kayhan.ir

کد خبر: ۲۲۰۸۶۷
تاریخ انتشار : ۰۹ تير ۱۴۰۰ - ۲۲:۰۹

چرا آمریکا انصارالله را به رسمیت شناخت؟(نگاه)

 

محمدرضا مرادی
آمریکا در 6 سالی که از جنگ یمن می گذرد همواره از انصارالله به عنوان یک گروه تروریستی و شورشی نام می برد. این مسئله باعث شده بود تا راه حل سیاسی و مذاکرات عملا با بن‌بست مواجه شود. چرا که انصارالله در مذاکرات به عنوان یک گروه قانونی و با مشروعیت محسوب نمی شد. اما دستاوردهای میدانی باعث شده تا اکنون در هفتمین سال این جنگ، سرانجام آمریکا مجبور به شناسایی انصارالله به عنوان یک گروه قانونی شود. تیم لندرکینگ فرستاده آمریکا در امور یمن اعلام کرده که آمریکا جنبش انصارالله را به عنوان یک طرف قانونی در یمن به رسمیت می‌شناسد. به گزارش شبکه الجزیره، لندرکینگ این اظهارات را طی یک مناظره آنلاین که توسط شورای ملی روابط آمریکا و کشورهای عربی برگزار شد، بیان داشت. فرستاده آمریکا در امور یمن گفت: «آمریکا حوثی‌ها را به عنوان یک طرف قانونی در یمن به رسمیت می‌شناسد و به عنوان گروهی که دستاوردهایی را کسب کرده است.» اما چرا آمریکا در برابر انصارالله تغییر رویه داده است؟
اول: یکی ازمهم ترین دلایل عقب نشینی آمریکا در برابر انصارالله به پیروزی های میدانی این گروه بر می گردد. انصارالله یمن از سال 98 تصمیم به شروع به سلسله عملیات هایی تحت عنوان «موازنه بازدارندگی» علیه عربستان کرد. این عملیات ها توانسته معادلات نبرد را کاملا دگرگون کرده و آل سعود را در موضع دفاعی قرار دهد. راز موفقیت انصارالله نیز دستیابی به فناوری ساخت موشک ها و پهپادهای فوق مدرن است که سامانه های دفاعی عربستان را کاملا ناکارآمد کرده است.
دوم:عربستان از فروردین 94 در حالی به یمن حمله کرد که وعده پیروزی طی چند هفته را داد. اما در هفتمین سال جنگ یمن هیچ نشانه‌ای از پیروزی عربستان در این جنگ دیده نمی‌شود و مواضع مهم و حساس عربستان بارها توسط پهپادها و موشک های یمنی مورد هدف قرار گرفته‌اند. نتیجه این شکست ها این شده که اخیرا سعودی لیکس از تمایل بن سلمان برای پایان دادن به جنگ یمن خبر داده است. علاوه بر این شهر مارب به عنوان قلب تحولات میدانی یمن در آستانه سقوط قرار دارد و به نظر می رسد که ائتلاف سعودی پیش از سقوط این شهر به دنبال پایان دادن به جنگ است. این وضعیت باعث شده که حمایت‌های دولت آمریکا از ریاض کاهش پیدا کند و مقامات کاخ سفید عملا به دنبال پایان دادن به جنگ یمن باشند.
سوم: در دوران باراک اوباما رئیس جمهور پیشین آمریکا سیاست اولویت زدایی از خاورمیانه شروع شد اما دونالد ترامپ بار دیگر تمرکز را بر خاورمیانه گذاشت. با آمدن جو بایدن به نظر می رسد بار دیگر خاورمیانه از اولویت های آمریکا خارج شده و به همین دلیل واشنگتن به دنبال بستن پرونده های باز از جمله یمن است. ناتاشا برتراند خبرنگار کاخ سفید و لارا سلیگمان خبرنگار پنتاگون رسانه خبری-تحلیلی پالیتیکو در گزارشی با عنوان «بایدن از خاورمیانه اولویت‌زدایی می‌کند» نوشته‌اند که در دولت جدید آمریکا اولویت ژئوپولیتیک خاورمیانه و فوریت مناقشات مربوط به آن تنزل یافته تا سیاست خارجی و امنیتی آمریکا را حول مناقشات جدیدتر و جدی‌تر -از جمله مهار چین- شکل دهند. یک مقام ارشد سابق امنیت ملی و مشاور نزدیک بایدن نیز گفته: «اگر می‌خواهید مناطقی را که بایدن به عنوان یک اولویت می‌بیند، لیست کنید، خاورمیانه در میان سه منطقه اول نیست. بلکه این ۳ اولویت ژئوپلیتیک شامل آسیا-اقیانوسیه، اروپا و سپس نیمکره غربی است. و این منعکس کننده یک اجماع دو حزبی است که موضوعات قابل توجه ما تغییر کرده است چراکه رقابت بزرگ قدرت‌ها [با چین و روسیه] دوباره احیاء شده است.» آمریکا در هفتمین سال جنگ یمن به دنبال پایان دادن به این جنگ بی نتیجه است. چرا که پس از 75 ماه انصارالله به عنوان یک گروه قدرتمند ظاهر شده است، عربستان عملا شکست در این جنگ را پذیرفته است و مهم تر از همه تهدیدهایی از سوی انصارالله متوجه متحد استراتژیک آمریکا یعنی اسرائیل نیز شده است. این مسائل در کنار تغییر دکترین سیاست خارجی آمریکا در دوران بایدن یعنی نگاه به شرق به جای تمرکز بر خاورمیانه باعث شده که اکنون انصارالله توسط آمریکا به عنوان یک گروه قانونی به رسمیت شناخته شود.