kayhan.ir

کد خبر: ۲۴۱۳۱۸
تاریخ انتشار : ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۲۱:۱۸
نگاهی به دیروزنامه‌های زنجیره‌ای

فروش نفت و آزاد‌‌سازی منابع ارزی بدون برجام نمی‌تواند ادامه پیدا ‌کند!

 
 
سرویس سیاسی-
روزنامه اعتماد روز گذشته گفت‌وگویی با یک دیپلمات سابق منتشر کرد که وی در بخشی از این گفت‌وگو در پاسخ به سؤال تأمل‌برانگیز این روزنامه مبنی بر اینکه «یکی از نگرانی‌های موجود در داخل کشور این است که دولت ایران اسیر این تحلیل اشتباه شده باشد که می‌تواند با همین روند فعلی به فروش نفت و آزاد‌‌سازی منابع مالی ادامه دهد»، مدعی شده است: «امیدوارم که این تحلیل به وجود نیامده باشد. چنانکه از برخی اظهارنظرهای رسانه‌ای برمی‌آید، این است که در بخشی از بدنه دولت این نگاه وجود دارد و آنها فکر می‌کنند گشایش‌ها درزمینه فروش نفت و آزاد‌‌سازی منابع همیشگی است. مقام‌های ارشد کشور باید این‌قدر هوشمندی داشته باشند که بفهمند چنانکه مولا علی‌(ع) گفته فرصت‌ها چون ابر در گذر هستند. امیدوارم گرفتار تحلیل اشتباه نباشیم و تصور نکنیم اینکه اروپا مشغول روسیه و جنگ اوکراین است و آمریکا توجه خود را به آن‌سو معطوف کرده، به این معناست که تحریم عملاً بی‌اثر شده است و ما می‌توانیم با این روش ادامه دهیم. تا مسائل سیاسی حل نشوند و امکان ورود سرمایه و تکنولوژی به کشور وجود نداشته باشد، عملاً نمی‌توان انتظار داشت مشکلات ما در حوزه اقتصاد برطرف شود.»
روزنامه مردم‌سالاری هم در گزارش تیتر 1 خود بیانیه حزب متبوعش را منتشر کرد که در بخشی از آن آمده بود: «جناب آقای رئیسی بداند دستاورد سفر آقای انریکه مورا به تهران باید یک گام به سمت احیای برجام باشد نه آنکه با القای عده‌ای از کاسبان تحریم بگوییم که فعلاً چون با تعداد بشکه‌های بیشتر و هم با قیمت بالاتر نفت می‌فروشیم لذا نیازی به برجام نداریم. به‌هرحال نباید به دست خودمان مذاکرات را دچار شکست نموده و با اتحاد اروپا و آمریکا حلقه محاصره و تحریم را بر ملت تنگ‌تر‌نماییم.»
گفتنی است مدعیان اصلاحات که تمام چالش‌های دولت قبل را معطوف به برجام و پس‌ازآن ماجرای FATF می‌کردند، پس از روی کار آمدن دولت رئیسی رسوا شدن این رویه مزورانه و عوام‌فریبانه بازهم باورهای بربادرفته خود یعنی ماجرای برجام و FATF را با هر بهانه‌ای یادآور می‌شوند تا حد امکان هنوز جامعه را مجاب کنند که حرف‌های آنان درست بوده و مشکلات کشور ریشه خارجی دارد نه داخلی و تخم‌مرغ‌ها را کماکان باید در سبد برجام و سیاست خارجی چید که دستاورد دولت روحانی است.
این در حالی است که در دولت دوم روحانی برای القای این موضوع به مردم، حتی از واردات واکسن نیز امتناع می‌کردند و با به‌سختی‌انداختن مردم سعی می‌کردند که این موضوع را به جامعه القا کنند اما در دولت رئیسی با واردات واکسن و تزریق چند دوره آن بیماری کرونا در آستانه پایان یافتن قرار گرفته بدون آنکه اتفاقی در قبال برجام یا FATF افتاده باشد.
این جریان که از فروش نفت گرفته تا مشکلات بانکی، صنعت، محیط‌زیست و حتی آب خوردن مردم را هم به برجام گره زده بود، در ماه‌های پایان دولت روحانی همچنان مدعی بودند که بدون احیای برجام امکان فروش حتی یک بشکه نفت وجود نخواهد داشت اما امروز که در نهمین ماه فعالیت دولت رئیسی صادرات نفت ما بدون برجام و FATF افزایش 30 درصدی داشته و منابع مالی حاصل از فروش آن‌هم به کشور بازمی‌گردد، این جریان فریبکار، وقیحانه مدعی‌اند که گیرم نفت هم فروختید و منابع آن‌هم به کشور بازگشت اما این روند همیشگی نیست!
