kayhan.ir

کد خبر: ۲۱۹۵۵۸
تاریخ انتشار : ۲۶ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۹:۳۳

سقوط نتانیاهو و بحران سیاسی در رژیم صهیونیستی

 

پارلمان رژیم صهیونیستی یکشنبه ۲۳ خرداد ماه پس از درگیری و تنش‌های بسیار و بعد از برگزاری چهار انتخابات طی دو سال، در نهایت با ۶۰ رای موافق در برابر ۵۹ رای مخالف، به کابینه جدید این رژیم به رهبری «نفتالی بنت» و «یائیر لاپید» رای اعتماد داد و به این ترتیب، نخست‌وزیری ۱۲ ساله «بنیامین نتانیاهو» به پایان رسیده است. نفتالی بنت رهبر حزب «یمینا» پس از رای اعتماد، به عنوان نخست‌وزیر جدید رژیم صهیونیستی به طور رسمی مراسم تحلیف به جای آورد. براساس این توافق، نفتالی بنت برای دو سال اول، نخست‌وزیر این کابینه خواهد بود و بعد از آن، این کرسی را به یائیر لاپید رهبر حزب «یش عاتید» (آینده‌ای وجود دارد) واگذار خواهد کرد. بنت به همراه لاپید و «منصور عباس»، ریس حزب «فهرست متحد عربی»، در تشکیل کابینه ائتلافی جدید نقش داشته‌اند.
غلبه مقاومت بر نتانیاهو
با افزایش اختلافات و بروز مشکلات سیاسی و اجتماعی بین مقامات رژیم صهیونیستی و همچنین، پس از پیروزی اخیر مقاومت غزه در جنگ ۱۲ روزه، نتانیاهو پس از ۱۲ سال نخست‌وزیری از صحنه سیاسی رژیم صهیونیستی کنار گذاشته شد.
«أمین أبوراشد» تحلیلگر شبکه «المنار» لبنان، نوشت: لاپید و بنت به طور چرخشی ریاست کابینه ائتلافی جدید را بر عهده خواهند گرفت. در این زمینه، احزابی از راست میان رو و چپگرایان با هدف پایان دادن به بیش از یک دهه حکمرانی نتانیاهو، به توافق رسیدند. فهرست متحد عربی هم در موضوع کنار زدن نتانیاهو حضور و نقش داشته است.
به نوشته المنار، این تحولات نشان داد که رژیم صهیونیستی از دورن دچار شکاف شده و نتیجه نبرد «شمشیر قدس» پس از پیروزی غزه این روند را افزایش داده است. این جنگ به لطف موشک‌های مقاومت و پایداری اهالی غزه برای همیشه معادلات را تغییر داده است. برخی‌ها در رژیم اسرائیل بر این باورند که نتانیاهو به دلیل اتهام‌های مربوط به فساد از نخست‌وزیری برکنار شده است و برکناری وی مصونیت وی از محاکمه و زندان را از بین خواهد برد. این در حالی است که شهروندان اسرائیلی به خاطر شکست وی در نبرد غزه خواستار برکناری وی شدند. این شکست نشان داد که او نمی‌تواند از شهرک‌نشینان در پیرامون غزه و تل‌آویو و اطراف آن دفاع کند. پیروزی راهبردی غزه سبب برکناری نتانیاهو شده است و برکناری نظامی و سیاسی نتانیاهو تنها آغاز راه است و اهالی نوار غزه که درس مقاومت را خوب پس داده‌اند در آینده پیروزی بزرگی را با همین شیوه به دست خواهند آورد.
«عبدالباری عطوان» تحلیلگر روزنامه الکترونیکی «رای الیوم»، در بخشی از گزارش خود نوشت موشک‌هایی که مانند باران در تل‌آویو، قدس، عسقلان و‌ اشدود فرود آمدند، نقش سرنوشت سازی در ایجاد تغییر در سرزمین‌های ‌اشغال شده داشتند. نتانیاهو پس از ۱۲ سال در پیش گرفتن سیاست تبعیض نژادی، دروغ و فریب سقوط کرد و همراه وی، همه توافق‌های عادی‌سازی مسموم هم از بین می‌روند.
بسیاری از تحلیلگران عرب معتقدند که پس از کنار گذاشتن نتانیاهو، شمارش معکوس برای پایان عمر کابینه تغییر به ریاست بنت و لاپید هم آغاز خواهد شد. آنان بر این باورند که کابینه جدید که از سوی لاپید و بنت تشکل شده تشکلی ناهمگون و متشکل از ایدئولوژی‌ها و تفکرات ضد و نقیض است و تنها وجه مشترک آنها خصومت با نتانیاهو و حذف وی است و هیچ برنامه‌ای برای آینده ندارد. از این رو، به احتمال زیاد کابینه ائتلافی ناپایدار خواهند بود و دور از ذهن است که این کابینه بتواند دوام بیاورد.
مرکز مطالعات «الناطور» اردن در گزارشی به قلم «سفیان ابوزایده» نوشت: پس از موافقت گروهی از احزاب اسرائیلی که از نظر سیاسی و ایدئولوژی با هم اختلاف دارند برای تشکیل کابینه ائتلافی جدید، تحول تاریخی در اوضاع داخلی فلسطینی رخ داده است. تنها هدف این احزاب کنار گذاشتن نتانیاهو از نخست‌وزیری بود و همگی بر سر کنار گذاشتن نتانیاهو به توافق رسیدند و این در تاریخ سیاسی اسرائیل شگفت‌آور است.
