لازمه توافق پایدار، اتخاذ تصمیم شجاعانه آمریکا در جبران رویکرد اشتباه گذشته است
«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه کشورمان و «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد جمعه شب درخصوص برخی تحولات منطقهای و بینالمللی از جمله اوضاع یمن، افغانستان، اوکراین و مذاکره برای لغو تحریمها تلفنی تبادل نظر کردند.
وزیر امور خارجه در این گفتوگوی تلفنی با اشاره به برقراری آتش بس موقت در یمن، تداوم آن را ضروری، اما مستلزم انجام تعهدات مبتنی بر توافق آتشبس موقت و لغو محاصره انسانی دانست.
امیر عبداللهیان در بخش دیگری از این گفتوگو، اوضاع انسانی و امنیتی در افغانستان را بسیار نگرانکننده خواند و بر ضرورت تشکیل دولت فراگیر با مشارکت همه اقوام در افغانستان تاکید کرد.
وزیر امور خارجه با اشاره به موج آوارگان افغان خواستار توجه سازمان ملل به وظایف خود در قبال آوارگان شد.
امیرعبداللهیان با اشاره به افزایش اقدامات تروریستی در افغانستان و مشکلات ناشی از فقر در این کشور، بر لزوم آزادسازی اموال بلوکه شده مردم افغانستان تاکید کرد.
وزیر امور خارجه ضمن اشاره به انتظارات بجا از سازمان ملل متحد، از تلاشهای دبیرکل در کمک به تحقق صلح و امنیت تشکر کرد.
امیرعبداللهیان ضمن اعلام مخالفت با جنگ در اوکراین و با اشاره به تلاشهای سیاسی جمهوری اسلامی ایران برای دوری از جنگ و تمرکز بر راه حل سیاسی و توجه به ابعاد انسانی از ابتدای بحران اوکراین اظهار داشت: بحران اوکراین نباید مانع توجه جامعه جهانی به وضعیت فاجعهبار انسانی در افغانستان شود.
وزیر امور خارجه در خصوص مذاکرات رفع تحریم، ضمن اشاره به تداوم تبادل پیام میان ایران و آمریکا از طریق اتحادیه اروپا، سیاست غلط فشار حداکثری آمریکا را مسبب وضعیت فعلی دانست و با انتقاد از مصوبه غیر الزامآور اخیر کنگره، رسیدن به یک توافق پایدار، قوی و منصفانه را لازمه اتخاذ تصمیم واقعبینانه و شجاعانه دولت آمریکا در جبران رویکرد اشتباه گذشته دانست.
قدردانی گوترش از ایران
برای حمایت از آتشبس
در یمن
دبیرکل سازمان ملل متحد نیز در این گفتوگوی تلفنی از تلاشها و مواضع سازنده جمهوری اسلامی ایران در حمایت از آتشبس در یمن قدردانی و استقبال کرد.
آنتونی گوترش ابراز امیدواری کرد با رفع موانع، شاهد انجام پروازها از فرودگاه صنعا و ارتباط بین استانی در یمن و استمرار آتشبس باشیم.
وی از تداوم گفتوگوها و حرکت به سمت بازگشت روابط طبیعی دیپلماتیک میان ریاض و تهران استقبال کرد.
گوترش ضمن تاکید بر اهمیت تشکیل دولت فراگیر در افغانستان، از نقش سازنده جمهوری اسلامی ایران در پذیرش آوارگان افغانستان و کمکهای انسان دوستانه جمهوری اسلامی و میزبانی از آوارگان تشکر کرد.
وی در پاسخ به درخواست وزیر امور خارجه کشورمان مبنی بر ایفای وظیفه سازمان ملل در قبال آوارگان، ابراز امیدواری نمود صندوق ملل متحد بتواند حمایتهای بیشتری از جمهوری اسلامی ایران در حمایت از آوارگان به عمل آورد. گوترش با اشاره به اهمیت ابتکارات سیاسی در مذاکرات رفع تحریم ها، موسوم به مذاکرات وین، نسبت به تداوم مذاکرات و رسیدن به توافقی مطلوب ابراز امیدواری کرد.
