kayhan.ir

کد خبر: ۲۲۰۸۸۴
تاریخ انتشار : ۰۹ تير ۱۴۰۰ - ۲۲:۴۹

دیپلمات غربی: ششمین سالگرد برجام را با یک دسته «علف هرز» گرامی می‌داریم

یک دیپلمات غربی در پاسخ به سوال بلومبرگ درباره اینکه چطور نمایندگان کشورهای حاضر در مذاکرات وین ششمین سالگرد این توافق را گرامی می‌دارند، پاسخ داد «با یک دسته علف هرز».


پایگاه اینترنتی شبکه آمریکایی بلومبرگ در اشاره به گفت‌وگوهای برجامی وین نوشت، مذاکراتی که ماه‌هاست در جریان بوده اکنون با چشم‌انداز تاخیرهای جدید و افزایش این خطر مواجه است که در احیای توافق با شکست مواجه شود. 
طبق این گزارش، چهار منبع ناشناس در خصوص این مذاکرات گفتند نماینده‌ها طبق برنامه این هفته در وین گرد هم نمی‌آیند و مطمئن نیستند دور هفتم مذاکرات برای چه زمانی برنامه‌ریزی خواهد شد. 
طبق این گزارش، در حالی که تاکنون «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دو بار قریب‌الوقوع بودن رسیدن به نتیجه در مذاکرات را پیش‌بینی کرده بود، به دلیل کوتاه نیامدن ایران و آمریکا از مواضعشان این روند (رسیدن به نتیجه) متوقف شده است. 
به گفته این مقامات، موانع اصلی، مشخص کردن ترتیب بازگشت آمریکا به برجام و بازگشت ایران به تعهداتش و همچنین شبکه متراکم تحریم‌های وزارت خزانه‌داری آمریکاست. حل اختلاف‌های محرمانه بین آمریکا و شرکت‌های چند ملیتی که پیشتر به نقض تحریم‌های گسترده‌تر ایران متهم شده بودند هم به پیچیدگی دیگری تبدیل شده زیرا خطر تضعیف دسترسی ایران به بازارها حتی در صورت دستیابی به توافق در وین را
ایجاد می‌کند.
طبق این گزارش، تحریم‌های گسترده‌تر آمریکا که با توافق اولیه (برجام) به طور کامل رفع نشدند، باعث شد که بانک‌ها از ترس مجازات آمریکا مایل به همکاری نباشند و بنابراین شرکت‌ها قادر نبودند تامین مالی لازم برای پیشبرد سرمایه‌گذاری‌های برنامه‌ریزی شده خود را دریافت
کنند. 
بلومبرگ در پایان نوشته، یک دیپلمات غربی در پاسخ به این سوال که چطور نمایندگان کشورهای حاضر در مذاکرات وین ششمین سالگرد این توافق را گرامی می‌دارند، پاسخ داد «با یک دسته علف هرز».
لزوم رفع همه تحریم‌های ضدایرانی
دبیرکل سازمان ملل از دولت آمریکا خواست همه تحریم‌ها علیه ایران را طبق توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ بردارد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل از دولت آمریکا خواست همه تحریم‌ها علیه ایران را طبق برجام بردارد یا معافیت دهد. 
طبق گزارش رویترز، گوترش در گزارشی به شورای امنیت سازمان ملل، همچنین خواستار «تمدید معافیت‌ها در رابطه با تجارت نفت با جمهوری اسلامی ایران و تجدید کامل معافیت‌ها در ارتباط با پروژه‌های عدم اشاعه هسته‌ای» شد. 
به نوشته این خبرگزاری، شورای امنیت قرار است روز سه‌شنبه درباره گزارش دوسالانه دبیرکل سازمان ملل در خصوص اجرای قطعنامه سال ۲۰۱۵ که ضامن توافق هسته‌ای بین ایران و 1+5 (اعضای اولیه برجام) است، گفت‌وگو کند. 
گوترش در این گزارش ضمن درخواست از ایران برای بازگشت کامل به تعهدات برجامی خود، افزوده «من از ایالات متحده درخواست می‌کنم، تحریم‌ها را که در این طرح (برجام) ذکر شده، بردارد یا معافیت دهد».
وی در ادامه با تاکید بر لزوم احیای برجام گفت، «من همچنان بر این باورم که احیای کامل این طرح بهترین راه برای اطمینان یافتن از این مسئله است که برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران همچنان منحصراً صلح‌آمیز باقی می‌ماند».  این درخواست در میانه گفت‌وگوهای وین بین ایران و 1+4 برای احیای برجام مطرح شده است. دولت «جو بایدن» مدعی است قصد دارد از طریق مذاکرات جاری در شهر وین، پایتخت اتریش زمینه‌های لازم برای بازگشت کشورش به برجام را فراهم کند.
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا اردیبهشت‌ماه سال ۱۳۹۷ با نقض تعهدات آن کشور از این توافق مورد تأیید شورای امنیت سازمان ملل متحد خارج شد و سیاست موسوم به «فشار حداکثری» را در دستور کار قرار داد. مقام‌های دولت جو بایدن بارها به صراحت به شکست سیاست فشار حداکثری اعتراف کرده‌اند اما تاکنون از انجام اقداماتی که برای بازگشت به این توافق لازم است سر باز زده‌اند.
بازگشت دو طرفه به برجام!
