kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۸۲۵
تاریخ انتشار : ۱۹ شهريور ۱۳۹۳ - ۲۱:۴۹

امضای ۱۰ سند همکاری در دیدار رؤسای جمهور ایران و تاجیکستان

حجت‌الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان ‌روز گذشته برای شرکت در نشست سران سازمان همکاری‌ شانگهای، وارد دوشنبه پایتخت تاجیکستان شد.


حجت الاسلام حسن روحانی روز گذشته با استقبال رسمی «قاهر رسول زاده» نخست وزیر تاجیکستان، «سراج‌الدین اصل اف» وزیر امور خارجه این کشور و جمعی از مسئولان سفارت ایران وارد فرودگاه بین‌المللی دوشنبه شد.
رئیس جمهور در اولین حضور خود در تاجیکستان علاوه بر حضور در نشست سران شانگهای و سخنرانی در این اجلاس و تبیین نظرات  ایران درباره مهمترین مسائل منطقه، دیدارهایی با روسا و مقامات سایر کشورها از جمله تاجیکستان، چین و روسیه خواهد داشت.
امضای ۱۰ سند همکاری در دیدار رؤسای جمهوری ایران و تاجیکستان
مراسم امضای اسناد همکاری و بیانیه مشترک توسط امامعلی رحمان و حسن روحانی رؤسای جمهور تاجیکستان و ایران در کاخ دولتی «ملت» در شهر دوشنبه برگزار شد.
دراین مراسم اسناد همکاری و از جمله تفاهمنامه میان فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی و کمیته زبان و اصطلاحات جمهوری تاجیکستان، موافقتنامه امنیتی و انتظامی میان وزارت‌خانه‌های کشور ایران و تاجیکستان، تفاهمنامه مبارزه با مواد مخدر بین وزارت کشور ایران و سازمان مبارزه با مواد مخدر تاجیکستان به امضا مقامات و وزرای مربوطه رسید.
همچنین 4 تفاهمنامه بین نهادهای تاجیک با کمیته امداد امام خمینی (ره)، تفاهمنامه همکاری‌های تجاری بین اتاق‌های بازرگانی ایران و تاجیکستان و تفاهمنامه همکاری‌ بین وزارتخانه‌های امور خارجه دو کشور و تفاهمنامه همکاری‌های مطالعاتی بین مراکز مطالعاتی وابسته به ریاست جمهوری 2 کشور نیز امضا شد.
روحانی: توسعه تاجیکستان توسعه ایران است
در ادامه برنامه های سفر رئیس جمهور کشورمان به تاجیکستان پس از پایان مذاکرات خصوصی روسای جمهور 2 کشور ایران و تاجیکستان، حسن روحانی و امامعلی رحمان نشست مطبوعاتی برگزار کردند.
روحانی با ابراز رضایت از سفر رسمی خود به تاجیکستان و قدردانی از همتای تاجیک خود، روز استقلال تاجیکستان را به دولت و ملت این کشور تبریک گفت.
وی با بیان اینکه ایران اولین کشوری بود که استقلال تاجیکستان را به رسمیت شناخت، تصریح کرد: بسیار خرسندیم که در طول این مدت روابط 2 کشور در حال تحکیم و توسعه بوده است.
روحانی ادامه داد: ما تاجیکستان و جمهوری اسلامی ایران را بخش‌های یک بنای رفیع و بزرگ در این منطقه می‌دانیم و می‌بینیم. این دو کشور دارای ریشه، تاریخ و فرهنگ مشترک هستند و امروز هم دولت‌های 2 کشور تلاش دارند تا این روابط را در همه زمینه‌ها استحکام بخشند.
رئیس جمهور با اشاره به بحث و بررسی مسائل منطقه در دیدار خود با امامعلی رحمان،تا کید کرد : منطقه ما منطقه حساسی است و متاسفانه در ماه‌های اخیر شاهد مشکلات در ثبات و امنیت منطقه بودیم که این موضوع را مورد گفت‌وگو قرار دادیم. ما اعلام می‌کنیم که ثبات و امنیت تاجیکستان ثبات و امنیت جمهوری اسلامی ایران می‌باشد. در مسائل دفاعی و امنیتی ایران آماده کمک و اجرای تفاهمات مربوطه می‌باشد.
همچنین «امامعلی رحمان» رئیس جمهوری تاجیکستان نیز ضمن صحبت در این نشست، گفت: جمهوری اسلامی ایران در اجرای طرح‌های زیربنایی از جمله بنیاد نیروگاه‌های برق آبی تاجیکستان برای رشد و توسعه منطقه نیز تاثیر مثبت به جای گذاشته است.
وی ایجاد کارخانجات تولیدی مشترک را از دیگر بخش‌های مهم همکاری 2 کشور دانست و گفت که دولت تاجیکستان از چنین طرح‌های همکاری حمایت خواهد کرد.
رئیس جمهوری تاجیکستان با اشاره به روند رو به رشد روابط تجاری دو کشور، یادآور شد: طی ده سال اخیر میزان مبادله کالا بین تاجیکستان و ایران پنج برابر افزایش یافته است.
در مسائل منطقه‌ای دوکشور عمدتاً دارای دیدگاه‌های مشترک هستند
همچنین حجت‌الاسلام حسن روحانی رئیس‌ جمهور کشورمان در ابتدای نشست هیأت‌های عالی‌رتبه دو کشور  با اشاره به اشتراکات علمی، فرهنگی، تاریخی، دینی و زبان مشترک دو ملت ایران و تاجیکستان تصریح کرد: ایران همواره به عنوان یک کشور دوست همراه و در کنار تاجیکستان بوده و خواهان توسعه روابط تهران – دوشنبه در همه زمینه‌ها است.
به گزارش خبرگزاری ها ،وی با تأکید بر اینکه ایران و تاجیکستان می توانند در همه زمینه‌ها بویژه در بخش‌های فرهنگی، سیاسی و اقتصادی همکاری‌های خود را گسترش دهند، گفت: دو کشور در مسائل منطقه‌ای عمدتاً دارای دیدگاه‌های مشترکی هستند که این موضوع نیز به افزایش بیش از پیش روابط دو کشور کمک می‌کند.
امامعلی رحمان رئیس‌ جمهوری تاجیکستان نیز در ابتدای این دیدار خطاب به روحانی گفت: به خانه خود خوش‌آمدید و ما از حضور شما در تاجیکستان خرسندیم.
وی افزود: ما به انگیزه‌ها، اهداف و دورنمای آینده شما و راه‌های افزایش روز افزون سطح روابط ایران و تاجیکستان تمایل داشته و از آن استقبال می‌کنیم.
افتتاح فاز دوم نیروگاه «سنگتوده ۲» با حضور روحانی و رحمان
در پایان مذاکرات حسن روحانی و امامعلی رحمان رؤسای جمهور ایران و تاجیکستان و پس از امضا 10 سند همکاری، فاز دوم نیروگاه سنگتوده 2 از طریق ویدئوکنفرانس رسما افتتاح شد. عملیات احداث این نیروگاه در 120 کیلومتری جنوب تاجیکستان با سرمایه‌گذاری 180میلیون دلاری ایران و سهم 40 میلیون دلاری تاجیکستان در فوریه سال 2006 آغاز شد. مقامات ایرانی و تاجیک نیروگاه سنگتوده 2 را پس از تونل «استقلال» که با سرمایه ایران در 45 کیلومتری جاده «دوشنبه - خجند» در شمال تاجیکستان احداث شده‌، دومین طرح بزرگ و مهم در روابط اقتصادی دو کشور عنوان می‌کنند.