ایران در رسانههای جهان
سرویس سیاسی-
رسانههای بینالمللی و منطقهای روزانه اخبار و تحلیلهای مختلفی را درباره ایران منتشر میکنند.ترجمه گلچینی از این گزارشات و تحلیلها به معنای تایید محتوای آنها نبوده و صرفاً برای آشنایی مخاطبان با فضای رسانههای خارجی درباره کشورمان است.
یدیعوت آحارنوت: ناوگان در سایه نفت ایران
و اتحاد مخفی آن با چین
دکتر اِیال پینکو، افسر اطلاعاتی بازنشسته نیروی دریایی رژیم صهیونیستی و مدیر اندیشکده «راهحلهای راهبردی» در روزنامه صهیونیستی «یدیعوت آحارنوت» نوشت: تلاشهای ایران برای دور زدن تحریمهای وضع شده توسط آمریکا با استفاده از نفتکشهای غیرقانونی نه تنها به تهران در فروش نفت کمک میکند، بلکه همچنان در خدمت چین است که جمهوری اسلامی این کشور را همچون متحد علیه آمریکا در خلیج فارس میداند.
در 30 جولای 2021، یک پهپاد بدون سرنشین ایرانی به یک کشتی تجاری متعلق به اسرائیل در خلیج عمان حمله کرد. این حمله که منجر به کشتهشدن دو خدمه از تابعیت بریتانیایی و رومانی شد، پس از یک سری حملات دریایی متقابل بین اسرائیل و ایران در سال گذشته رخ داد، که در آن تهران به چندین کشتی تجاری متعلق به اسرائیل حمله کرد؛ در حالی که اسرائیل ادعا میکرد ایران را در دریای مدیترانه و خلیج فارس مورد حمله قرار داده است. از سوی دیگر حمله اخیر ایران، موضوع «تحریمهای اقتصادی» علیه این کشور را حتی برای یک لحظه کوتاه در دستور کار اروپا قرار داد.
با این حال، این واقعیت که اتحادیه اروپا نمایندهای به مراسم تحلیف ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور جدید ایران، که به افراطگرایی و جنگطلبی معروف است، اعزام کرده است، نشان میدهد که موضوع حمله ایران به نفتکشهای اسرائیلی از دستور کار اتحادیه اروپا خارج شده است.
ایران به نوبه خود برای وارد کردن ارز خارجی به کشور و بهبود وضعیت اقتصادی خود که از سال 2018 با تحریمهای اعمال شده از سوی ترامپ رو به وخامت نهاده است، در تقلای فراوانی است. این تحریمهای شدید شامل ممنوعیت خرید نفت از ایران به همراه فهرست طولانی دیگر از محدودیتهای مالی از جمله ممنوعیت سرمایهگذاری خارجی در ایران است. ایران که منبع اصلی درآمد آن همیشه نفت بوده، به سرعت متوجه شد که باید مقداری پول به دست آورد و شهروندان تحت فشار خود را از این تنگنا نجات دهد. این برداشت باعث شد تا تهران در سال 2019 با بهکارگیری ناوگان جدید خود در عملیاتهای مختلف دزدان دریایی، تحریمهای آمریکا را به چالش بکشد. ناوگان نفتکشهای ایران شامل تقریباً 143 شناور است که میتوانند روزانه بیش از 102 میلیون بشکه نفت خام یا سوخت و 11.8 میلیون بشکه گاز مایع طبیعی با ارزش کل بیش از 7.7 میلیارد دلار حمل کنند. بنابراین، ایران با ناوگان تانکرهای نفتی خود بهطور مخفیانه نفت را به چین، کرهشمالی، روسیه، سوریه، لبنان و ونزوئلا، کشوری غنی از ذخایر نفت و تا چند سال پیش، یکی از بزرگترین صادرکنندگان نفت در جهان، حمل میکند.