تلاش مدعیان اصلاحات برای یافتن شریک جرم در «بی‌انصافی»
روزنامه مردم‌سالاری در مطلبی با عنوان «انصاف حلقه مفقوده» نوشت: «در کشور و در حکومت و در عملکردها... و در واکنش‌ها و در مواضع حاکمیت و حاکمان و مسئولان و بلندپایگان و صاحبان و اربابان قدرت، انصافی دیده نمی‌شود»
در ادامه این مطلب آمده است: «وقتی کارگزاران نظام هرکدام به‌نوعی دسترسی به بیت‌المال و حقوق همگانی، داشتند، تعدی نمودند و اختلاس‌های ممتد آغاز گردید؛ بالاتر و خسارت‌بارتر آنکه اعتقاد و ایمان و باور ملت را، چوب حراج زدند، و پیرو آن بی‌اعتمادی و گسست نسبت به همه‌چیز و همه‌کس پدیدار گشت، امام علی می‌فرماید، زکات القدره الانصاف زکات قدرت انصاف باید باشد، قدرتمندان، حاکمان، مسئولان، بلندپایگان، در همه سطوح و ارکان نظام، باید بدانند تمام حرکات و سکنات، و رفتار و کردار و گفتار و عملکرد و تصمیمات و مواضع آنان در کلان و خرد و درباره همه‌چیز و همه‌کس، بر اساس خیر و عدل و انصاف، باید باشد؛ آیا این‌چنین بوده؟ و آیا این‌چنین است؟ حاشاوکلا!!! امام باقر فرمود، لا عدله کالانصاف آیا در قضاوت‌ها نسبت به دیگران انصاف بکار گرفته می‌شود؟ آیا در برخوردها نسبت به دیگران باانصاف برخورد می‌شود؟ آیا نسبت به مخالفان باانصاف برخورد می‌شود؟ آیا نسبت به منتقدین انصاف بکار برده می‌شود؟ آیا در تصمیمات کلان نسبت به ملت و حقوق آنان انصاف لحاظ می‌شود؟ آیا نسبت طبقات شریف و نجیب چون معلمان، کارگران، روزنامه‌نگاران و خبرنگاران و هنرمندان، انصافی دیده می‌شود؟ در اینکه منتقد و منتقدانی به حاکمیت نقدی وارد کنند و وارد سازند، آیا انصاف مدنظر بوده و هست؟ حاشاوکلا!!!»
مدعیان اصلاحات که کارنامه‌ای از خود ندارند سعی می‌کنند با فرار از پاسخگویی و اشک تمساح ریختن ذیل مفاهیمی چون انصاف و عدالت، دیگران را شریک جرم عملکرد منفی خود کنند اما بایستی اشاره کرد که مخاطب اصلی این سطور دوستان مدعیان اصلاحات هستند که حداقل 24 سال پست‌های مدیریتی و دولتی را اشغال کرده بودند. به‌ویژه دولت‌های تدبیر و امید که با هدر رفت مجموع ذخایر ارزی کشور و مسائلی مانند ارز 4200 تومانی و بورس و... انصاف را به سلاخی کشاند.
دولت روحانی فرصت‌سوزی کرد
روزنامه ابتکار در مطلبی نوشت: «کشورها برای توسعه اقتصادی و رشد تولید ناخالص داخلی‌شان که خروجی‌اش می‌شود رفاه عمومی و افزایش قدرت خرید نیازمند زیرساخت هستند، زیرساخت‌ها نیازمند سرمایه‌گذاری و سرمایه‌گذاری یا از انباشت ثروت ملی است و یا سرمایه‌گذاری مستقیم و غیرمستقیم خارجی.»
در ادامه این مطلب آمده است: «حال بیایید ببینیم در این خصوص چه روی داده است، از سال ۱۳۹۱ روند تشکیل سرمایه در ایران به‌جای رشد که از سال ۱۳۶۸ تا انسان همواره رو به فزونی بود تا امروز منفی است و از آن ناراحت‌کننده‌تر عبور خط استهلاک از آن است، یعنی چه؟ یعنی همین جاده‌ها، پل‌ها، ساختمان‌ها، سوله‌ها، ماشین‌آلات به سبب نچرخیدن اقتصاد و درجا زدن آن در حال فرسوده‌شدن هستند و به عبارتی پول تعمیر و نگهداری کافی وجود ندارد.»
ابتکار نوشت: «از روی دیگر بر اساس گزارش اتاق تهران از سال ۱۳۹۱ تا امروز به‌صورت متوسط ۱۰ میلیارد دلار پول از ایران رهسپار کشورهای دیگر شده، ما جذب‌کننده که نبودیم هیچ، هرسال پولی را که می‌توانست تبدیل به زیرساخت شود و چرنوزیوم سپهر اقتصاد ایران را آماده بذرپاشی کند رها کرده‌ایم و خاک دارد فرسوده می‌شود و بایر.... کشورها در جهان دودسته‌اند، آنها که از فرصت‌ها بهره می‌برند و آن‌هایی که باتجربه و خطا فرصت‌ها را می‌سوزانند، ما در ایران ید طولایی در تجربه کردن تجربه‌های شکست‌خورده داریم و این ما را جزو گروه دوم می‌کند.»
