kayhan.ir

کد خبر: ۲۲۶۳۶۸
تاریخ انتشار : ۳۰ شهريور ۱۴۰۰ - ۲۲:۳۹
ادامه تنش‌ها بر سر پیمان «آکواس»

اروپا ،آمریکا را به «بی‌وفایی» متهم کرد

تنش‌های ناشی از پیمان دفاعی آمریکا، انگلیس و استرالیا که منجر به لغو قرار‌داد پاریس-کانبرا شد همچنان ادامه دارد؛ اتحادیه اروپا در دفاع از فرانسه واشنگتن را «بی‌وفا» خوانده است.


انگلیس، آمریکا و استرالیا، هفته پیش، در تلاش برای مقابله با هژمونیِ نوظهورِ چین به مثابه دشمنی برای غرب از امضای یک پیمان ویژه – موسوم به «آکواس» یا «AUKUS» – برای به اشتراک گذاشتن فناوری‌های پیشرفته دفاعی خبر دادند که بیشتر از آنکه طرف چینی را به خشم آورد، غربی‌ها را به جان هم‌انداخته است. این قرارداد به استرالیا امکان می‌دهد برای اولین بار زیر دریایی‌هایی با نیروی محرکه هسته‌ای بسازد؛ از این رو کانبرا قرارداد ۵۶ میلیارد یورویی که پیشتر با فرانسه برای خرید زیردریایی‌ امضا کرده بود را فسخ کرد. فرانسه این ماجرا را «خنجر از پشت» توصیف کرد و در اقدامی بی‌سابقه سفرایش از واشنگتن و کانبرا را فراخواند؛ وزیر خارجه‌اش آمریکا، انگلیس و استرالیا را «دروغگو»، «دو رو»، «غیرقابل اعتماد» و «فرصت‌طلب» خواند.
زد و خوردها همچنان ادامه دارد. «شارل میشل»، رئیس‌شورای اروپا نیز به نفع فرانسه وارد این دعوا شده است و از آمریکا بابت موضوع زیردریایی‌های فرانسه و ایجاد توافق نظامی جدید در اقیانوس هند و آرام به ضرر پاریس به شدت انتقاد کرد. رئیس‌شورای اروپا همچنین واشنگتن را به «بی‌وفایی» متهم کرد. وی افزود: «اتحادیه اروپا از واشنگتن درخواست شفاف ‌سازی دارد تا مقاصد اعلام شده در همکاری بین ایالات متحده، انگلیس و استرالیا را بهتر درک کند زیرا قابل درک نیست.»
پیشتر نیز «اورزولا فُن‌درلاین»، رئیس‌کمیسیون اروپا از آمریکا انتقاد کرده بود. به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، وی گفت زمانی که استرالیا، انگلیس و آمریکا درباره یک پیمان نظامی و تامین زیردریایی برای استرالیا مذاکره کردند، با فرانسه به شکلی «غیرقابل قبول» رفتار شد. وزیر خارجه فرانسه نیز گفته است، آمریکا باید توضیحات و شفاف‌‌سازی‌های لازم را پس از بهم خوردن معامله زیردریایی‌ها، به طرف پاریسی ارائه کند. کاخ الیزه فرانسه در واکنش به شرایطی که از سوی واشنگتن برای لغو قرارداد خرید زیردریایی‌های اتمی از سوی استرالیا عنوان شده، اعلام کرد، آمریکا هرگز صحبتی از ابتکار عملی برای تشکیل یک ائتلاف امنیتی جدید نکرده بود و هرگز به هیچ یک از سؤالهای فرانسه درباره این موضوع پاسخ نداد.
آن سوی دعوا، «اسکات موریسون»، نخست‌وزیر استرالیا، اعلام کرده است که با «امائول ماکرون»، رئیس‌جمهور فرانسه، در نشست سازمان ملل گفت‌وگو نخواهد کرد؛ اگر چه خشم فرانسه از لغو قرارداد دفاعی
۴۰ میلیارد دلاری می‌تواند معامله تجاری اتحادیه اروپا با استرالیا را تهدید کند.
گفتنی است، این توافق شکاف دیگری بر دیوارِ اتحاد غرب‌انداخت؛ بی‌جهت نیست که «توبایِس اِلوود» رئیس‌کمیته منتخب دفاعی مجلس عوام انگلیس روز دوشنبه گفت، غرب دچار تفرقه بیشتری شده است. این پیمانِ ضدِ چینی، بیشتر جبهه واحدِ غربی علیه چین را دچار اختلاف کرده است به گونه‌ای که دیگر داشتن دشمنی واحد برای رفع تفرقه کافی نیست.