kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۸۹۶
تاریخ انتشار : ۲۱ شهريور ۱۳۹۳ - ۲۰:۱۹
روحانی:

مقابله با تحریم‌ها باید یکی از اصول سازمان همکاری شانگهای باشد

رئیس جمهور تاکیدکرد: ایران بر این باور است که مقابله با تحریم‌‌ها می‌بایست به یکی از اصول سازمان شانگهای تبدیل شده و تنظیم مناسبات میان اعضا و توسعه روابط دوجانبه به دور از فشارهای ظالمانه ناشی از تحریم سامان یابد.


حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان در نشست سران شانگهای در دوشنبه اظهار داشت: امروزه اغلب کشورهای عضو سازمان شانگهای کم و بیش با خطر افراط و تروریسم رو‌به رو هستند. بنابر این برنامه‌ریزی سازمان‌یافته، همکاری‌های دو و چندجانبه، تعاملات سیاسی و اطلاعاتی و مقابله با فقر فرهنگی و اقتصادی و حمایت سران کشورهای عضو از این اقدامات تنها راه حل مقابله با این بحران و عبور از مشکلات رو به رشد آن است.
روحانی گفت: جمهوری اسلامی ایران از آغاز موج جدید این بحران که برخی از بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی با سرازیر کردن منابع مالی و اطلاعاتی به تقویت گروه‌های افراطی و نظامی کردن آن همت گمارده‌اند، تاکید داشت که حمایت از تروریسم و افراط در نهایت منطقه را در کام خود فرو خواهد برد.
رئیس جمهور کشورمان ادامه داد: اکنون شاهد آن هستیم که گروه‌های جنگ‌طلب و افراطی علاوه بر توحش و کشتار در سوریه، چه بر سر ملت عراق آوردند. بحران امروز عراق میراث عملکرد شوم دیروز قدرت‌‌ها و کشورهای توسعه‌طلب است.
وی با اشاره به جنایات صهیونیست ‌ها در غزه تاکید کرد: جنایات جنگی در غزه بار دیگر ثابت کرد که رژیم صهیونیستی به هیچ یک از قواعد حقوق بین‌الملل و معیار‌‌ها و اصول اولیه و اخلاق انسانی پایبند نیست.
روحانی کمک کشور‌ها به یکدیگر برای ایجاد رشد اقتصادی را بحث مهم خواند و افزود: بی‌تردید  یکی از راه‌های بلندمدت برای خشکاندن ریشه‌های تروریسم کمک کشور‌ها به یکدیگر در جهت توسعه اقتصادی و اجتماعی خواهد بود. به گفته وی، سوءاستفاده ابزاری رو به گسترش غرب از تحریم و تبدیل آن به نوعی سلاح مخرب نشان می‌دهد که این ابزار هم به آسانی می‌تواند علیه هر یک از اعضای جامعه جهانی و از جمله اعضای سازمان شانگهای به کار گرفته شود.
وی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که مقابله با تحریم باید به یکی از اصول این سازمان و کشورهای عضو آن تبدیل شده و تنظیم مناسبت میان اعضا و توسعه روابط دوجانبه به دور از فشارهای ظالمانه ناشی از تحریم سامان یابد.
روحانی آمادگی ایران برای استفاده از ظرفیت‌های خود در جهت همکاری و همگرایی کشورهای منطقه و اعضای سازمان را اعلام کرد.
رئیس جمهور کشورمان تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران با برخورداری از ذخایر عظیم انرژی و همچنین با توجه به موقعیت ژئواستراتژیکی خود توانسته نقش اساسی در همگرایی منطقه‌ای ایفا نماید. روشن است که بدون حضور نقش‌آفرین ایران طراحی کریدورهای حمل و نقلی و انتقال انرژی در منطقه فاقد توجیه اقتصادی و عملیاتی خواهد بود.
