نقش همسایه غربی در وقوع ریزگردها
ترکیه در بازه ۱۸ سـاله ۵۸۵ سد احداث کرده است
یک کارشناس محیط زیست گفت: ترکیـه در بازه ۱۸سـاله (۲۰۰۳ تا ۲۰۲۰) تعـداد
۵۸۵ سـد روی رودخانههایـش احـداث کـرده است.
بهتازگی ترکیه به موضع ایران و عراق مبنی بر تأثیر سوءسدسازیهای بیضابطه این کشور در تشدید بحران ریزگردها در ایران و عراق واکنش نشان داده است و سخنگوی وزارت خارجه ترکیه، تأثیر سدسازی در این کشور بر ایجاد گردوغبار در ایران و عراق را ادعایی غیرعلمی توصیف کرده و مدعی شد که این گردوغبارها از بیابانهای خاورمیانه و آفریقا نشئت میگیرند.
در پاسخ به این ادعا، محمدصابر باغخانیپور، مدیرعاملاندیشکده ماکا و کارشناس محیط زیست در گفتوگو با تسنیم اظهارداشت: پروژههای سدسازی ترکیه تنها محدود به پروژه «گاپ» نمیشود و این کشور از 20 سال پیش، ساخت 10 ابرپروژه سدسازی را شروع کرده است؛ ترکیه با تکمیل پروژه «گاپ» پنج برابر ظرفیت دجله و فرات بهروی آنها سدسازی کرده است و شکی نیست که این بارگذاری بیضابطه سبب وقوع ریزگرد در کشورهای پاییندست حوضه آبخیز دجله و فرات از جمله ایران و عراق خواهد شد.
باغخانیپور ادامه داد: علاوهبر گاپ، پروژه سدسازی موسوم به «داپ» نیز بهروی بالادست حوضه رود ارس در حال بارگذاری است که با تکمیل آن مشابه این اتفاق در حوضه رود ارس نیز اتفاق خواهد افتاد. رئیسجمهور سابق ترکیه چند سال قبل عنوان کرد که «هر بشکه نفت در برابر هر بشکه آب» که این عبارت بهوضوح بیانگر هدف ترکها برای جلوگیری از ورود آبهای برونمرزی به کشورهای همسایه بهویژه ایران، عراق و... است.
وی با بیان اینکه طبیعی است که دولت ترکیه ادعای ما مبنی بر تأثیر این سدسازیها بر بحران ریزگردها را غیرعلمی بداند، گفت: سیاست جمهوری اسلامی در قبال دیپلماسی آب باید ثابت باشد به این معنی که چه در جایی که بالادست هستیم و چه در جایی که پاییندست هستیم، باید رویکرد ثابتی را داشته باشیم، مثلاً اگر در موضوع افغانستان پاییندست هستیم، بتوانیم حق خود را مطالبه کنیم و اگر در موضوع عراق بالادست هستیم، حقآبه این کشور را بپردازیم.