نگرانی از سرایت بحران اوکراین به کشورهای بالتیک اوباما را به استونی کشاند
افزایش نگرانیها درباره سرایت بحران اوکراین به کشورهای حوزه بالتیک، رئیسجمهور آمریکا را به «استونی» کشاند.
یک روز مانده به نشست سالانه سران ناتو در «ولز» انگلیس، باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا با هدف اعلام همبستگی با رهبران اروپای شرقی وارد استونی شد.
به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، باراک اوباما و متحدان غربی وی قرار است در آخر هفته طرحهایی را برای استقرار دست کم 4000 نیرو و تجهیزات نظامی در اروپای شرقی تایید کنند، تا بدین ترتیب تعهدات امنیتی ناتو را پررنگتر کرده و کشورهای مضطرب هممرز روسیه را مطمئن سازند.
چندین ماه درگیری روسیه با اوکراین در شرایطی ادامه دارد که اعضای ائتلاف دفاعی ناتو هزینههای نظامی را کاهش داده و در حال بازنگری در نقش ناتو پس از سالها صلح در اروپا هستند. با وجود اینکه اوکراین بخشی از ناتو نیست، اعضای این ائتلاف در اروپای شرقی و مرکزی میترسند که هدف بعدی روسیه باشند و به همین دلیل تاکید دارند تا از سوی این ائتلاف 28 عضوی واکنش جدیتری انجام شود. اوباما پس از استونی به ولز میرود.
همزمان با این سفر خبر رسید، رئیسجمهور استونی خواستار ایجاد پایگاه دائمی ناتو در کشورش شده است!
از سوی دیگر «جو بایدن»، معاون رئیسجمهور آمریکا نیز طی یک گفتوگوی تلفنی با رئیسجمهور اسلواکی بر تعهدات واشنگتن به ناتو تاکید کرد. بایدن در این گفتوگو از «همکاری اسلواکی با ائتلاف ناتو» نیز قدردانی کرد.
خبرگزاری ایتارتاس نیز گزارش داد: وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) قصد دارد تا در رزمایش مشترکی با نام «رپید تریدنت 14» در اوکراین شرکت کند و به همین منظور 200 تن از سربازان آمریکایی در این رزمایش شرکت میکنند.
بر اساس گزارشها، در این رزمایش بیش از 1100 نیروی نظامی از کشورهای جمهوری آذربایجان، کانادا، گرجستان، آلمان، مولداوی، لهستان، لیتوانی، لتونی، رومانی و انگلیس شرکت خواهند کرد.
این رزمایش از شانزدهم تا 26 سپتامبر سال جاری میلادی در اوکراین برگزار میشود.
آتشبس
روز گذشته اما خبرگزاری رویترز به نقل از دفتر ریاستجمهوری اوکراین نوشت کیف و مسکو بر سر آتشبس دائم در شرق اوکراین، به توافق رسیدند.
طبق این گزارش روسایجمهور دو کشور در یک گفتوگوی تلفنی توافق کردند در دو استان دونتسک و لوهانسک آتشبس دائم برقرار شود. این خبر بلافاصله از سوی منابع روسی تکذیب شد.با توجه به تحرکات ناتو و آمریکا برخی تحلیلگران نسبت به عملی شدن هرگونه آتشبس طی روزهای آتی تردید دارند.
تنشها بین روسیه و غرب پس از بحران اوکراین به اوج خود رسیده است. تحریمهای سیاسی و اقتصادی در کنار برخی تحرکات نظامی سطح روابط دو طرف را تحتتاثیر جدی خود قرار داده است.
ناتو با هدایت آمریکا قصد دارد در نشست امروز خود در «ولز» بحث ایجاد نیروهای واکنش سریع با هدف مقابله نظامی با روسیه را مطرح کند. پیشبینی میشود این طرح تایید شود.
بر اساس این طرح نیروهای واکنش سریع ناتو که «نوک حمله» نام دارد متشکل از 400 نیرو خواهد بود که قادر است ظرف 48 ساعت خود را به شرق اروپا برساند تا بدین ترتیب به حمله احتمالی روسیه پاسخ دهد.