همزمان با چهلمین روز جنگ
ادامه تبعات اقتصادی جنگ اوکراین فرانسه به دنبال توزیع کوپن غذا
تبعات سنگین اقتصادی جنگ اوکراین روز به روز بیشتر بر اقتصاد اروپا و آمریکا نمایان میشود. در حالی که مقامات آلمانی از تشدید فقر در این کشور سخن گفتهاند دولت فرانسه گفته به فکر توزیع کوپن غذا بین مردم است. هفته نامه «اشپیگل» نیز در این بین پیشبینی کرده، روسیه از این جنگ اقتصادی، بیشترین سود را خواهد برد.
سرویس خارجی-
امروز جنگ اوکراین 40 روزه شد. به باور کارشناسان احتمال طولانی شدن جنگ و تبدیل آن به یک جنگ فرسایشی وجود دارد. اروپا و آمریکا طی این مدت سنگینترین تحریمها را علیه روسیه وضع کردهاند با این وجود خود نیز از تبعات سنگین اقتصادی این جنگ جان سالم به در نبردهاند. در آلمان صنعتیترین اقتصاد اروپا دولت به فکر جیره بندی گاز افتاده و مقامات از خطر گسترش فقر سخن راندهاند. از فرانسه نیز خبر میرسد دولت این کشور به فکر توزیع کوپن غذا افتاده است.
طبق گزارشهایی که منتشر شده رئیسجمهوری فرانسه پیشنهاد ارائه کوپن غذا به خانوادههای فقیر این کشور برای کنار آمدن با نتایج اقتصادی بحران اوکراین را داده است. بر اساس گزارش آناتولی، «امانوئل ماکرون» در یک نشست انتخاباتی گفته: «میخواهم ضمانتهای غذایی برای خانوارهای فقیر و طبقه متوسط ایجاد کنم تا بتوانند با هزینههای اضافی زندگی کنار بیایند.» ماکرون البته جزئیات بیشتری در این رابطه ارائه نداده، اما عنوان کرده که دولت او بستههایی برای کمک به خانوادههای فقیر و کمدرآمد تهیه کرده است تا به آنها برای تقبل هزینههای اضافی انرژی و مواد غذایی کمک کند. وی این را هم گفته که فرانسه نیز مانند دیگر کشورها طی ماههای آینده با عواقب و اثرات جنگ اوکراین بر زنجیره جهانی غذا و دانههای خوراکی مواجه خواهد شد. ماکرون این را هم گفت که «در مواجهه با بحران جهانی غذا، ما از استقلال خود محافظت میکنیم.»
سوخت هواپیما در آمریکا گران شد
در آمریکا نیز در نتیجه جنگ اوکراین بهای سوخت هواپیما افزایش یافت. رویترز در گزارشی در همین زمینه نوشته: «تحریمهایی که آمریکا و متحدانش علیه صادرات انرژی روسیه وضع کردهاند، با کاهش عرضه، بهای سوخت هواپیما در آمریکا را افزایش داده است... بهای سوخت هواپیماهای جت در ساحل شرقی آمریکا که میزبان بزرگترین فرودگاههای شلوغ جهان است رو به افزایش است و خریداران انتظار دارند با کاهش عرضه در نتیجه تحریمهای روسیه بازار این محصول با کمبودهایی مواجه شوند.» ساحل شرقی به شرقیترین کناره کشور آمریکا که بر کرانه اقیانوس اطلس قرار دارد گفته میشود.
اروپا نیز با مشکلات ناشی از عرضه انرژی مواجه است و از این رو طبق دادههای تارنمای «ریفینیتو ایکن» صادرات به ساحل شرقی آمریکا بر اساس مقیاسهای سال به سال تقریبا ۶۰ درصد کاهش یافته است. پالایشگاههای اروپای غربی به دلیل محدودیتهای خود نمیتوانند شکاف در عرضه را کاهش دهند. روسیه صادرکننده اصلی سوخت هواپیما به اروپا است.
تورم 61 درصدی در ترکیه
در ترکیه نیز افزایش قیمت نفت و گاز در بازارهای جهانی در پی جنگ روسیه و اوکراین، این نگرانی را ایجاد کرده که نرخ تورم ترکیه به بالاترین سطح در دو دهه اخیر برسد. «یورو نیوز» در این باره نوشته: «اقتصاد دانان شرکتکننده در تازهترین نظرسنجی رویترز پیشبینی کردهاند که دادههای رسمی که قرار است منتشر شود، از صعود نرخ تورم سالانه ترکیه به ۶۱.۶ درصد در ماه مارس(ماه گذشته میلادی) حکایت خواهد داشت.» در همین حال، شرکت دولتی «بوتاس» که واردات گاز را بر عهده داد، روز جمعه بهای گاز طبیعی را برای مصارف خانگی ۳۵ درصد و برای مصارف صنعتی ۵۰ درصد افزایش داد.
