آمریکا تودهنی خورد پادوها دردشان آمد(خبر ویژه)
به نوشته روزنامه فرهیختگان، هرچند عمده واکنشهای داخلی به این اتفاق مثبت و از موضع حمایتی بود اما رویکرد کمارزش جلوه دادن این اتفاق یا انتقاد به آن نیز در اظهارات برخی مدعیان اصلاحطلبی دیده میشود.
در حالی که واکنش ابتدایی غربیها به این اتفاق سکوت بوده است و مقامات نظامی آمریکا نیز با وجود اعزام چندین ناو جنگی و انتشار تصاویری که سطح حساسیت حادثه را نشان میدهد قصد کماهمیت جلوه دادن و عبور از کنار این رخداد را داشتهاند، عبدالله رمضانزاده، سخنگوی دولت اصلاحات توئیتی با مضمون هیاهو برای هیچ منتشر کرد تا نشان دهد برخی اصلاحطلبان نیز با این رویکرد همراه شده و توقیف نفتکش درمقابل چشم نیروهای تروریست سنتکام را اتفاقی کوچک قلمداد میکنند. اتفاقی که این فعال اصلاحطلب آن را هیاهو برای هیچ میخواند اما از جهات مختلفی برای ایران حائز اهمیت است. درحالی کـه ایـران بـه خاطر فشـار تحریمها در فروش نفت خود دچار مشکل است و کشـورهای کمی حاضر به مبادله تجاری با ایران هستند. این اتفاقات از این جهت که توانایی ایران در تامین امنیت محمولههـای نفتی و تجـاری خـود را نشان داد اهمیت زیـادی دارد. جـدا از دور زدن تحریم هـا که اقدامی در راستای خنثیسازی تحریمها محسـوب میشـود ارسال محمولههای سوختی ایران به ونزوئلا و لبنان شکستن علنی تحریمهای آمریکا را نشان میدهد. یکی از اقداماتی که ریسک معاملـه بـا ایـران را بـرای مشتریان زیاد میکنـد توقیف محمولههـای خریداریشـده آنان است. اگر آمریکا موفـق میشـد نـفـت ایـران را در دریای عمـان بـه سـرقت ببرد میتوانست برخی از مشتریان نفـت ایـران را از تجـارت با ما منصرف کند. با در نظرگرفتـن ایـن امـر واضح است که جلوگیری از به سـرقت بردن نفـت ایـران توسط آمریـکـا جـدا از اینکه مانع ضـرر مالی ایـران میشـود بـه لحاظ روانی نیز تأثیر مثبتی را ایجاد میکند کـه بـه خـودی خـود در شـل کـردن پیچهای تحریم موثر است.
از سوی دیگر صادق زیباکلام مدعی شد: «من باور دارم که یک قایق سپاه، ناو اینترپرایز با پنجهزار تفنگدار، دههـا فـرونـد طـيـاره و هلیکوپتر نظامی، شماری کشتیهای جنگی اسکورت را از خلیج فـارس فـراری داده است. سـوالم ایـن اسـت کـه ایـن پـیـروزی افتخارآفریـن چـه کمـکـی بـه ایجاد اشتغال، مهـار تـورم، پاییـن آمـدن قیمت دلار، ارزان شـدن گوشت، نان و آب میکند؟»
در نگاه وی گویا ارزش هـرکاری با ارزان شـدن قیمـت گـوشت و نـان رابطه مستقیم دارد!! با این استدلال پیشرفت فناوریهای پزشکی اگر جان مردم را نجات دهـد امـا بـه ارزان شدن قیمت گوشت نینجامد فاقد ارزش است. هرچنـد ایـن اسـتدلال زیباکلام را در ایـن مـورد نمیشـود منطقی دانست؛ چرا کـه توقیـف نفتکش بیشتر در حـوزه مباحث امنیتی قابـل بررسی است تا اقتصـادی امـا با چشمپوشی از ایـن امـر نـیـز سـوال زیباکلام در مورد تاثیـر ایـن اقـدام بـر اقتصـاد نیز قابل پاسخ است.
جـدا از ارزش نفتـی کـه ایـن نفتکش درحـال حـمـل آن بـوده و زیباکلام ترجیح داده آن را نادیده بگیرد، ایـن اقدام از این جهت که نشاندهنده توانایی ایران در تامین امنیت محمولههای تجاری خود است میتوانـد بـا ایجـاد اطمینان نزد شرکای تجاری، آنها را بـه انـجـام معاملات تجـاری بیشتر با ایران اقناع کرده و باعث کم اثـر کـردن تحریمهای آمریکا علیـه ایـران شـود. اتفاقی که آمارهای مختلف از افزایـش سـهم ایـران در فـروش نفت نشـان از تحقق آن دارد.
یکی دیگر از افراطیون اصلاحطلب نوشته؛ فرمانده سپاه میگوید: آمریکاییها آمده بودند نفت ما را به سرقت ببرند ما تشخیص دادیم اگر این کشتی را متصرف کنیم، آمریکاییها مداخله خواهند کرد. ما همه احتمالات را سنجیدیم. یعنی اگر آمریکا مداخله میکرد، ایران کار را به درگیری نظامی میکشاند؟». او در این توئیت در مورد سرقت نفت ایران از سوی آمریکا صحبتی نمیکند. گویا توقع داشته ما در مقابل سرقت نفتمان توسط آمریکا با این توجیه که جنگ آغاز میشود، هیچ اقدامی نکنیم یا اگر در میانه عملیات آمریکا مداخله میکرد ما سکوت میکردیم! این نسخه یعنی اینکه توسریخور باشیم! باید پرسید حد سکوت در مقابل اقدامات سلطهجویانه آمریکا کجاست؟ و از چنین رویکرد انفعالی و ذلیلانه قرار است چه چیزی عاید ایران شود؟