کاهش تنوع گیاهان از پیامدهای کاهش بارندگی در مناطق خشک
نتایج پژوهشهای مرکز تحقیقاتی انجمن هلمهولتس آلمان در مورد پژوهشهای زیستمحیطی نشان داد، در مناطقی که آب کم میشود، تنوع گیاهان کاهش خواهد یافت.
به گزارس ایرنا، کارشناسان برای اولینبار نشان دادهاند که تنوع زیستی گیاهان در مناطق خشک نسبت به بارش حساس است. پیشبینی چگونگی تاثیر تغییرات آبوهوایی بر اکوسیستمهای زمین ازجمله تنوع زیستی دشوار است. بهعنوانمثال، نتایج بررسیهای علمی در سراسر جهان نشان دادند که چگونه گونههای مختلف و جوامع آنها در برابر تغییر شرایط بارش واکنش نشان میدهند، اما هنوز هیچ پاسخ روشنی ارائه نشده است. دکتر لوته کورل، محقق اول این بررسی اظهار کرد: این بررسیها با روشهای متفاوت و در مناطق مختلف جهان انجام شده و در بسیاری از موارد، نتایج متناقضی را به همراه داشته است. محققان تلاش کردند تا درک عمومی از دادههای جمعآوری شده در سراسر جهان را با تمرکز بر چگونگی افزایش یا کاهش بارندگی بر تنوع گیاهان اکوسیستمهای زمینی متمرکز کنند. این نتایج شامل ۷۲ آزمایش میدانی بود که در ۲۳ بررسی منتشر شد. نتایج بررسی نشان داد که تغییرات بارندگی در مناطق خشک، تاثیر بسیار بیشتری بر تنوع گیاهان نسبت به مناطق مرطوب دارد. حدود ۴۰ درصد از سطح زمین از اکوسیستمهای خشک تشکیل شده است. مدلهای آبوهوایی برای برخی از این مناطق خشک، میزان بارندگی را افزایش میدهند، اما در بیشتر آنها کمبود آب بدتر میشود. این بررسی پیشبینی میکند که تنوع گیاهان در مکانهای مرطوب افزایش مییابد. بااینحال، با توجه به گسترش مناطق خشک و کاهش محسوس تنوع گیاهان، احتمالا مناطق کمتری از آن بهرهمند خواهند شد. کورل گفت: اگرچه گیاهان با چالشهای زیستگاهی خود سازگار شدهاند، اما در مقاومترینها نیز محدودیتهایی مشاهده میشود.
هر گونهای که خشک میشود و رویش نداشته باشد، تنوع گیاهان را کاهش میدهد. محققان هشدار میدهند که تغییر در تنوع گیاهان عواقبی را برای اکوسیستمها و همچنین برای افرادی که در مناطق آسیب دیده زندگی میکنند، به همراه خواهد داشت. این بررسی در مجله Nature Communications منتشر شده است.