با وجود نشانههایی مبنی بر شتاب بیشتر تورم، بانک مرکزی ترکیه ابراز امیدواری کرده که پس از حل بحران اوکراین، روند صعودی قیمتها کُند خواهد شد. هر چند تورم حاصل از حمله روسیه به اوکراین به سرعت افزایش قیمتها در ترکیه افزوده ولی کارشناسان اقتصادی یادآور میشوند که شتابگیری نرخ تورم در این کشور از نیمه دوم سال ۲۰۲۱ و تحت تاثیر سیاستهای پولی و ارزی تحت حمایت رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری، رخ داده است.
یورو پایین کشید
از سوی دیگر بحث اعمال تحریم جدید علیه روسیه ارزش یورو را پایین کشید. در معاملات دیروز بازار جهانی ارز شاهد افت ارزش یورو ناشی از صحبتها در مورد اعمال تحریمهای بیشتر علیه روسیه بود. به گزارش فارس به نقل از رویترز، در معاملات بازار جهانی ارز پس از آنکه آلمان و فرانسه اعلام کردند باید تحریمهای بیشتری علیه روسیه اعمال شود، ارزش یورو کاهش یافت. بر همین اساس ارزش یورو در برابر دلار به 10.31 دلار رسید. ارزش یورو در برابر پوند انگلیس هم 0.24 درصد پایین آمد و به 84 پنس رسید. «اولریچ لوچمن»، مدیر بخش «فارکس کمرز بنک» آلمان میگوید «تحریمهای بیشتر به معنای بالا رفتن خطر اختلال در چرخه تامین انرژی در اروپاست؛ چراکه تحریمهای ما یا اتخاذ مواضع جدیتر علیه روسیه ممکن است باعث اقدامات ضد تحریمی جدیتر و نه فقط تغییر نحوه پرداخت پول گاز از سوی روسها شود... به نظر من خطر کاهش جدیتر ارزش یورو افزایش یافته است.»
پرداخت بهای گاز با روبل
وزیر اقتصاد اسلواکی اما گفته که این کشور پرداخت بهای گاز روسیه به روبل را میپذیرد: «تامین گاز از روسیه را نمیتوانیم متوقف کنیم و اگر شرایط به گونهای باشد که باید بهای گاز را به روبل پرداخت کنیم، ما به روبل پرداخت خواهیم کرد.» این در حالی است که سخنگوی دولت آلمان چند روز پیش اعلام کرده بود که پرداخت بهای گاز وارداتی روسیه همانند گذشته منحصرا با یورو و به بانک گازپروم پرداخت میشود. «شولتز»، صدر اعظم آلمان اخیرا در سخنانی گفته بود: «در صورتی که واردات انرژی به طور کامل از روسیه متوقف شود، آلمان با پیامدهای وخیمی مواجه خواهد شد و برخی از بخشهای اقتصادی آلمان مجبور خواهند شد تا به طور کامل فعالیت خود را متوقف کنند که این به معنای از دست رفتن تعداد باورنکردنی از فرصتهای شغلی است.»
پیشبینی بلومبرگ از سود بیسابقه روسیه
به گزارش اسپوتنیک، «بلومبرگ» نیز در گزارشی نوشته اگر خریداران اصلی منابع انرژی روسیه واردات خود را تحریم نکنند، مسکو میتواند تقریباً 321 میلیارد دلار از آنها درآمد کسب کند و به تراز مثبت بیسابقه برسد.این آژانس ارقام مورد انتظار برای تجارت و تراز پرداختها را «درخشان» میخواند.
در این گزارش آمده: «علیرغم فشار خفهکننده خارج از کشور بر منابع مالی روسیه، مسکو امسال تقریباً 321 میلیارد دلار از صادرات انرژی به دست آورد که بیش از یک سوم بیشتر از سال 2021 است. روسیه همچنین میتواند انتظار مازاد حساب جاری بیسابقه را داشته باشد. »بر اساس این گزارش تحریمهای فعلی نتوانسته است جلوی هجوم «ارز سخت» به روسیه را بگیرد. کارشناسان همچنین خاطرنشان کردند که درآمد حاصل از فروش حاملهای انرژی به مسکو اجازه داد تا عواقب اقدامات محدودکننده شدید اعمال شده توسط غرب را کاهش دهد.