اندیشکده الناطور در بخشی از گزارش خود آورد: تردیدی نیست که عمر این کابینه ائتلافی طولانی نخواهد بود. زیرا هدف اساسی از تشکیل آنکه تنها کنار گذاشتن نتانیاهو است و با تحقق این هدف، شمارش معکوس برای فروپاشی آن و تشکیل کابینه جدید یا گام نهادن در انتخاباتی دیگر آغاز خواهد شد. پس از دادن رای اعتماد به کابینه، حزب لیکود به رهبر نتانیاهو قدرت را از دست خواهد داد. رهبران این حزب هم پست‌ها و امتیازهای خود را از دست خواهند داد و شمشیرها علیه آنها کشیده خواهد و تنش میان آنها برای رهبری حزب آغاز خواهد شد. نتانیاهو تسلیم نخواهد شد اما او قدرت و نفوذ خود را از دست خواهد داد و صحنه سیاسی را ترک خواهد کرد و به نبرد دیگری با دادگاه‌های اسرائیل وارد خواهد شد و دیگر حزب وی، پست وی و وزیر دادگستری و وزیر امنیت ملی وی نخواهند توانست از او حمایت کنند.
در بخشی از گزارش این اندیشکده اردنی می‌خوانیم: برای نخستین بار تاریخ اسرائیل کابینه به طور مستقیم بر آرای عربی تکیه می‌کند. این نشان می‌دهد نتانیاهو هنگامی که برای پیوستن منصورعباس رئیس ‌فهرست مشترک عربی به دولت خود مذاکره کرد ‌اشتباه راهبردی را مرتکب شد. این موضوع سبب شد که پیش از پیوستن عباس به کابینه لاپید و بنت، رهبران حزب لیکود عصبانی شوند. این نتانیاهو بود که به لاپید و بنت در تکیه کردن به بخشی از آرای عربی جنبه قانونی بخشیده است. در حالی که پیش از نتانیاهو تکیه کردن به آرای عربی به منزله جنایتی از سوی احزاب اسرائیلی صهیونیستی به شمار می‌رفت. برای نخستین بار طی سال‌های گذشته کابینه اسرائیل بدون احزاب دینی تندرو تشکیل می‌شود. آنها طی سال‌های گذشته همپیمانان باوفایی برای نتانیاهو بوده‌اند. این موضوع نشان می‌دهد این احزاب از امتیازهای مادی که طی سال‌های گذشته از آن برخوردار بودند محروم خواهند شد و آنها دیگر قدرت باج‌خواهی از دولت را نخواهند داشت.
«یواف شطیرن» کارشناس مسائل عربی و فلسطینی، به خبرگزاری «الجزیره» قطر گفت، کابینه‌ای که بنت و لاپید به طور چرخشی ریاست آن را بر عهده خواهند گرفت متجانس نیست. این کابینه پیوند مشترک و اساس و برنامه کاری مشترکی ندارد. بلکه شامل شماری از احزاب مختلف هستند که در نیمه راه با هدف کنار گذاشتن نتانیاهو به توافق رسیده‌اند. با کنار رفتن نتانیاهو از صحنه و پایان حیات سیاسی او، کابینه ائتلافی هم زیاد دوام نخواهد آورد. کابینه ائتلافی، یک امر واقعی نیست. این کابینه با کسب رای اعتماد از کنست با روزهای سرنوشت‌سازی روبه‌رو خواهد بود.
در نقشه سیاسی اسرائیل تغییراتی رخ خواهد داد و کابینه ائتلافی شکننده خواهد بود. زیرا چنین کابینه‌ای نخواهد توانست تنش‌های داخلی را مدیریت کند و اختلاف‌ها در جامعه اسرائیل را حل کند. میان قطب‌های کابینه ائتلافی درباره مسئله فلسطین و اقدامات اسرائیل در قدس و آینده تعامل با نوار غزه و کرانه غربی و طرح شهرک‌سازی دیدگاه مشترکی وجود ندارد.
همچنین این کابینه سیاست آشکاری درباره چگونگی رفتار با شهروندان فلسطینی در داخل اسرائیل ندارد. از این رو، طرح پرونده فلسطین و حتی مسائل پرتنش میان فلسطینی‌ها در اسرائیل مانعی در برابر انسجام و ثبات این کابینه به ویژه در سایه رویکرد جدید جامعه بین‌الملل درباره حمایت از مسئله فلسطین و همدردی با فلسطینی‌های داخل خواهد بود و این موضوعی است که پیش از این سابقه نداشت و پس از انتفاضه مردمی فلسطینی‌ها و جنگ اخیر علیه غزه آشکار شده است. با وجود اختلاف‌ها در پرونده‌ها و چالش‌های بسیار و پیچیدگی بحران سیاسی و اختلافات داخلی در میان اسرائیلی‌ها دور از ذهن نیست پنجمین انتخابات هم برگزار شود. به ویژه این در شرایطی که نتانیاهو برای از بین بردن کابینه ائتلافی در حال مانور دادن است تا خود بار دیگر بتواند به عرصه سیاسی برگردد. او با این مانورها تلاش می‌کند بار دیگر بتواند به کرسی نخست‌وزیری دست یابد تا خود را از محاکمه به دلیل پرونده‌های مربوط به فساد و دریافت رشوه رهایی بخشد.
منبع: خبرگزاری جمهوری اسلامی