کدام روسای دانشگاه در دولت جدیـد تغییر خواهنـد کرد؟
پس از این تغییرات، تاکنون دیگر خبری از انتصاب جدیدی در این وزارتخانه نیست و مدیران، معاونان و روسای دانشگاهها در انتظار تصمیم جدید آقای وزیر برای عزل و نصبهای پیش رو هستند. هرچند زلفی گل با رویکردی محافظهکارانه گفته است برای تغییر روسای دانشگاهها عجلهای ندارد اما شنیدهها حاکی از آن است که تغییر روسای دانشگاهها در دستور کار
قرار گرفته و پس از تغییر معاونان، نوبت به روسا خواهد رسید.
نحوه انتخاب روسای دانشگاهها به این صورت است که فرد مورد تایید وزیر علوم ابتدا به عنوان سرپرست معرفی میشود و این فرد به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی شده و یک کمیته
۵ نفره مجدد سوابق و پرونده آن شخص را بررسی میکند و در صورت تایید به عنوان رئیسدانشگاه معرفی میشود.
بر اساس آخرین ابلاغیه رئیسجمهور، از خرداد سال ۱۳۹۴ تاکنون، صلاحیت انتخاب روسای دانشگاهها و موسسات آموزش عالی به کمیته منتخب شورای عالی انقلاب فرهنگی تفویض شد. این کمیته ۵ عضو دارد که ترکیب آن عبارت است از رئیسنهاد نمایندگی
مقام معظم رهبری در دانشگاهها، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و رئیسهیئت نظارت و بازرسی شورای عالی انقلاب فرهنگی.
همچنین به استناد آئین نامه مدیریت دانشگاهها و موسسات آموزش عالی مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی، هر دانشگاه یا مؤسسه آموزش عالی بر حسب مورد از جانب وزیر علوم یا وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهاد خواهد شد و پس از تائید شورا با حکم وزیر به مدت چهار سال به اجرای وظایف خود خواهد پرداخت. در این قانون ذکر شده که تمدید این مدت بلامانع است. گفته میشود تمدید حکم روسای دانشگاههایی که دو دوره مدیریت کردهاند، منعی ندارد اما معمول هم نبوده و تغییر روسایی که ۸ سال مدیریت کردهاند دور از انتظار نیست.
از سوی دیگر نیز با توجه به تغییر دولت، تجربه نشان داده تغییر مدیران دانشگاهی و روسای دانشگاهها محتمل است. هرچند این روال در ایران مرسوم بوده و دانشگاهها در ایران تحت تاثیر تغییرات دولت قرار دارند اما در برخی کشورها ماندگاری یا عزل روسا، ارتباطی با این دسته از تغییرات ندارد.
به نقل از مهر؛ روسای دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشگاه الزهرا (س)، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه جامع علمی کاربردی، دانشگاه اراک، دانشگاه ارومیه، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه اصفهان از جمله افرادی هستند که در حال گذراندن دوره دوم ۴ ساله خود هستند. شنیدهها حاکی از آن است که تغییر روسای این دانشگاهها در اولویت وزارت علوم قرار دارد. در میان روسای دانشگاهها، زمان مدیریت حسین سلیمی رئیسدانشگاه علامه طباطبایی به پایان رسیده و تا چند ماه دیگر پایان حکم روسای دانشگاههای فردوسی مشهد، اراک و ارومیه فرا میرسد.
در همین رابطه، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: تغییرات مدیریتی به ویژه انتصاب روسا در دانشگاههای کشور با روی کار آمدن دولت جدید امری کاملا طبیعی است و نباید این مسائل را سیاسی کنیم چراکه سلایق سیاسی نقشی در این حوزه تخصصی ندارد.
محمدعلی زلفیگل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در حاشیه یادواره شهداری ورزشکار استان همدان با بیان اینکه تغییرات مدیریتی به ویژه انتصاب روسا در دانشگاههای کشور با روی کار آمدن دولت جدید امری کاملا طبیعی است و نباید این مسائل را سیاسی کنیم چراکه سلایق سیاسی نقشی در این حوزه تخصصی ندارد، گفت: در همین ارتباط، تغییر رئیسدانشگاه تهران هیچ ارتباطی به نامه نگاری وی با ریاست قوه قضائیه ندارد و این جابهجایی بر اساس روال کاری و بر مبنای
اصول تخصصی و مدیریتی انجام شده است.
وی اظهار کرد: تغییرات مدیریتی با اتمام دوران مسئولیت و استقرار دولت جدید با نگاه و سیاستهای کاری متفاوت، امری کاملا معمول و طبیعی است که به رغم اینها هیچ عجلهای برای تغییر روسای دانشگاهها وجود ندارد.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به اینکه تغییرات مدیریتی در دانشگاههای کشور با صبر و حوصله و همچنین بررسیهای دقیق علمی و تخصصی انجام خواهد شد، تصریح کرد: مجموعه مدیران و روسای دانشگاهها با سالها تلاش و کسب تجربه و تخصص سرمایههای علمی و مدیریتی وزارت علوم محسوب میشوند که همواره باید قدردان زحمات و خدمات آنها باشیم.
زلفی گل گفت: تغییرات مدیریتی به واقع مصداق دو امدادی و مشعل المپیک است که برای رسیدن به مقصود و کسب موفقیت از فردی به فرد دیگر تحویل داده میشود.
وی تاکید کرد: از سوی دیگر تغییرات مدیریتی موجب افزایش انگیزه و کارآمدی، تحول و نو گرایی با استفاده از توان، تخصص و نگاههای جدید در اداره امور خواهد شد که به هیچ عنوان نباید این روند طبیعی را سیاسی
کرد.
زلفی گل تاکید کرد: از نظر منظر سیاسی با تغییر دولت بر اساس رای و نظر مردم، تغییرات مدیریتی برای هماهنگی و همسویی با سیاستها و برنامههای جدید اجرایی، امری کاملا طبیعی و البته ضروری است.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به اینکه مدیران و کارکنان دانشگاهها در واقع اعضای یک خانواده هستند، گفت: مدیران فعلی دانشگاهها همگی توانمند، متخصص و سرمایه کشور هستند که ضمن پاسداشت و حفظ حرمت آنها، روند تغییرات به مرور و با کار کارشناسی، انجام میشود.
زلفی گل درباره بازگشایی دانشگاهها نیز گفت: وزارت علوم درخصوص نحوه بازگشایی دانشگاه و حضور دانشجویان تابع نظر ستاد ملی کرونا است هر چند هم اینک نیز همانند سال گذشته برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی کارشناسی ارشد و دکترا که به مرحله انجام پایان نامه رسیده اند، کلاسها حضوری برگزار میشود.
به گفته وی، فرایند آموزشی و پژوهشی دانشگاهها نیز به صورت تلفیقی یعنی حضوری و مجازی انجام میشود و وزارت علوم در صورت واکسیناسیون کامل دانشجویان و موافقت ستاد ملی کرونا، آمادگی لازم برای برگزاری کلاسها و آموزش حضوری را دارد.