روزهای حساس مذاکرات ایران با کشورهای ۱+۴ در حالی طی روزهای گذشته سپری شده که تداوم تقلای آمریکا برای دستیابی به متنی فراتر از توافق هستهای با ایستادگی مذاکرهکنندگان ایران به در بسته خورده و علی باقری و تیم همراهش در مذاکرات وین برجامپلاس یا هر خواستهای فراتر از منافع ملی را ممنوع کرده و تاکنون جز به رفع تحریمها رضایت ندادهاند.
آنچه که تاکنون منجر به دستیابی به توافق نهایی در نشست وین نشده را میتوان به مجموعهای از مسائل به ویژه مسائلی که با تحریمها مرتبط است ارتباط داد، چرا که بخش کوچکی از تحریمها که تاثیر آن در انتفاع اقتصادی ایران بسیار بالاست هنوز در نشستهای وین لاینحل باقی مانده، بنابراین بحثهای اصلی بر سربرداشتن تحریمهای باقیمانده در ذیل لیست قرمز است که بر روی افراد، نهادها و شرکتها اعمال شده است.
در همین راستا حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان که هفتم فروردین ماه در دیداری کوتاه میزبان انریکه مورا معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بود، با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران با جدیت در مذاکرات وین حضور یافته و برای رسیدن به توافق، ابتکارات لازم را ارائه کرده است، تصریح کرد که طرفهای دیگر به ویژه دولت آمریکا باید جهت حل و فصل موضوعات باقیمانده رویکردی واقعبینانه اتخاذ کنند.
وی افزود: فقدان تصمیم سیاسی آمریکا برای رفع تحریمهایی که به انتفاع اقتصادی مردم ایران گره خورده، مانع کنونی رسیدن به نتایج نهایی بوده و برای ما برخوردار شدن از منافع کامل اقتصادی و رفع موثر تحریم ها اولویت اساسی است.
پیش از این دیدار نیز انریکه مورا با علی باقری مذاکرهکننده ارشد و معاون سیاسی وزارت امور خارجه کشورمان در محل وزارت امور خارجه دیدار و گفتوگو کرده بود که در این دیدار باقری با اشاره به جدیت و عزم جمهوری اسلامی ایران برای نهایی کردن توافق در وین، تأکید کرده بود: در صورتی که طرف آمریکایی از واقعگرایی برخوردار باشد میتوان به توافق دست یافت.
تناقضگویی و مقصرنمایی «بورل»
درباره مذاکرات وین
این در حالی است که جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بازگشت از قطر بعد از آن که گفته بود مذاکرات وین به حصول توافق بسیار نزدیک است، مدعی شد تضمینی در خصوص دستیابی به توافق وجود ندارد.
ارزیابی منفی بورل از نتیجه مذاکرات برجام پس از اظهاراتی صورت گرفت که او در حاشیه نشست دوحه بیان کرد و گفت که توافق ممکن است در چند روز به دست آید.
بورل در ادعاهای خود خطاب به نمایندگان پارلمان اروپا در بروکسل بدون اشاره به بدعهدی طرفهای اروپایی برجام و عدم تصمیمگیریهای لازم از سوی واشنگتن، با انداختن توپ در زمین روسیه، گفت: به نظر میرسد که دو هفته پیش، تقریباً در آستانه توافق بودیم. پس از آن روسیه آمد، روسیه با خودداری از تایید توافقی که به نظر انجام شده بود، مانعتراشی کرد، زیرا مسکو به دنبال اهرم فشاری بر غرب در جنگ خود در اوکراین بود.
وی ادعا کرد: بخصوص روسیه میخواهد از برداشته شدن تحریمهای نفتی ایران جلوگیری کند، زیرا اگر ایران شروع به تولید نفت کند، عرضه (نفت) بیشتری در بازارها وجود خواهد داشت و این به نفع روسیه نیست.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا سپس بدون اشاره به انفعال و خلف وعده غربیها در قبال عمل به تعهداتشان در توافق هستهای تلاش کرد ایران را مقصر وضع کنونی برجام و مذاکرات وین جلوه دهد و به درخواست برای خارج شدن نام سپاه پاسداران از فهرست تروریستی آمریکا اشاره کرد.
تحریمهای جدید
و استمرار خباثت آمریکاییها علیه ایران
بورل در حالی تلاش میکرد ایران را درباره وضع کنونی برجام مقصر نشان دهد که اعلام تحریمهای جدید آمریکا علیه یک فرد و چند شرکت همزمان با مذاکرات وین به خوبی نشان می دهد ادعاهای مقامات غربی تا چه میزان معتبر و قابل اتکاست.
چهارشنبه دهم فروردین ماه وزارت خزانهداری آمریکا از اعمال تحریمهای جدید علیه یک فرد و شرکتهای وابسته به وی بهاتهام کمک به برنامه موشکی بالستیک ایران خبر داد.
دولت آمریکا در حالی این تحریمهای جدید را علیه ایران اعمال کرد که مدعی تلاش برای احیای توافق هستهای از طریق مذاکرات وین است.
در همین راستا سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص تحریمهای اعلام شده جدید ایالات متحده علیه اتباع جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: این اقدام نشانه دیگری از سوءنیت دولت آمریکا در قبال مردم ایران است که در تداوم سیاست شکستخورده فشار حداکثری آن دولت علیه ایران طراحی شده است و آشکارا این واقعیت را ثابت میکند که دولت کنونی آمریکا بهخلاف ادعای خود، از هر فرصتی برای طرح اتهامات بیاساس و فشار بر مردم ایران استفاده میکند.
سعید خطیبزاده افزود: ایالات متحده در حالی که ادعا میکند آماده بازگشت به اجرای کامل تعهدات خود در توافق هستهای است همچنان به نقض اساسی آن و قطعنامه 2231 شورای امنیت ادامه میدهد.