اما چگونه چین در نقشه تلاشهای ایران جا میگیرد؟ چین چندین دهه است که ایران را بهعنوان شریک استراتژیک در اجرای طرح «ابتکار کمربند و جاده» میبیند. پروژهای به رهبری «شی جین پینگ»، رهبر چین، برای ایجاد یک مسیر تجاری بین قارهای شبیه به جاده معروف ابریشم، که از شرق آسیا تا اروپا امتداد دارد. چین از سال 2003 تاکنون بیش از 300 میلیارد دلار در این پروژه سرمایهگذاری کرده است و انتظار میرود صدها میلیارد دلار دیگر در دهه آینده برای آن هزینه شود. ایران و چین در اوایل دهه 2000 یک توافقنامه همکاری استراتژیک امضا کردند. بر اساس این توافق، چین دانش فناوری و خطوط تولید سلاح، هواپیما و موشک را به ایران منتقل کرده است. در مقابل، ایران نفتی را تامین کرد که چین برای تحقق چشمانداز و اقتصاد خود به آن نیاز داشت.
ایران اصلیترین تامینکننده نفت چین است و موقعیت ژئواستراتژیک آن، بین دریای خزر و عربستان، به مثابه تنها پل زمینی از آسیای مرکزی به چین میباشد. به عبارت دیگر، سرمایهگذاری در ایران نیز پلی است برای تبدیل شدن چین به یک قدرت جهانی و نه فقط منطقهای. علاوه بر این، چشمانداز ایران نسبت به ایالات متحده و دیگر کشورهای غربی و خصومت میان آنها، ابزار اساسی در دستان چین است. استراتژی چین جنگ غیرمستقیم است و از نظر این کشور، ایران یک کشور حائل علیه ایالات متحده در خلیجفارس است. این امر توجه ایالات متحده را از دریای چین جنوبی منحرف میکند، جاییکه چین یک عملیات دریایی واقعی انجام میدهد و مناطق دریایی متعلق به کشورهای منطقه را تصرف میکند. چین بهعنوان بخشی از حمایت استراتژیک خود، ایران را در فروش نفت و استفاده از ناوگان نفتکشهای ایران برای دور زدن تحریمهای نفتی، یاری میکند.
طی سال گذشته، چین روزانه بیش از 700 هزار بشکه نفت از ایران خریداری کرده است. این صادرات نفت تحت حمایت چین به ایران اجازه میدهد ثبات رژیم را حفظ کرده و پول خارجی را به خزانه دولت تزریق کند. چین حتی به ایران کمک میکند ناوگان سایهای خود را مدیریت کند تا نفتکشهای نفتی شناسایی نشوند.
علاوه بر این، نفتکشهای ناوگان سایهای ایران اغلب پرچم خود را تغییر میدهند. این حرکت توسط زیرساختهای عملیاتی جهانی ایجاد شده توسط نیروی قدس ایران، که شامل طیف گستردهای از شرکتهای حصیریشکل است، پشتیبانی میشود. بازی موش و گربه ایرانی با کمک و حمایت چین به ایران اجازه میدهد تا با دور زدن تحریمهای آمریکا به اقتصاد خود ادامه دهد؛ بهویژه در دوران ریاست جمهوری جو بایدن که دولتهای مختلف آن را ضعیف میدانند.
اینگونه است که ایران موفق میشود پول زیادی به خزانه خود تزریق کند، اقتصاد خود را احیا کند و مسابقه تسلیحاتی خود را برای ایجاد قابلیتهای تهاجمی و تکمیل برنامه هستهای خود ادامه دهد، که به آن بسیار نزدیک شده است.
بلومبرگ: اسرائیل و آمریکا استراتژی مشترکی را در زمینه برنامه هستهای ایران دنبال میکنند
«بلومبرگ» در خبری نوشت: اسرائیل و آمریکا توافق کردهاند تا استراتژی مشترکی را برای توقف برنامه هستهای ایران دنبال کنند. نفتالی بنت نخستوزیر رژیم صهیونیستی در این زمینه گفت: «ما به تمام اهدافی که برای این سفر تعیین کرده بودیم، و حتی بیشتر از آن، دست یافتیم.»
وی اظهار داشت: اسرائیل در زمینه تجهیز ارتش خود «پیشرفت قابل توجهی» کرده است و همچنین در زمینه ورود بدون روادید برای شهروندانش به آمریکا پیشرفتهایی داشته است.
پس از این دیدار، بایدن در رابطه با ایران گفت که ایالات متحده «دیپلماسی را در اولویت قرار میدهد.» وی افزود که در صورت شکست مذاکرات، آمریکا آماده است تا به گزینههای دیگر روی آورد.
