kayhan.ir

کد خبر: ۲۲۹۵۳۳
تاریخ انتشار : ۱۸ آبان ۱۴۰۰ - ۲۱:۲۲
در جمع سفرای ۶۵ کشور جهان مطرح شد

دعوت رئیس قوه قضائیه ایران برای دفاع جهانی از حقوق بشر با «دیپلماسی قضایی»

رئیس قوه قضائیه در جمع سفرای ۶۵ کشور جهان و همچنین روسای سازمان‌های بین‌المللی مقیم، گفت: بیایید دست در دست هم با «دیپلماسی قضایی» بی‌تأثیر از رفتار‌های سیاسی، از حقوق بشر دفاع کنیم.


به گزارش مرکز رسانه قوه قضائیه، حجت‌الاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژه‌ای دیروز طی سخنانی در جمع سفرای ۶۵ کشور جهان و همچنین روسای سازمان‌های بین‌المللی مقیم، با‌ اشاره به ضرورت ایجاد درک و فهم مشترک پیرامون مسائل حقوق بشری در راستای رهنمون‌سازی انسان به سعادت و تکامل، اظهار داشت: اگر انسان حق‌خواه و عدالت‌طلب و صلح‌گرا نباشد نمی‌تواند داعیه استقرار صلح و عدالت در دنیا را داشته باشد و منادی آزادی و حقوق بشر باشد. انسان‌ها و سردمداران رژیم‌های سیاسی‌ای که از مسیر صلح‌طلبی و عدالت‌خواهی خارج شده‌اند نمی‌توانند منادی دفاع از حقوق بشر و پیام‌آور صلح و آزادی باشند.
محسنی اژه‌ای با بیان اینکه در آموزه‌ها‌ی اسلامی کمک‌رسانی به همه آحاد بشر فارغ از تمایزات و تفاوت‌هایشان مطرح است، افزود: طبق مکتب متعالی اسلام سعادتمندی انسان‌ها در گرو کمک‌رسانی آنها به سایر مخلوقات و دیگر انسان‌ها می‌باشد و از منظر تعالیم اسلامی انسان به ماهوی انسان، ارزشمند و صاحب حقوق و آزادی و کرامت است و باید در مقابل متجاوزان و متعدیان به این حقوق ایستادگی کرد.
وی با‌ اشاره به تبلور آموزه‌های متعالی مکتب اسلام در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، گفت: بر مبنای مکتب اسلامی دفاع از حقوق و کرامت و آزادی‌های همه انسان‌ها و هم‌نوعان بشر ضروری است و این امر در قانون اساسی و سایر قوانین کشور ما تبلور یافته است و ما باید در راستای نجات انسان‌ها و رفع ظلم و گرسنگی و سایر مصائب از آنها تلاش کنیم.
رئیس دستگاه قضا با طرح این پرسش که آیا دنیای کنونی یک دنیای عاری از خشونت و تبعیض می‌باشد؟ اظهار داشت: اکنون در عصر و دنیایی به سر می‌بریم که برخی رژیم‌های خودکامه و ‌تروریستی به بهانه‌های واهی قریب به دو دهه کشوری دیگر را‌ اشغال می‌کنند و به کشتار و آواره‌ کردن و تحقیر مردم آن کشور و انهدام زیرساخت‌های آن می‌پردازند و یا برخی رژیم‌های مستکبر و مرتجع دیگر با تجاوز به سایر کشور‌ها مردمان آنها را به خاک و خون می‌کشند و حتی از انداختن بمب در مجالس عروسی و عزای آنها نیز اجتناب نمی‌کنند و شنیع‌ترین جنایات را مرتکب می‌شوند.
محسنی اژه‌ای با انتقاد از رویه کشور‌هایی که جنایات آشکار علیه جان مردمان دنیا را نادیده می‌انگارند و در مقابل در قبال مسائل خاص به هیاهو و غوغاسالاری می‌پردازند، گفت: امروز جامعه بشری برای رفع انواع و اقسام ظلم‌هایی که به انسان‌ها در گوشه و کنار دنیا روا می‌شود باید به ادراک مشترکی نائل شود و پیشنهاد ما در این زمینه آن است که مقوله «دیپلماسی قضایی» تقویت شود تا بلکه با تأثیر نگرفتن از مسائل سیاسی حاکم بر دنیا با رویه حقوقی مستقل به کمک حقوق بشر بیاییم.