تحولات میدانی
در عرصه میدانی نیز مهمترین تحول، انتشار خبرهایی از وقوع جنایت و کشتار غیر نظامیان در شهر «بوچه» واقع در 30 کیلومتری شمال غرب «کیف» بود. دو طرف نیز همدیگر را به ارتکاب این جنایت متهم میکنند. خبرنگاران پس از ورود به شهر از اجساد قربانیان در خیابانها با کیسههای آذوقه یا با دستان از پشت بسته با لباسهای غیرنظامی خبر دادهاند. به نظر میرسد که آنها از فاصله نزدیک کشته شدهاند. علت مرگ قربانیان کشف شده بلافاصله مشخص نشده است.
بنا بر ادعای شهردار بوچا، «آناتولی فدوروک»، قربانیان توسط نیروهای روسی کشته شدهاند. «سرهی کاپلیچنی»، رئیسسازمان امداد و نجات محلی نیز گفته: «جسد ۵۷ نفر در یک گور دسته جمعی پیدا شد. گور دسته جمعی در پشت کلیسایی در مرکز شهر قرار دارد. برخی از اجساد یا دفن نشده بودند یا تا حدی دفن شده بودند. همه آنها لباس غیرنظامی پوشیده بودند.» رهبران اروپایی نیز آنچه را که وقوع احتمالی «جنایت جنگی» و «کشتار غیرنظامیها بهدست نیروهای روسیه در اوکراین» مینامند، محکوم کردهاند. مورد «بوچا» بهویژه مورد توجه قرار گرفته است، چرا که حدود ۳۰۰ جسد در خیابانهای این شهر پیدا شده و در گورهای جمعی به خاک سپرده شدهاند. خبرنگاران رسانههایی همچون «سیانان»، خبرگزاری فرانسه، و آسوشیتدپرس نیز میگویند دهها جسد را در خیابانهای بوچا مشاهده کردهاند.
موضع روسیه
اما در نقطه مقابل مسکو میگوید این جنایت بعد از خروج نیروهای روسی از این شهر و توسط اوکراین با هدف متهم کردن روسیه انجام شده است. سفیر روسیه در واشنگتن در این زمینه گفته «زمانی که کنترل شهر بوچا در اوکراین در دست نیروهای مسلح روسیه بود، هیچگونه تلفات غیرنظامی وجود نداشت» و رسانههای آمریکایی مسئله بمباران این شهر به دست ارتش اوکراین بعد از خروج نیروهای روسیه را نادیده میگیرند.
به گزارش ایسنا، آناتولی آنتونوف به نشریه نیوزویک گفته: «نیروهای روسیه در 30 مارس(10 فروردین) بوچا را ترک کردند. مقامات اوکراینی تمام این روزها سکوت کردند و اکنون ناگهانی تصاویری احساسی به منظور مخدوش کردن وجهه روسیه و وادار کردن روسیه به دفاع از خود منتشر کردهاند... من با مسئولیت کامل تاکید میکنم که حتی یک غیرنظامی هم در زمانی که این شهر در کنترل نیروهای مسلح روسیه بود، متحمل خشونت نشد، بلکه برعکس، نیروهای ما ۴۵۲ تُن کمک بشردوستانه به غیرنظامیان ارائه دادند... در همین حال، این حقیقت که نیروهای مسلح اوکراین شهر بوچا را درست بعد از خروج نیروهای روسیه هدف بمباران قراردادند، عامدانه از سوی آمریکا نادیده گرفته میشود. ممکن است این عامل تلفات غیرنظامیان باشد. رژیم کیف آشکارا تلاش دارد تا قساوتهایش را به گردن روسیه بیندازد.»
وزارت دفاع روسیه نیز روز یکشنبه اعلام کرد نیروهای مسلح این کشور در تاریخ 30 مارس (۱۰ فروردین) شهر بوچا در اوکراین را ترک کردند، در حالی که «شواهدی از جرایم» چهار روز بعد از آن و زمانی که افسران سرویس امنیتی اوکراین به این شهر رسیدند، منتشر شده است.این وزارتخانه تاکید کرد، در 31 مارس(11 فروردین) آناتولی فدروک، شهردار بوچا با انتشار ویدیویی تاکید کرد که دیگر هیچ نظامی روسی در این شهر حضور ندارند. با این حال، او حتی یک کلمه هم درباره غیرنظامیانی که در خیابان با دست بسته هدف گلوله قرار گرفته باشند، بیان نکرد. روسیه همچنین از شورای امنیت خواسته تا برای بررسی آنچه «تحریک رادیکالهای اوکراینی» در شهر بوچا مینامند و به دنبال آنکه کیف نیروهای روس را به کشتن غیرنظامیان در آنجا متهم کرد، تشکیل جلسه دهد.