ادامه فرافکنی اروپاییها
نسبت به تعهدات خود
در برجام
اظهارات گوترش در حالی است مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره وضعیت جاری مذاکرات وین درباره توافق هستهای بار دیگر به فرافکنی پرداخت و بدون اشاره به بیعملی و بدعهدی غربیها نسبت به تعهدات خود در برجام مدعی شد که بنبست کنونی نمیتواند برای همیشه ادامه یابد.
جوزپ بورل در حالی در مصاحبه با فایننشالتایمز مدعی شد که «اتحادیه اروپا دارد آخرین تلاش خود را برای نجات دادن توافق هستهای ایران (برجام) و شکستن بنبست موجود بر سر درخواست تهران به منظور برداشتن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست ادعایی تروریسم انجام میدهد» که مشکل اصلی مذاکرات رویکرد دوگانه و خباثتآمیز طرف غربی بهعنوان طرف بدهکار برجام نسبت به تعهداتشان در برجام است. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مصاحبه با این روزنامه همچنین بیهیچ اشارهای به بدعهدی و بیعملی غربیها در برجام از وضعیت جاری مذاکرات گلایه کرده و مدعی شده که امکان تداوم وضعیت کنونی تا «ابد» وجود ندارد.
توافق با ایران بر سر مسائلی فراتر از برنامه هستهای این کشور دیگر ممکن نیست
در همین حال پایگاه خبری پولیتیکو گزارش داده مقامهای دولت «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا در محافل خصوصی تقریباْ اعتراف کردهاند توافق با ایران
بر سر مسائل فراتر از برنامه هستهای این کشور دیگر ممکن نیست.
این پایگاه خبری به نقل از منابع آگاه به گزارشهای غیرعلنی ارائه شده به کنگره درباره مذاکرات برجام نوشته اعضای تیم مذاکرهکننده آمریکا در محافل خصوصی تقریباً به چنین چیزی اعتراف کردهاند.
گروهی از نمایندگان هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات در سنای آمریکا روز چهارشنبه قطعنامه غیرالزامآوری را به تصویب رساندند که از دولت بایدن میخواهد به اختلافهای فراتر از مسائل هستهای شامل فعالیتهای منطقهای و برنامه موشکی ایران نیز رسیدگی کند. پولیتیکو تصویب این قطعنامه را «نخستین شلیک هشدار» از سوی کنگره به سوی دولت بایدن درخصوص توافق هستهای با ایران تعبیر کرده است.
آیا «مورا»
با دست پر و پیشنهادهای منطقی
به ایران آمده است؟!
با این همه انریکه مورا هماهنگکننده اروپایی مذاکرات وین به زودی به تهران خواهد آمد تا با علی باقری کنی رئیس هیئت ایرانی در مذاکرات رفع تحریمها دیدار کند. احتمال دیدار مورا با سایر مقامهای کشورمان نیز وجود دارد.
در این سفر یک روزه وی قرار است در مورد آخرین وضعیت مذاکرات وین و مسائل باقیمانده گفتوگو کند. گفته میشود که او سپس راهی واشنگتن خواهد شد تا در همین زمینه با مقامهای آمریکایی نیز رایزنی کند.
هماهنگ کننده اروپایی مذاکرات وین در حالی به تهران سفر میکند که انتظار میرود با دستپر و پیشنهادهای منطقی که تامینکننده ملاحظات و نگرانیهای معقول و مشروع ایران باشد به دیدار مقامهای کشور برود.
ایالات متحده با تناقض در رفتار، تعصبات غلط، تعلل در تصمیمگیری، زیادهخواهی و طرح درخواستهای جدید، مخل روند جمعبندی گفتوگوها شده و دستیابی به توافق نهایی را با چالش مواجه کرده است.