وی با تشریح مقوله دیپلماسی قضایی گفت: طبق آنچه امروزه مرسوم است محتوای دیپلماسی بیشتر متضمن مسائل سیاسی و اقتصادی است لذا ضرورت دارد محتوای قضایی نیز وارد این عرصه شود؛ بر همین مبنا قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران آمادگی کامل دارد تا در راستای توسعه دیپلماسی قضایی به بسط ارتباطات حقوق بشری با سایر کشور‌های دنیا بپردازد و با مطالعات مشترک و جلسات مداوم در راستای رسیدن به ادراک و فهم مشترک در امر حقوق بشر با سایر کشور‌ها و جوامع گام بردارد و از این طریق در جهت مقابله با انواع و اقسام ظلم‌های روا شده در دنیای کنونی و همچنین مقابله با مفاسدی نظیر جریانات ‌تروریستی، کارتل‌های مواد مخدر، پولشویی و... گام بردارد.
رئیس عدلیه جمهوری اسلامی خاطرنشان کرد: دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر با تعدادی از کشور‌ها در زمینه‌های مختلف از جمله استرداد مجرمان موافقت‌نامه‌های قضایی منعقد کرده است و این آمادگی را دارد این موافقت‌نامه‌ها را با سایر کشور‌ها نیز منعقد کند و حتی در مواردی بدون انعقاد توافقنامه و به‌صورت مقطعی در جهت توسعه ارتباطات قضایی و حقوق بشر گام بردارد.
محسنی اژه‌ای تأکید کرد: بیایید دست در دست هم با دیپلماسی قضایی بی‌تأثیر از رفتار‌های سیاسی، از حقوق بشر دفاع کنیم.
وی بیان داشت: امروز دستگاه قضایی آغوش خود را برای همکاری با دستگاه‌های قضایی کشور‌های جهان در جهت مبارزه با همه مصادیق ظلم و تعدی به حقوق بشر باز نموده است.
دبیر ستاد حقوق بشر: هیچ وقت تعاملات خود را
با سازوکار‌های حقوق بشری متوقف نکردیم
معاون امور بین‌الملل و دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران هم در این نشست با بیان اینکه حقوق بشر آن‌قدر متعالی و با اهمیت است که نباید تحت تأثیر ملاحظات سیاسی قرار گیرد، گفت: متأسفانه شاهد هستیم که برخی کشور‌ها از حقوق بشر به‌عنوان ابزاری برای تامین اهداف سیاست خارجی خود استفاده می‌کنند.
کاظم غریب‌آبادی با‌ اشاره به عضویت جمهوری اسلامی ایران در اکثر کنوانسیون‌ها و معاهدات حقوق بشری دنیا اظهار داشت: ما به تمام تعهدات خود پایبند هستیم و به‌صورت مرتب گزارش‌های اجرای تعهدات بین‌المللی خود را به سازمان‌های حقوق بشری ارائه می‌کنیم.
غریب‌آبادی افزود: ما علی‌رغم اینکه انتقاد جدی به نگاه سیاسی به حقوق بشر در ایران مثل تعیین گزارشگر ویژه و صدور قطعنامه‌های غیرقانونی داریم، اما هیچ وقت تعاملات خود را با سازوکار‌های حقوق بشری متوقف نکردیم.
وی ادامه داد: از همه کشور‌ها انتظار داریم که با اتخاذ رویکرد‌های سیاسی برخی کشور‌ها در حوزه حقوق بشر مقابله کنند.
دبیر ستاد حقوق بشر کشورمان با بیان اینکه تحریم یکجانبه غیرقانونی و مغایر حقوق بین‌الملل و منشور ملل متحد است، گفت: همه کشور‌ها وظیفه دارند که با تحریم‌های یکجانبه غیرقانونی مقابله کنند.کشور‌هایی که از تحریم‌های یکجانبه تبعیت می‌کنند از نظر ما شریک کشوری هستند که این تحریم‌های یکجانبه را آغاز و اجرا کرده‌اند.
غریب‌آبادی با‌ اشاره به ۱۷ هزار شهید ‌ترور جمهوری اسلامی ایران بیان داشت: جمهوری اسلامی ایران هزینه‌های بسیار زیادی را برای برقراری صلح و ثبات داده است و در این شرایط چگونه می‌شود که ما هنوز متهم به نقض حقوق بشر هستیم و باید گزارشگر ویژه و قطعنامه‌های حقوق بشری داشته باشیم، اما کشور‌های دیگری که چشم خود را در برابر ‌تروریست‌ها بسته‌اند و میزبان ‌تروریست‌ها در کشورشان هستند مدافع حقوق بشر نامیده می‌شوند.