kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۲۸۸
تاریخ انتشار : ۱۵ شهريور ۱۳۹۳ - ۲۱:۲۵
همزمان با آغاز سال زراعی جدید

سهم آب کشاورزی نصف می‌شود

مشاور عالی وزیر جهاد کشاورزی از نصف شدن سهم آب بخش کشاورزی توسط وزارت نیرو از مهرماه همزمان با آغاز سال زراعی جدید خبر داد.
محمدحسین شریعتمدار در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: پیش از این از سوی وزارت نیرو اعلام می‌شد سالانه 85 تا 90 میلیارد مترمکعب آب در بخش کشاورزی مصرف می‌شود که مسئولان این وزارتخانه اعلام کردند از سال زراعی آینده (مهرماه) نهایتا باید روی حدود 50 میلیارد مترمکعب آن برای تولید محصول کشاورزی حساب کنیم.
وی با بیان این که بر اساس آمارهای اعلام شده سال گذشته حدود 92 میلیارد مترمکعب آب در بخش کشاورزی مصرف شده افزود: گرچه میزان آمار اعلام شده از سوی وزارت نیرو چندان مورد تایید نیست چرا که این میزان آب مصرفی در بخش کشاورزی در سال‌هایی که خشکسالی وجود داشته و آب رودخانه‌ها به شدت کاهش یافته نیز همین میزان اعلام می‌شد؛ بنابراین می‌توان گفت این آمار مورد مناقشه است.
مشاور عالی وزیر جهاد کشاورزی گفت: در شرایط حساس کنونی باید الگوی کشتی را تعریف کنیم تا بر اساس بهره‌وری بیشتر آب باشد و بر همان اساس باید برنامه کشت را عملی کنیم.
شریعتمدار اظهار کرد: در ایران سالانه بین 18 تا 20 میلیارد مترمکعب آب از طریق واردات محصولاتی مانند گندم، برنج، دانه‌های روغنی، ذرت و غیره وارد می‌شود و این بدین معنی است که اگر بخواهیم این محصولات را در کشور تولید کنیم باید به همین میزان آب در کشور مصرف کنیم.
وی افزود: به عنوان مثال در ایران در هر هکتار از مزارع آبی سه تن گندم برداشت می‌شود که اصلا اقتصادی نیست چرا که با این میزان برداشت می‌توان گفت به ازای هر مترمکعب مصرف آب به طور متوسط 500 گرم گندم تولید می‌شود در حالی که میانگین تولید گندم در جهان به ازای مصرف یک مترمکعب آب 930 گرم و این میزان در مصر 1/54 کیلوگرم است.
مشاور عالی وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: بنابراین می‌توان گفت تولید گندم با شرایط کنونی که عملکردی حدود 3 تن در هر هکتار دارد اقتصادی نیست و به همین دلیل در طرح جدید گندم درصدد هستیم تا 5 سال آینده با افزایش بهره‌وری آب و عملکرد تولید این محصول را به یک کیلوگرم به ازای هر مترمکعب آب برسانیم که این مهم از طریق آبیاری تحت فشار، کنترل آفات، تغذیه مناسب و تقویت مکانیزاسیون امکان‌پذیر است.
شریعتمدار اعلام کرد: بسیاری از تولیدات کشاورزی در ایران با شرایط کنونی و میزان بهره‌وری موجود اقتصادی نیست چرا که به عنوان مثال برای تولید کیوی پنج دلار درآمد به ازای مصرف هر مترمکعب آب به دست می‌آید در حالی که برای بسیاری از محصولات کشاورزی این درآمد کمتر از یک دلار است که اصلا اقتصادی به نظر نمی‌رسد.
مشاور عالی وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: در این شرایط توسعه کشت برنج در مناطق جنوبی که مصرف آب بالایی دارد به هیچ وجه اقتصادی نیست؛ بنابراین با توجه به مزیت بهره‌وری آب تولید برنج با مصرف کمتر از 10 هزار مترمکعب در هر هکتار مانند استان‌های شمالی صرفه اقتصادی دارد و در بقیه مناطق یا باید کشت برنج متوقف شود یا این که به مسئله بهره‌وری آب توجه شود.