kayhan.ir

کد خبر: ۲۴۴۶۸۶
تاریخ انتشار : ۰۸ تير ۱۴۰۱ - ۲۰:۱۰

بومی‌‌سازی رادار باروری ابرها توسط محققان ایرانی برای اولین‌بار در غرب آسیا

محققان ایرانی موفق شدند برای اولین‌بار در غرب آسیا، فناوری پیشرفته رادار باروری ابرها را بومی‌ کنند. این فناوری، قدم بزرگی برای حل مشکل کم‌آبی است.
 
 
 
کم‌بارانی این چندسال، خشکسالی را تشدید کرده و همه را به تکاپوی پیدا کردن راه‌حلی برای مدیریت ماجرا ‌انداخته است؛ طبق آمارها، میزان بارندگی در نخستین ماه سال آبی
۱۴۰۱-۱۴۰۰ حتی ۲۰ درصد کمتر از پارسال بوده است. حالا محققان کشور در یک شرکت دانش‌بنیان، فناوری پیشرفته‌ رادار باروری ابرها را بومی کرده‌اند که این مشکل را حل می‌کند.
به گزارش فارس، این فناوری‌ آن‌قدر پیچیده و حساس است که تحریم شده و فرمول‌های اصلی‌اش را در هیچ‌کدام از پایگاه‌های علمی دنیا نمی‌شود پیدا کرد. اما به همت این شرکت دانش‌بنیان، کشور ما صاحب این رادار پیشرفته شده است و با این دستاورد بزرگ، می‌شود برای افزایش بارندگی و مقابله با کم‌آبی قدم‌های بزرگی برداشت.
با توجه به پیشرفته بودن این فناوری، ایران تنها کشور در غرب آسیا است که این رادار را بومی کرده است. 
این رادار ابتدا در یک منطقه جغرافیایی مناسب، مستقر می‌شود و در یک روز آفتابی و در شرایط آب و هوایی مساعد، شروع به اسکن و شناسایی بخش‌های مختلف منطقه مثل کوه، درخت و زائده‌های طبیعی می‌کند تا بتواند در روزهای ابری این موارد را از داده‌های دریافتی از منطقه حذف کند و وجود ابر را تشخیص دهد. 
 این رادار پیشرفته، سپس شروع به اسکن لایه‌های مختلف ابر به‌صورت عمودی و افقی می‌کند که این کار از طریق ارسال امواج، دریافت انعکاس آنها و پردازش داده‌های دریافت شده صورت می‌گیرد. فرآیندی که یک کالیبراسیون سنگین را به همراه دارد؛ چرا که قدرت امواج ارسالی در طول مسیر رفت و برگشت، دچار تغییرات مختلفی می‌شود. از طرفی، ابر طبیعتا در حال حرکت است و همین، کار را سخت‌تر می‌کند. 
 داده‌ها وقتی به سیستم پردازش مرکزی می‌رسد، آنجا پردازش می‌شوند و دقیقا طول و عرض و ارتفاع جغرافیایی منطقه‌ای که چگالی بخار آب بالاست را مشخص کند. حالا دیگر هواپیما یا پهپاد می‌داند مواد سرمازا را دقیقا کجا تزریق کند تا منجر به بارندگی شود.