هشدارهای پیدرپی آمریکا و انگلیس درباره جدی بودن برنامه چین برای حمله به تایوان
سرویس خارجی-
از رئیسام.آی.6 انگلیس تا مقامات آمریکایی از جمله مشاور امنیت ملی کاخ سفید در اظهار نظرهای مختلفی نسبت به جدی بودن احتمال حمله چین به تایوان هشدار میدهند؛ این هشدارها شباهت زیادی به هشدارهای 5 ماه پیش همین کشورها درباره احتمال حمله روسیه به اوکراین دارد!
اواخر سال گذشته بود که هشدارهای مکرر در مورد حمله روسیه به اوکراین فضای رسانهای جهان را پر کرده بود؛ حالا هشدارهای مشابهی در مورد حمله چین به تایوان مطرح میشود. پکن جزیره تایوان را بخشی جداییناپذیر از «چین واحد» میداند، اما حکمرانان تایوانی با پشتگرمی به حمایتهای آمریکا سودای استقلال دارند. چین سالهاست که میگوید برای بازگرداندن تایوان به سرزمین اصلی همه گزینهها روی میز است، اما به نظر میرسد که چند وقتی است این هشدارها برای غرب جدیتر از هر زمان دیگری شده است.
آنطور که «چاینا مورنینگ پست» نوشته «ریچارد مور»، رئیسسازمان اطلاعات خارجی انگلیس (امآی۶) روز گذشته (شنبه) بر درسهایی تاکید کرد که باید از حمله روسیه به اوکراین و احتمال شکست مسکو گرفته شده و در بازداشتن حمله احتمالی پکن به تایوان استفاده شود. این مقام ارشد اطلاعاتی انگلیس گفته، اگر غرب پیام روشنی درباره عواقب یک «حمله اشتباه» به «شی جینپینگ»، رئیسجمهور و رئیسحزب کمونیست چین، ارسال کند، مناقشه نظامی با چین بر سر مسئله تایوان قابل اجتناب است.
«جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید هم اعلام کرده سیاست ابهام استراتژیک آمریکا در پاسخ به حمله چین به تایوان تغییری نخواهد کرد. او در اجلاس امنیتی «آسپن» گفت که این سیاست در حالی همچنان ثابت و استوار است که «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا، متعهد به دخالت نظامی درصورت حمله چین به تایوان شده است.
همچنین یک مقام آمریکایی به شبکه خبری سی.ان.ان آمریکا گفته مقامهای دولت جو بایدن نگران هستند. چین ممکن است قبل از سفر «نانسی پلوسی»، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان، بر فراز آن منطقه پرواز ممنوع اعلام کند. این مقام آمریکایی مدعی شده چین همچنین ممکن است با به پرواز درآوردن هواپیماهای جنگی بر فراز منطقه پدافند هوایی تایوان به این سفر واکنش نشان دهد. وی مدعی شده که انجام چنین اقدامی ممکن است پاسخ تایوان و آمریکا را به همراه داشته باشد. مقام آمریکایی از توضیح بیشتر درباره این پاسخ احتمالی خودداری کرده است.
گفتنی است، تمرکز بر روی چین سیاستِ کلی آمریکا و مطابق با استراتژی امنیت ملی این کشور است و با رفت و آمد رؤسای جمهور تغییری نمیکند؛ چرا که سرعت پیشرفت چین در سالهای اخیر غرب (با محوریت آمریکا) را شدیداً نگران کرده است، از آن رو که پیشرفت چین را مساوی با افول خود تفسیر میکنند. کارشناسان بارها یادآوری کردهاند، چین و آمریکا قطعاً در یک رویارویی تندِ «اقتصادی، سیاسی، دیپلماتیک و امنیتی» هستند. یکی از محورهای رویارویی پکن-واشنگتن که حدود 2-3 سالی است ابعاد تازهای پیدا کرده است و شدت فراوانی یافته، مسئله جزیره تایوان و آبهای مورد مناقشه اطراف آن است.