رایزنی‌های دوجانبه روحانی در دوشنبه
رئیس جمهور روز جمعه در حاشیه اجلاس شانگهای، دیدارهایی با همتایان چینی و افغان و همچنین وزیر امور خارجه هند داشت که در این دیدار‌ها بر افزایش روابط با ایران تاکید شد.
حجت‌الاسلام حسن روحانی در دیدار با رئیس جمهور چین با اشاره به روابط مستحکم ایران و چین، به مذاکرات خود با همتای چینی در اجلاس گذشته شانگهای و تشکیل هفت گروه کاری مشترک اشاره کرد و خواستار اجرای هر چه سریعتر توافقات فی‌مابین شد.
«شی جین پینگ» رئیس جمهور چین نیز جایگاه مهم ایران در منطقه و جهان را یادآور شد و گفت: چین خواهان روابط استراتژیک با ایران است.
رییس جمهور چین همچنین از سفر خود به جمهوری اسلامی ایران در سال آتی خبر داد.
روحانی همچنین در دیدار با وزیر امور خارجه هند که در حاشیه اجلاس شانگهای در تاجیکستان صورت گرفت، گفت: ایران و هند علاوه بر ریشه‌های مشترک تاریخی و فرهنگی، همواره شرکای مطمئنی برای یکدیگر بوده‌اند.
وی از نخست وزیر هند برای سفر به تهران و مذاکره در خصوص توسعه روابط دعوت کرد و گفت: امیدواریم شاهد دوران جدیدی در روابط دو کشور باشیم.
«سوشما سوراج» ضمن تشکر بخاطر دعوت از نخست وزیر هند برای سفر به تهران، گفت: پروژه‌های کریدور ترانزیتی شمال – جنوب علاوه بر کاهش قابل توجه هزینه‌های حمل‌ونقل، منافع دو کشور و سایر همسایگان را نیز تأمین خواهد کرد و نخست وزیر هند در سال آینده از ایران دیدار خواهد کرد.
«حامد کرزی» رئیس جمهور افغانستان نیز در دیدار با حسن روحانی، آخرین تحولات سیاسی و داخلی افغانستان پس از انتخابات اخیر ریاست جمهوری این کشور را به اطلاع رییس‌جمهوری ایران رساند.
روحانی نیز در این دیدار با اشاره به اهمیت ثبات و آرامش در افغانستان در سایه همکاری، بر حضور همه گروه‌های سیاسی این کشور در تعیین سرنوشت کشور افغانستان، تأکید کرد.
همچنین رئیس جمهور کشورمان که جمعه در محل اقامت خود در شهر دوشنبه تاجیکستان، میزبان قربان قلی وردی محمد اف بود، خطاب به وی گفت: ایران و ترکمنستان دو همسایه و برادر با ریشه‌های مشترک هستند و ضروری است ظرفیت‌های برزمین مانده در روابط دوجانبه را عملیاتی سازند.
تداوم همکاری‌های تهران-پکن
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران و «وانگ یی»  وزیر خارجه چین در دوشنبه پایتخت تاجیکستان به دیدار و گفت‌‌‌وگو پرداختند.
وزیر خارجه چین در این دیدار بر ارتباط راهبردی کشورش با ایران و چشم انداز بلند مدت تاکید کرد.
محمد جواد ظریف نیز در این دیدار از آمادگی ایران در پیشبرد روابط بلند مدت راهبردی با چین خبر داد.
روابط سیاسی تهران – مسکو
گسترش می‌یابد
رئیس جمهوری اسلامی ایران و رئیس‌ جمهوری فدراسیون روسیه، طی دیداری بر ضرورت توسعه هر چه بیشتر روابط سیاسی دو کشور و همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی تأکید کردند.
حجت‌الاسلام روحانی در این دیدار که روز جمعه در «دوشنبه» پایتخت تاجیکستان برگزار شد، گفت: جمهوری اسلامی ایران برای توسعه روابط با همسایگان بویژه روسیه اهمیت زیادی قایل است.