مقامات آمریکایی پس از ماهها مذاکره با ایران در دستیابی به توافقی که امکان بازگشت به برجام را که برنامه هستهای ایران را در ازای رفع تحریمهای آمریکا محدود میکرد، گزینههای خود را بررسی میکنند. اسرائیل مخالفت دیرینهای با این پیمان دارد و بنت گفته است که توافق با تهران دیگر اهمیتی ندارد.
جروزالم پست: کارشناسان «گزینههای دیگر» بایدن را
در برخورد با ایران مورد ارزیابی قرار میدهند
«عمری نهمیاس»خبرنگار روزنامه صهیونیستی «جروزالم پست» در مطلبی نوشت: جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا روز جمعه هنگام گفتوگو با نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائیل، مدعی شد که اگر دیپلماسی با ایران شکست بخورد آمریکا «گزینههای دیگر» را بررسی خواهد کرد. اما این به چه معنا است؟
بایدن گفت که وقتی صحبت از ایران میشود، دولت او «دیپلماسی را در اولویت قرار میدهد و اینکه این رویکرد ما را به کجا میبرد». وی: «اما اگر دیپلماسی شکست بخورد، ما آماده هستیم که به گزینههای دیگر روی آوریم. » کاخ سفید عصر جمعه گفتوگوی بین بایدن و بنت را بازخوانی کرد و گفت: «رهبران درباره مهمترین چالشهای پیش روی خاورمیانه، از جمله تهدید ایران بحث کردند.»
کاخ سفید در بیانیهای اعلام کرد: «بایدن تعهد خود را برای اطمینان از اینکه ایران هرگز سلاح هستهای تولید نمیکند، اعلام کرده است.» وی گفت: «سران آمریکا و اسرائیل اقدامات لازم برای مهار رفتارهای خطرناک منطقهای ایران را بررسی کردند. آنها بر تعهد خود برای همکاری سازنده و تعمیق همکاری برای رسیدگی همهجانبه به امنیت اسرائیل در برابر ایران و سایر تهدیدها تأکید کردند.»
کارشناسان نظرات متفاوتی را در مورد منظور بایدن ارائه میدهند وقتی میگوید ایالات متحده آماده است که به گزینههای دیگر روی آورد. جیمز اکتون، مدیر برنامه سیاست هستهای در بنیاد کارنگی برای صلح بینالمللی گفت: «من گمان میکنم اگر دولت به این نتیجه برسد که برجام نمیتواند احیا شود، به فکر یک کمپین تحریم جدید است و از سوی دیگر «دنیس راس، دیپلمات ارشد سابق ایالات متحده و عضو موسسه سیاست خاور نزدیک در واشنگتن، گفت که اظهارات رئیسجمهور «یک سیگنال مهم مهم از سوی دولت بایدن است.» وی به ایران میگوید: «ما اجازه نمیدهیم شما به یک کشور سلاح هستهای تبدیل شوید.» ترجیح ما این است که از طریق دیپلماسی به این مهم برسیم، اما اگر رهبران ایران این کار را غیرممکن کنند، ما از هر وسیلهای که لازم باشد استفاده خواهیم کرد.»
وی ادامه داد: «این برای بنت یک دستاورد است؛ زیرا این بدان معناست که ما اجازه نمیدهیم ایران در موقعیتی قرار گیرد که توانایی حرکت سریع به سلاح را داشته باشد. شایان ذکر است که ایرانیان باید بفهمند رفتار آنها، باعث ایجاد آن شده است.»
همچنین مارک دوبوویتز، مدیر اجرایی بنیاد دفاع از دموکراسیها در واشنگتن میگوید: «بایدن گزینههای دیگری نیز دارد.» دوبوویتز گفت: «او در اسرائیل متحدی با امکانات سایبری، اطلاعاتی، اقدامات مخفی و تواناییهای نظامی فوقالعاده برای بازداشتن و مجازات ایران دارد.» با اینحال دوبوویتز خاطرنشان کرد که هشدارهای بایدن «اگر تا به حال فشار مضاعفی را در مقابل تشدید برنامه هستهای ایران، تجاوز منطقهای، حمله به نیروهای آمریکایی و تهدید مخالفان ایرانی- آمریکایی تحمیل میکردند، منطقیتر میشد.»