kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۲۷۱۳
تاریخ انتشار : ۳۰ آذر ۱۴۰۰ - ۱۹:۵۲

رشد 17 هزار واحدی شاخص بورس در آخرین روز پاییز

 
 
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات دیروز با نزدیک به 17هزار واحد همراه شد.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته هم بعد از تصویب بسته حمایتی دولت به روند رو به رشد اخیر خود ادامه داد.‌، به گونه‌ای که در پایان معاملات با افزایش 16 هزار 
و 925 واحد به رقم یک میلیون و 318 هزار و 467 واحد رسید. همچنین شاخص کل با معیار هموزن با افزایش 4311 واحد به رقم 348 هزار و 214 واحد رسید. ارزش بازار در بورس تهران به بیش از پنج میلیون و 269 هزار میلیارد تومان رسید.
دیروز همه شاخص‌های بورس سبز شدند اما میزان افزایش شاخص‌ها زیر دو درصد بود، به گونه‌ای که شاخص کل و شاخص قیمت با معیار وزنی ـ ارزشی 1.3 درصد رشد کردند و این دو شاخص با معیار هموزن 1.2 درصد افزایش یافتند.
به گزارش خبرگزاری فارس، بعد از تصویب بسته ده‌بندی حمایت از بازار سرمایه که از سوی وزیر اقتصاد به دولت ارائه شد و در دولت به تصویب رسید بازار سرمایه رو به رشد قرار گرفت، بگونه‌ای که طی دو روز اخیر شاخص کل بازار سرمایه افزایش یافته است.
در عین حال باید دقت کرد سرمایه‌گذاری در بورس همراه با ریسک و سود و زیان است و باید حتماً برای حضور در بازار سرمایه مطالعه، مشورت و تحلیل انجام شود.
اکثر کارشناسان توصیه می‌کنند سرمایه‌گذاران حقیقی که یا دانش کافی برای تحلیل بازار را ندارند و یا اینکه وقت برای پیگیری مداوم ندارند به روش غیرمستقیم و از طریق صندوق‌های با درآمد ثابت وارد بازار شوند تا دچار طوفان‌های نوسان و ریسک
نشوند.
همچنین برخی از شرکت‌های بورسی از اجبار به بازارگردانی سهام که از سوی سازمان بورس اعلام شده است، گلایه کرده و می‌گویند با وجود اینکه شرکت‌ها ملزم شده‌اند که بخشی از منابع خود را به عنوان بازارگردانی در اختیار شرکت‌های بازارگردانی قرار دهند، اما از سال گذشته تا کنون شاخص بورس مرتب در حال ریزش است.
 ضرورت جلوگیری از یک رانت 
در همین زمینه یک کارشناس بورسی خواستار جلوگیری از افزایش رانت برای برخی از شرکت‌های بازارگردانی و بازارگردانی اجباری در بازار سرمایه شد.
سید مصطفی کیایی در نامه‌ای به مجید عشقی رئیس ‌سازمان بورس و اوراق بهادار نوشت: همان طور که استحضار دارید، بازار سرمایه کشور در شرایط ویژه‌ای به سر می‌برد که در این راستا آن سازمان محترم مجموعه‌ اقدامات حمایتی از بازار سرمایه و سرمایه‌داران خرد را تدارک می‌بیند. از جمله این تمهیدات، تدوین مقررات ضرورت بازارگردانی سهام شرکت‌های پذیرفته شده در بورس است که به نظر می‌رسید با هدف افزایش نقدشوندگی بازار و ایجاد امکان فروش سهام برای سهامداران خرد، تصویب و ابلاغ شده است، اما عملیات بازارگردانی که توسط صندوق‌های سرمایه‌گذاری صورت می‌گیرد، بستر افزایش رانت در معاملات را مهیا نموده و بعد از گذشت حدود یک سال عملا هیچ‌گونه تأثیر مثبتی در بازار سهام نداشته و بعضا موجب سودجویی عده‌ای به نام بازارگردان
شده است. 
فرآیند بازارگردانی با منابع شرکت‌ها انجام می‌شود و مدیریت شرکت براساس قانون تجارت باید پاسخگوی نحوه هزینه‌کرد منابع باشد. به نظر می‌رسد در بازارهای بزرگ سهام دنیا، شرکت‌ها تأمین‌کننده منابع مالی بازارگردان به صورت اجباری نیستند. حال که شرکت باید این منابع را تأمین نماید، شرکت‌ها می‌توانند با استفاده از ظرفیت سهام خزانه طبق قانون و با نظارت سازمان بورس اقدام به خرید سهام خود نمایند تا از انجام هزینه‌های بی‌مورددر بازارگردانی جلوگیری و خرید و فروش سهام در راستای حمایت از سهم و سهامداران شرکت صورت پذیرد. 
با توجه به عدم شفافیت و کارایی بعضی از صندوق‌های بازارگردانی در جلوگیری از نوسانات قیمت سهام پیشنهاد می‌شود آئین‌نامه صندوق‌های بازارگردانی مورد بررسی مجدد قرار گرفته و با تسهیل نمودن آئین‌نامه سهام خزانه، شرکت‌ها از اجبار به داشتن بازارگردان به صورت الزام معاف شوند تا بتوانند هزینه‌های بازارگردانی در شرکت‌های بورسی و تضییع بیشتر حقوق سهامداران خرد جلوگیری به عمل آورند.