kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۷۲۴۵
تاریخ انتشار : ۰۴ اسفند ۱۴۰۰ - ۲۰:۱۰
گزارش خبری تحلیلی کیهان

بحران اوکراین و خشم رسانه‌های آمریکایی از استیصال بایدن

واکنش از روی ضعف و استیصال «جو بایدن» به زورآزمایی «ولادیمیر پوتین» در اوکراین در پذیرش استقلال دو جمهوری خود خوانده «دونتسک» و «لوهانسک» خشم رسانه‌ها و مقامات آمریکایی را برانگیخته است. مثلا «واشنگتن پست» عملکرد رئیس‌جمهور آمریکا در این بحران را «رقت انگیز» خوانده است.
 
 
 
سرویس خارجی-
 
شامگاه دوشنبه بعد از ماه‌ها کشمکش بین روسیه و غرب بر سر بحران اوکراین، پوتین طی یک نطق تلویزیونی اعلام کرد که استقلال مناطق شرقی اوکراین را به رسمیت شناخته است. پوتین پیش از این بارها اعلام کرده بود که اجازه نخواهد داد نگرانی‌های امنیتی روسیه در شرق اروپا نادیده گرفته شود. مسئله‌ای که از سوی اروپا و آمریکا نادیده گرفته شد و دولت اوکراین در همسایگی روسیه نیز در مسیر اشتباه تاریخ ایستاد و به وعده‌های آمریکا و غرب در این زمینه دل خوش کرد. اروپا و آمریکا البته پیش از این نیز بارها به تصریح یا تلویح اعلام کرده بودند که در صورت حمله آمریکا به اوکراین غیر از حمایت دیپلماتیک و تحریم‌های اقتصادی کار دیگری برای دولت اوکراین نخواهند کرد. 
طی دو روز گذشته نیز آمریکا و اروپا عملاً غیر از تهدید، تحریم و اعزام نیرو و سلاح بیشتر به شرق اروپا کار دیگری نتوانسته‌اند کنند و چنین عملکردی متحدان وابسته غرب را به شدت نگران و چهره‌های سیاسی و رسانه‌های آمریکایی را خشمگین کرده است. «گلوریا بورگر» خبرنگار «سی‌ان‌ان» در کنایه به «سخنرانی ضعیف جوبایدن» به طعنه نوشته: «لحن و زبانی که جو بایدن، هنگام اعلام تحریم‌های جدید علیه روسیه به کار برد، واقعاً زبان جنگ بود». «جان کوپر» افسر سابق آمریکایی نیز درتوئیتی به سخنرانی ضعیف بایدن در مورد پوتین واکنش نشان داده و گفته: «بار دیگر جو بایدن از صحنه یک بحران بین‌المللی خارج شد بدون اینکه هیچ سؤالی بپرسد.» سناتور «لیندسی گراهام» نماینده جمهوری خواه سنای آمریکا نیز در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «فاکس نیوز» این طور علیه بایدن موضع گرفت که: «متاسفانه 
جو بایدن، در برابر پوتین نایستاده است و پوتین در حال 
له کردن و پیروزی بر او است و ایرانی‌ها و و چینی‌ها نظاره‌گر 
این وضع هستند؛ بنابراین من به بایدن اعلام می‌کنم که اگر شما نیازمند کمک کنگره و سنا هستید تا موضع سختی در برابر روسیه در پیش بگیرید من در کنار شما هستم. اما اگر روند خوشایند پوتین را ادامه بدهید من بدترین کابوس شما خواهم بود... برای مقابله با روسیه و ایران به چرچیل‌ها نیاز داریم نه چمبرلن.» نویسنده «واشنگتن پست» نیز آن‌قدر از واکنش از سر استیصال و درماندگی بایدن به خشم آمده است که آن را 
«رقت انگیز» خوانده است.
بایدن چه گفت؟
رئیس‌جمهوری آمریکا عصر سه‌شنبه به وقت واشنگتن در سخنانی از اعمال تحریم‌ها علیه دو موسسه مالی بزرگ روسیه خبر داد و اعلام کرد افراد نزدیک به پوتین نیز تحریم خواهند شد: «ما قصد جنگ با روسیه را نداریم اما می‌خواهیم این پیام را برسانیم که به همراه متحدانمان از هر وجب از قلمرو ناتو دفاع خواهیم کرد... دور نخست تحریم‌های آمریکا در همراهی با متحدان این کشور آغاز شده است و دو بانک روسیه از جمله بانک ارتش این کشور تحریم می‌شوند. همچنین شخصیت‌های بلندپایه دولت روسیه و اعضای خانواده آنها مشمول تحریم می‌شوند... اقدام پوتین آغاز تجاوز روسیه به اوکراین است. ما تحریم‌های قوی‌تری نسبت به تحریم‌هایی که در سال ۲۰۱۴ اعمال کردیم، آغاز خواهیم کرد..آمریکا و شرکایش دست روسیه را از سیستم مالی غرب قطع می‌کنند و در این راستا چهار تحریم بر دو نهاد مالی روسیه به نام‌های «وی‌ای‌بی» و «بانک نظامی» روسیه اعمال می‌شوند.»