لازم به ذکر است که حسن روحانی از خردادماه 92 تا خردادماه 1400 سکاندار قوه اجرایی کشور بود. 8 سال خسارت محض که در دولت موردحمایت اصلاح‌طلبان گذشت و جز جابه‌جا شدن آمارهای اقتصادی و ثبت رکوردهای جدیدی از سوءتدبیر اقتصادی و حیف‌ومیل و هدررفتن ظرفیت‌های داخلی کشور چیز دیگری از خود به‌جای نگذاشت!
ناراحتی اصلاح‌طلبان از کوتاه شدن دست رانت‌خواران
روزنامه شرق در گزارشی در شماره دیروز خود نوشت: «از زمانی که در مجلس و دولت جدید مسئله برداشتن ارز ترجیحی یا همان دلار 4200 تومانی مطرح شد، جبران هزینه‌های اضافی احتمالی که بر سفره‌های مردم تحمیل می‌شود هم مورد بحث و بررسی قرار گرفت. کالابرگ‌های الکترونیکی قرار است یاد و خاطره کوپن‌های دهه 60 را زنده کند و پس از حذف ارز ترجیحی مردم بتوانند با آنها نیازمندی‌های خود را با قیمت شهریور سال 1400 بخرند. اما در این میان بسیاری از اقتصاددانانی که با چند نرخی شدن ارز و متولد شدن دلار 4200 تومانی در سال 1397 مخالف بودند، حالا هم مخالف[!!] برداشته شدن آن در شرایط کنونی و البته این روش هستند.»
در ادامه این گزارش می‌خوانیم: «اما اقتصاددانان و کارشناسانی که تا دیروز معتقد بودند وضع سیاست‌هایی مانند ارز ترجیحی و چند نرخی شدن آن در کشور به اقتصاد ایران آسیب جدی وارد می‌کند و زمینه رانت و فساد را فراهم خواهد کرد. امروز هم با برداشته شدن آن مخالف هستند و اعتقاد دارند برداشته شدن آن و عرضه کالاهای اساسی مورد نیاز مردم با کالابرگ‌های الکترونیکی باعث افزایش بیش از حد نرخ تورم و مشکلات بسیاری در معیشت مردم خواهد شد.»
در این باره لازم به ذکر است که چند روز قبل «سعید لیلاز» عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران (از احزاب اصلاح‌طلب) در گفت‌وگو با خبرگزاری ایرنا، درخصوص اصلاح ارز ترجیحی و دستاوردها و پیامدهای آن گفت: «درباره این موضوع ما تعارف نداریم و می‌دانیم چه ماموریت سنگینی بر عهده آقای خاندوزی است بنابراین تا می‌توانیم باید از نظر تبلیغاتی و سیاسی از این دولت حمایت کنیم چراکه بزرگترین برنده دلار ۴۲۰۰ رانتخوارها و دلال‌ها هستند نه مردم. آمارهای بانک مرکزی در دولت‌های قبل و فعلی می‌گوید تا ۷۰ درصد سود ارز ۴۲۰۰ به جیب گروه معدودی می‌رود.»
نکته جالب توجه در سخنان لیلاز که خود اصلاح‌طلب است و در دولت قبل (دولت مورد حمایت اصلاح‌طلبان) جزو مشاوران اقتصادی روحانی بوده این است که اصلاح روند غلط ارز ترجیحی در دوره خاتمی و دولت اصلاحات اگر انجام می‌شد با تبعات بسیار کمتری رو‌به‌رو می‌شدیم که خاتمی این کار را نکرد. در دوره روحانی نیز این اقدام صورت نگرفت و اکنون سیدابراهیم رئیسی این ماموریت سخت را به عهده گرفته است. از زمانی که سخن پیرامون حذف ارزترجیحی صورتی جدی‌تر یافته است گروه‌هایی که از این موضوع سودهای کلانی عایدشان می‌شد به شدت به تکاپو افتاده‌اند تا با ایجاد هراس و وحشت در جامعه جلوی حذف ارزترجیحی را بگیرند. در این مورد جالب توجه است که رسانه انگلیس یعنی بی‌بی سی فارسی که در دشمنی با نظام کشورمان و تشویق و ترغیب مردم به اغتشاش سابقه طولانی دارد علی‌القاعده باید از روند حذف ارز ترجیحی خوشحال باشد چرا که با حذف آن (چنانکه این جماعت تبلیغ می‌کنند) وضعیت بسیار بد خواهد شد اما ناباورانه بی‌بی سی با پخش گزارشی به شکلی مضحک در شکل و شمایل دلسوز درآمده که حذف این ارز ترجیحی خوب نیست و باعث فشار به مردم می‌شود. همین نکته نشان دهنده آن است که مسیری که دولت انتخاب کرده درست است.