رئیس‌ جمهوری با اشاره به مذاکرات یک سال گذشته خود با رئیس‌ جمهوری روسیه که در بیشکک و شانگهای صورت گرفته بود، افزود: پیگیری اهداف بلند مدت در روابط فی‌مابین به نفع دو ملت و کل منطقه است و ارتباطات سیاسی، اقتصادی و بین‌المللی تهران – مسکو طی سال گذشته در مسیر صعودی قرار گرفته است.
«ولادیمیر پوتین» رئیس‌ جمهوری روسیه نیز با ابراز خرسندی از دیدار مجدد با روحانی، گفت: روابط دو کشور همواره در حال گسترش است و علاوه بر پروژه‌های به ثمر رسیده، طرح‌های زیادی در مسیر توافق یا اجرا قرار دارند.
رئیس‌ جمهوری روسیه به برگزاری کمیسیون مشترک همکاری‌های دو کشور در تهران اشاره کرد و اظهار داشت: برای پیگیری و تحقق این توافقات، کمیته ویژه‌ای در روسیه تشکیل خواهد شد.
در این دیدار همچنین روند مذاکرات ایران و 1+5 مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت و طرفین از رسیدن به توافق جامع در دوره زمانی مورد نظر حمایت کردند.
تاکید بر حمایت از تمامیت ارضی سوریه
در بیانیه پایانی شانگهای
سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در پایان نشست دو روزه 11 و 12 سپتامبر، بیانیه‌ای منتشر کردند.
در این بیانیه آمده است: کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای با تاکید بر اصل احترام متقابل به حاکمیت ملی، استقلال، تمامیت ارضی کشورها، برابری و منافع متقابل، عدم مداخله در امور داخلی، عدم استفاده و یا تهدید به زور برای توسعه پایدار روابط بین‌المللی را مهم می دانند.
در این بیانیه بر  لزوم انجام اصلاحات در ساختار سازمان ملل به هدف جلوگیری از ادامه افزایش گزینه‌هایی که توسط اکثریت کشورهای عضو سازمان پشتیبانی نمی‌شود و بر اهمیت افزایش نمایندگی از کشورهای در حال توسعه در شورای امنیت سازمان ملل تاکید شده است.
در بخش دیگر این بیانیه آمده است: کشورهای عضو سازمان معتقدند مشکلات خاورمیانه و شمال آفریقا باید از طریق مسالمت‌آمیز و از طریق گفت‌وگو با مشارکت گسترده تمام طرف‌های ذینفع حل شود،
بر اساس این بیانیه، کشورهای عضو با حمایت از حاکمیت، وحدت و تمامیت ارضی سوریه، بر حل و فصل بحران این کشور تنها با ابزار سیاسی و دیپلماتیک از طریق ادامه گفت‌وگوی مستقیم تاکید کردند.
در بند دهم این بیانیه آمده است: سازمان همکاری شانگهای از روند مذاکرات سازنده بین گروه «1+5» و ایران به منظور رسیدن به یک توافق جامع در حل و فصل برنامه هسته‌ای ایران با روش های سیاسی و دیپلماتیک و نیز از تصویب طرح اقدام مشترک به تاریخ 24 نوامبر 2013 در ژنو، بین وزرای خارجه انگلیس، آلمان ، ایران، چین، روسیه، آمریکا و فرانسه حمایت کرده چنین حرکتی را به عنوان گام مهمی در تقویت اعتماد و درک متقابل بین کشورهای ذی‌نفع و به طور کل برای منطقه می‌دانند.
سران کشورهای عضو از تلاش برای توسعه این سازمان حمایت کرده افزایش تعداد اعضا از طریق کشورهای ناظر را در چارچوب قانون مهم خواندند.
این بیانیه از سوی روسای جمهوری قزاقستان، چین، روسیه، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان امضا و 12 سپتامبر در پایان نشست دوشنبه منتشر شد.