روسیه را تحریم کنیم بنزین گران می‌شود
جو بایدن البته در سخنرانی خود اذعان کرد که تحریم‌های جدید اعلام شده علیه روسیه ممکن است منجر به افزایش قیمت بنزین برای آمریکایی‌ها شود و متعهد شد که برای محدود کردن تأثیرات مالی این تحریم‌ها بر خانواده‌های معمولی تلاش کند: «در حالی که ما تحریم‌ها را اعمال می‌کنیم، اقدامی قوی انجام خواهیم داد تا مطمئن شوم درد تحریم‌ها متوجه اقتصاد روسیه است نه جامعه ما...دولت من از نزدیک بر عرضه انرژی نظارت می‌کند تا برای هر گونه اختلال احتمالی آماده شود و با تولیدکنندگان نفت برای کمک به کاهش قیمت‌ها هماهنگی می‌کند...من می‌خواهم دردی را که مردم آمریکا در پمپ بنزین احساس می‌کنند، محدود کنم، این برای من حیاتی است.» 
 جنگنده‌ها آماده‌اند
پنتاگون نیز شامگاه سه شنبه دستورهایی را برای افزایش تسلیحات تهاجمی در شرق اروپا صادر کرد. بر اساس دستور پنتاگون، 800 نظامی آمریکایی از ایتالیا به منطقه بالتیک منتقل خواهند شد.همچنین هشت جنگنده اف-35 از آلمان در مناطق مختلف در بخش شرقی ناتو مستقر می‌شوند. 20 بالگرد تهاجمی آپاچی نیز از آلمان در منطقه بالتیک مستقر شده و 12 بالگرد آپاچی از یونان به لهستان منتقل می‌شوند. دبیرکل ناتو نیز از آماده بودن بیش از 100 فروند جنگنده برای واکنش نشان دادن به تنش بین روسیه با اوکراین خبر داد.دبیرکل ناتو با اشاره به «آمادگی بالای جنگنده‌های ناتو» گفت، بحران اوکراین و روسیه شدیدترین بحران امنیتی برای اروپاست. وزیر دفاع انگلیس نیز از برگزاری رزمایش بزرگ با متحدان و شرکای خود خبر داد. «بن والاس» وزیر دفاع انگلیس گفت  که ۱۰ کشور مانورهای نظامی پیشگیرانه‌ای را برای نشان دادن آزادی تردد در دریای بالتیک انجام خواهند داد.
واکنش اروپا: تحریم می‌کنیم
«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز روز سه‌شنبه در یک نشست خبری از تحریم 27 شخص و نهاد روسی در ارتباط با تصمیم روسیه برای به رسمیت شناختن استقلال جمهوری‌های دونتسک و لوهانسک خبر داد: «تحریم‌ها علیه روسیه شامل بانک‌هایی که تصمیم‌گیرندگان سیای در این کشور را حمایت می‌کنند و همچنین هرگونه فعالیتی در مناطق جدایی‌طلب (دونتسک و لوهانسک) را شامل می‌شود...این تحریم‌ها دسترسی روسیه به بازارهای مالی را تضعیف می‌کند.. نام پوتین فعلا در فهرست تحریم‌ها نیست. ولی ما آماده‌ایم که فهرست تحریم‌ها را گسترش دهیم و به‌ویژه نام سران روسیه را در این فهرست بگنجانیم... مسدود‌سازی دارایی‌ها و منع ارائه روادید به 351 نفر از نمایندگان دومای روسیه که از پوتین خواستند استقلال دونستک و لوهانسک را به رسمیت بشناسند نیز در دستور کار قرار دارد.»
پوتین: تحریم اثری ندارد
مقامات روسیه در مقابل اعلام کردند که تحریم‌ها هیچ تاثیری در عزم و اراده روسیه نخواهد گذاشت. رئیس‌جمهور روسیه نیز اعلام کردکشورش خواستار راه‌حل دیپلماتیک برای پایان دادن به بحران اوکراین است، اما حاضر نیست امنیت شهروندان خود را هزینه کند. به گزارش مسکو تایمز، پوتین در یک سخنرانی ویدئویی به مناسبت روز مدافعان میهن که در روسیه تعطیل رسمی است، گفت: «کشور ما همیشه برای گفت وگوی مستقیم و صادقانه برای جست‌وجوی راه‌حل‌های دیپلماتیک جهت پیچیده‌ترین مشکلات آماده است، اما منافع روسیه و امنیت شهروندان ما برای ما قابل مذاکره نیست.» سفیر روسیه در آمریکا نیز گفت، تحریم‌های غرب روی بازارهای جهانی و رفاه آمریکایی‌ها تاثیر خواهد گذاشت، اما روسیه را وادار نمی‌کند که در سیاست خارجی خودش تغییری ایجاد کند.. تصور اینکه کسی در واشنگتن امیدوار باشد روسیه در سیاست خارجی خود با تهدید محدودیت‌ها تجدیدنظر کند، سخت است. من حتی یک روز را به خاطر نمی‌آورم که کشور ما بدون هیچ محدودیتی از سمت دنیای غرب زندگی کرده باشد. ما یاد گرفته‌ایم در چنین شرایطی کار کنیم. و نه تنها زنده بمانیم، بلکه کشورمان را هم توسعه دهیم.»