وضعیت بارش نسبت به سال گذشته بهتر است
به گزارش ایلنا، اشکان فرخنیا درباره وضعیت منابع آب در سال جاری اظهار داشت: بارشها از ابتدای سال آبی جاری (ابتدای مهر ۱۴۰۰ تاکنون) حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد نسبت به متوسط بلندمدت کاهش یافته که منجر به تشدید کمآبی شده است. البته نسبت به سال گذشته وضعیت بارش بهتر است اما کم آبی در درازمدت تاثیر میگذارد و تجمع کمبود بارش اثرگذار است.
وی افزود: ما پارسال کمآبی شدیدی داشتیم و امسال هم وضعیت همین است و تجمع این دو سال پشت سر هم باعث میشود سال جاری شرایط سختتر از سال قبل باشد. سال گذشته در همین زمان ۶۰ درصد مخازن سدهای کشور پر بود اما اکنون فقط ۵۰ درصد پر هستند، درواقع تامین آب از منابع سطحی قطعا نسبت به پارسال کاهش خواهد داشت.
همچنین محمد شهریاری، مدیر دفتر بهرهبرداری و نگهداری از تأسیسات آبی و برقآبی شرکت آب منطقهای تهران در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، اظهار داشت: در زمان حاضر حجم ذخایر آب در سدهای پنجگانه تهران 484 میلیون مترمکعب هست که در مقایسه با 752 میلیون مترمکعب روز مشابه سال گذشته، کاهش 267 میلیون مترمکعبی را شاهد هستیم.
مدیر دفتر بهرهبرداری شرکت آب منطقهای تهران افزود: وضعیت ورودی آب به سدهای تهران از ابتدا تا سیام فروردین امسال، 194 میلیون متر مکعب بوده که این میزان در فروردین 1400، بالغ بر 302 میلیون مترمکعب بود. در واقع شاهد کاهش 36 درصدی ورودی آب در سدهای پنجگانه تهران
هستیم.
شهریاری درخصوص آمار ورودی آب به سدهای تهران در سال آبی جاری گفت: از ابتدای سال آبی جاری تاکنون ورودی آب به سدهای تهران 541 میلیون مترمکعب بوده که این رقم در مدت مشابه سال قبل 755 میلیون مترمکعب بود که کاهش 28درصدی را نشان میدهد.
وی ادامه داد: بارشهای تهران در این ماه فقط 10 میلیمتر بود، درحالی که آمار متوسط بارشهای فروردین ماه استان تهران 43 ونیم میلیمتر است و کاهش 77 درصدی بارش را در همین فروردین ماه نسبت به متوسط بلندمدت
داریم.
مدیر دفتر بهرهبرداری شرکت آب منطقهای تهران گفت: میزان بارش از ابتدای سال آبی تا انتهای فروردین ماه امسال، 160 میلیمتر بوده درحالی که متوسط این رقم در سالهای گذشته 227 و نیم میلیمتر بود و با کاهش تقریباً 30 درصدی بارشها از ابتدای سال آبی مواجه هستیم.
شهریاری افزود: متوسط مخزن نرمالی که برای سدهای تهران معمولاً در انتهای فروردین ماه در شرایط نرمال آبوهوایی شاهد بودیم، 838 میلیون مترمکعب است که اگر بخواهیم ذخیره 484 میلیون مترمکعبی فعلی را با این رقم مقایسه کنیم، کاهش 354 میلیون مترمکعبی را نسبت به ذخایر سدها در سالهای نرمال شاهد هستیم.
راهکارهای گذر از کمآبی
او درباره راهکار موثر گذر از کم آبی گفت: همراهی و همکاری بیش از پیش شهروندان محترم در صرفهجویی و مدیریت مصرف آب، مؤثرترین راهکار در تأمین مطمئن و پایدار آب شرب در ماههای آتی به خصوص در روزهای اوج مصرف در فصل تابستان خواهد بود.
گفتنی است، بیعملی دولت قبل در جهت پایدار کردن وضعیت آب، برق و گاز در کنار هشدارهای مکرر کمبود این سه امکان مورد نیاز مردم، علاوهبر ایجاد مشکلات بسیار مانند تعطیلی تولید کارخانهها، خاموشی خانهها و کاهش کشت محصولات اساسی کشاورزی، اعصاب مردم را بهم ریخته بود و دائما ایجاد استرس میکرد.
دولت سیزدهم باید ضمن مدیریت وضع فعلی که آثار موفقیتش نمایان شده، بهصورت تدریجی برای پایدار کردن وضعیت این سه امکان از طریق انتقال آب دریا، مهار سیلابها، افزایش تولید برق بهخصوص از نوع هستهای، پایدار کردن فشار گاز در کوتاه مدت و تبدیل گاز به برق و سوق دادن مردم به طرف برقی کردن گرمایش خانهها در بلندمدت و فرهنگسازی برای مصرف بهینه با استفاده از سریالهای طنز، مسابقات و برنامههای تلویزیونی، فضای مجازی و... اقدام کند.