وزیر بهداشت تشریح کرد
دلایل بالا بودن آمار سزارین در ایران
وزیر بهداشت سیاستهای نادرست و مشکلات آموزش پزشکان را عامل نرخ بالای سزارین در کشور عنوان کرد.
دکتر سید حسنهاشمی در سی و هشتمین نشست افق رسانه، ترویج زایمان طبیعی را یکی از برنامههای تشویقی برنامه تحول نظام سلامت در جهت افزایش جمعیت و ارتقای سلامت مادر و کودک دانست و گفت: متاسفانه به علت سیاستهای نادرست که بخشی از آن ناشی از آموزش پزشکان ماست، آمار سزارین در کشورمان در دنیا تقریبا بی نظیر است.
وی با اشاره به هدفگذاری وزارت بهداشت برای افزایش 5 درصدی در این زمینه افزود: در همین فرصت سه ماهه از آغاز اجرای این برنامه، آمار زایمان طبیعی از 44 درصد به 49 درصد افزایش یافته و اگر موفق شویم در بازه زمانی دو تا سه سال آینده میزان این نوع زایمان را 20 تا 25 درصد افزایش دهیم، کار خیلی بزرگی کردهایم.
وزیر بهداشت با اعلام اینکه 20 درصد تامین هزینه سلامت مردم از اعتبارات عمومی و 18 درصد از بیمهها تامین میشود، خاطرنشان کرد: مردم بیش از 55 هزینه را از جیب خود پرداخت میکنند که همین کمبود حمایت از سوی بیمهها مورد اعتراض مردم است.
هاشمی با بیان این که طبق برنامه چهارم و پنجم مردم باید حداکثر 30 درصد هزینههای درمانی را پرداخت کنند، افزود: در شروع کار ما، این سهم بیش از 60 درصد بود و حتی در بیمارستانهای خصوصی مردم بیش از 90 درصد هزینه را خود پرداخت میکردند.
وی با اشاره به اینکه یک بیماری صعب العلاج یا تصادف ممکن است باعث شود کسی که ندار است، همه زندگی اش را بدهد، گفت: یک نقطه ایجاد فشار درمانی بر مردم، پرداخت از جیب مردم است؛ به همین دلیل عدهای که ندار هستند، به پزشک مراجعه نمیکنند یا دیر مراجعه میکنند و همین باعث افزایش هزینههای درمانی شان میشود.
علت گرایش پزشکان به دلالی
وزیر بهداشت، نبودن زیرساختهای لازم، فقدان خدمات اولیه و حقوق کم را از علل ماندگار نبودن پزشکان در مناطق محروم برشمرد و تصریح کرد: گاهی حقوق دریافتی برخی پزشکان شاغل در مناطق محروم یک میلیون و 200 تا یک میلیون و 300 هزار تومان یعنی کمتر از دریافتی یک کارگر میباشد، لذا طبیعی است که این افراد وارد کارهای دلالی شوند که متاسفانه این معضل به بیماری مزمن اقتصاد کشور تبدیل شده است.
هاشمی اظهار داشت: 291 شهر کشور با اعزام 3 هزار و 316 پزشک در مقایسه با پیش از اجرای برنامه تحول نظام سلامت بهبود وضعیت داشتهاند ولی هنوز 50 درصد کار باقی مانده است، البته تا یکی دو ماه آینده شمار قابل توجهی پزشک به این مناطق اعزام خواهند شد.
وی افزود: اینکه در ساعتی از شبانه روز به بیمارستانها برویم و متخصصانی در رشتههای طب داخلی، اورژانس، بیهوشی و به ویژه قلب و عروق و زنان زایمان حضور نداشته باشند اصلا مناسب نیست. بنابر این یکی از هدف گیریهای ما حضور پزشکان متخصص در همه ساعات شبانه روز است.
هاشمی ادامه داد: تاکنون 813 پزشک متخصص هر شب در 398 بیمارستان کشیک میدهند که بیش از 4 برابر دسترسی به این گروه از پزشکان افزایش یافته است.
مخاطرات پیری جمعیت
وزیر بهداشت گفت: تا 20 سال آینده جمعیت کشور به سمت مسن شدن حرکت میکند و از آن زمان نیز بیماریهای غیرواگیر مسئله اصلی مرگ و میر در کشور خواهد بود.
وی افزود: در بسیاری از کشورها سیر ابتلا به بیماریهای غیرواگیر، کنترل و حتی شیب آن منفی شده و این در حالی است که کشور ما این سیر صعودی است.
وزیر بهداشت گفت: بیماریهای قلب و عروق بیشترین علت مرگ و میر در ایران است که این بیماری قابل کنترل و پیشگیری است.
وی افزود: ایران در بین کشورهای دنیا یکی از بالاترین رتبههای جراحی قلب باز در سنین پایین را دارد.
وزیر بهداشت گفت: عادات غذایی، چاقی، فشارخون کنترل نشده، چربی و کلسترول، از عوامل ایجاد بیماریهای قلب و عروق است که همه آنها قابل پیشگیری است.
پیوست سلامت برای طرحهای اجرایی
هاشمی بیان داشت: جمهوری اسلامی ایران در طول حیات خود موفقیتهای بسیار زیادی داشته است به گونهای که در حوزه بهداشت و درمان 95 درصد روستاییان و صد در صد افراد ساکن در شهرها به خدمات اولیه بهداشتی و درمانی دسترسی دارند البته هنوز شرایط مطلوب نیست و اشکالات کار بی شمار است.
وزیر بهداشت با تاکید بر ضرورت تهیه پیوست سلامت برای طرحهای مختلف اجرایی در کشور افزود: این بی عدالتی است که شهرها از نظر بهره مندی از مراقبتهای پزشکی برخوردارتر از عشایر، روستاییان و شهرهای زیر 20هزار نفر هستند.
وظایف بهداشتی صدا و سیما
وزیر بهداشت گفت: سازمان صدا و سیما میتواند با هنرمندی مردم را به کنترل فشار خون، قند خون یا کلسترول هدایت کند.هاشمی در ادامه سخنان خود با اشاره به تغییر سبک زندگی در کشور گفت: تقریبا 35 درصد تهرانیهای بالای15سال چاق هستند.
وی افزود: کسانی بیشتر چاق هستند که سواد کمتری دارند معنی اش این است که آگاهی کمتری دارند و شما میتوانید به حل این مشکل کمک کنید.
وزیر بهداشت با اشاره به بالا بودن نرخ چاقی در مازندران و قم گفت: سرعت چاق شدن در ایران نسبت به دیگر بخشهای جهان بیشتر است.
هاشمی با بیان اینکه ارتباط مستقیمی بین تبلیغات تلویزیونی درباره غذاهای ناسالم و چاقی وجود دارد، گفت: هر چه تبلیغات تلویزیونی درباره غذاهای ناسالم کمتر باشد، چاقی کمتر است.
وی سپس رویه کنونی در کشور برای مقابله با دخانیات را که درج تصاویر هشدارآمیز روی پاکتهای سیگار است، بی تاثیر دانست و گفت: درخواست ما از مجلس این است که مالیات را اضافه کنید تا هزینه خرید یک کالای آسیب رسان مانند سیگار، چیپس یا پفک افزایش یابد، اما این کار را نمیکنند.