جالینا پورتر، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز سه‌شنبه طی یک کنفرانس خبری تأکید کرد که واشنگتن به بازگشت دو طرفه ایران و ایالات متحده به برجام متعهد است.
بنا بر گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت خارجه آمریکا، پورتر در پاسخ به سؤال خبرنگاران درباره پیشرفت مذاکرات وین برای احیای برجام گفت: رابرت مالی نماینده ویژه ما در امور ایران قطعاً پس از بازگشت از دور ششم مذاکرات (وین)، در حال حاضر برای رایزنی‌ها در واشنگتن است. ما هیچ‌گونه بیانیه‌ و اعلامیه برای دور هفتم مذاکرات نداشتیم و چنین چیزی اعلام نشده است.
معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با تکرار اظهارات بلینکن درباره برجام گفت: اما فقط برای تکرار می‌گویم، همان طور که (آنتونی) بلینکن (وزیر خارجه آمریکا) تصریح کرد، ما متعهد به بازگشت دو جانبه آمریکا و ایران به پایبندی به تعهدات برجامی هستیم.
روز سه‌شنبه، بلینکن در اظهاراتی جدید درباره وضعیت مذاکرات وین گفته بود که هنوز برخی اختلافات اساسی باقی مانده است.
واشنگتن می‌گوید تنها در صورتی که دو طرف به برجام بازگرداند حاضر است تحریم‌ها علیه ایران را رفع کند. این ادعای واشنگتن در حالی مطرح می‌شود که تعهدات ایران به صورت کمی قابل راستی‌آزمایی هستند، اما راستی‌آزمایی رفع تحریم‌ها به دست‌کم سه تا شش ماه زمان نیاز دارد.
جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده با توجه به اینکه آمریکا طرفی بوده که توافق را نقض کرده این واشنگتن است که باید با رفع تحریم‌ها به توافق بازگردد و لازم است اجرای تعهدات آمریکا مورد راستی‌آزمایی قرار گیرد. تهران البته تأکید کرده اصرار یا عجله‌ای برای بازگشت آمریکا به توافق ندارد.
یکشنبه ۳۰ خرداد ماه دور ششم مذاکرات وین به منظور احیای برجام با برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام با حضور هیأت‌های ایران و گروه 1+4 (آلمان، روسیه، چین، فرانسه و انگلیس) و نماینده اتحادیه اروپا در شهر وین پایان یافت.
بعد از این نشست «سید عباس عراقچی» معاون وزیر امور خارجه و رئیس هیأت ایرانی شرکت کننده در مذاکرات وین در اظهاراتی بیان کرد: به اواخر کار نزدیک شدیم، ولی مسیر باقی‌مانده ساده نخواهد بود.
یک مقام آمریکایی سوم تیرماه درباره درخواست ایرانی‌ها برای ضمانت از آمریکایی‌ها مبنی بر اینکه خروج از برجام تکرار نخواهد شد گفت: ضمانتی در کار نیست. این را ما می‌دانیم، ایران هم می‌داند. بهترین تضمین بازگشت به توافق و اجرای متعهدانه آن است.
یائیر لاپید، معاون نخست‌وزیر و وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی در اولین سفر خود به امارات متحده عربی با اشاره به برجام خواستار رسیدن به توافقی شد که مورد پسند رژیم صهیونیستی باشد.
خبرگزاری رویترز گزارش کرد، لاپید با تأکید بر این که با مقام‌های دولت «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا در خصوص توافق هسته‌ای ایران گفت‌وگو کرده‌اند، گفت: آن چه که ما باید انجام دهیم این است که اطمینان حاصل کنیم که چیزی که در مورد ایران خواهیم داشت، توافق خوبی است.
هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان در نشست خبری مشترک با وزیر خارجه دولت مستعفی یمن در برلین در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره مذاکرات احیای توافق هسته‌ای ایران و همچنین احتمال مطرح‌شدن فعالیت‌های منطقه‌ای تهران در این مذاکرات، اظهار داشت: مذاکرات وین در مرحله ظریف و حساسی قرار دارد و منتظر تصمیم رئیس جمهور منتخب ایران در مورد توافق است.
طرح قانونگذار آمریکایی برای جلوگیری از رفع تحریم‌ها
کریس استوارت، قانونگذار ایالت «یوتا» در مجلس نمایندگان آمریکا طرحی پیشنهاد کرده که خواستار جلوگیری از رفع تحریم‌ها علیه ایران است. این قانونگذار جمهوری‌خواه، این طرح را در قالب یک متمم پیشنهادی برای اضافه شدن به «لایحه اعتبارات خدمات مالی» ارائه کرده است. 
برخی از کارشناسان مسائل تحریم با ارائه تصویری از طرح ارائه شده توسط استوارت نوشته‌اند قانونگذاران آمریکایی خواستار جلوگیری از رفع تحریم‌ها علیه ایران، در تمامی شرایط‌های احتمالی شده‌اند. یک تحلیلگر نوشته است: این طرح، علاوه بر آنکه بازگشت آمریکا به برجام را مسدود می‌کند خواستار تسلیم شدن ایران در برابر ۱۲ مطالبه فرضی مایک پمپئو است.