال انجام است. در این راستا اقدامات دیگری از جمله تلاش برای برقراری روابط با مصر، ایجاد کریدور کالایی ایران- اردن، ایران-سوئز از مرز زمینی، قطار تهران- بغداد- ریاض و حتی دریای سرخ؛ میتواند موجب تقویت روند سیاست منطقهگرایی ایران شود. بعد از توافق برجام، تشکیل نشست آستانه نیز از ابتکارات صحیح و موفقی بود که تحکیم آن در دولت سیزدهم با نشست اخیر سران سه کشور در تهران، روند حیاتی منطقهگرایی را تقویت کرده است.»
اشتباه کردیم به آمریکا درباره انتقام نگرفتن از خون سردار سلیمانی تضمین ندادیم!
روزنامه اعتماد روز گذشته گفتوگویی با یکی از فعالین سیاسی اصلاحطلب منتشر کرد که وی در بخشی از این گفتوگو درباره اصرار رئیسجمهور آمریکا به باقی ماندن سپاه در لیست گروههای به اصطلاح حامی تروریست به عنوان یکی از گرههای احیای برجام مدعی شده است: «این موضع جو بایدن که مصرف داخلی داشت... در دورهای آمریکاییها حاضر شدند کل سپاه را از لیست گروههای تروریستی خارج کنند به شرط آنکه ایران انتقام شهید سلیمانی را نگیرد و من معتقد بودم که چنین تعهدی باید دو طرفه باشد و ممکن نیست که فقط ایران چنین تعهدی بدهد. در نهایت هم این مسئله مورد موافقت ما قرار نگرفت. اما امروز من معتقدم که تقاضای ایران برای حذف نام سپاه از موضع ضعف است.»
وی البته در بخش دیگری از این گفتوگو اذعان کرده است که بر اثر بدعهدی آمریکا در برجام بسیاری از کسانی که در ایران موافق بهبود رابطه ایران با غرب بودند در نتیجه اقدام آمریکا بیاعتبار شدند.
گفتنی است تقلای مدعیان اصلاحات یا همان جریان غربگرای داخلی برای بلاگردانی از آمریکا مسبوق به سابقه است. این جریان در همان مقطع شهادت سردار سلیمانی نیز در بیانیهای رفاه مردم ایران را در مقابل انتقام خون شهید سلیمانی قرار داده بود. ایران اسلامی اگرچه در جبهه تقابلات خارجی با دشمنان تا دندانمسلحی مواجه است اما در داخل نیز با چنین جریانات و اشخاصی مواجه است که به اسم آزادی بیان و رسانه و روشنفکری؛ دقیقاً مشغول پخت و پز منویات دشمن و زمزمه مقولاتی در گوش جامعه هستند که هرگز به صلاح جامعه و ایران اسلامی نیست.
تاباندن نور به این ابعاد تاریک از فضای سیاست ایران و رسوا کردن چنین خطوط خطرناکی که خواسته یا ناخواسته «اصل استقرار نظام اسلامی» را هدف قرار میدهد، از مهمترین وظایف خواص در یک جامعه اسلامی است.