هشدار معاون کل وزارت بهداشت
۷۰ درصد کسانی که مکلف به قرنطینه هستند از خانه خارج میشوند!
معاون کل وزارت بهداشت ضمن تشرح وضعیت کرونا در موج چهارم بیماری در کشور گفت: فاجعه این است که ما تقریبا هر روز ۱۲ تا ۱۳ هزار نفر از افرادی که باید در قرنطینه میبودند، از قرنطینه خارج میشوند.
به گزارش ایسنا، ایرج حریرچی با اشاره به وضعیت کرونا در کشور اظهارداشت: در کشور سه موج کووید-۱۹ را داشتیم؛ بعد از موج اول و دوم تقریبا موج بعدی آغاز شد اما در موج اخیر ۱۷ هفته تقریبا آرام را داشتیم و رعایت مناسبی انجام میشد اما اکنون موارد بستریمان روند صعودی قابل توجه دارد و با زاویه بالا در حال پیشروی است.
حریرچی افزود: در کشور روزانه به طور متوسط سه بستری به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر داریم، البته هنوز به افزایش فوت نرسیدهایم. هر چند که چند روزی است که رقم فوتیهای ناشی از کرونا در کشور به بالای ۱۰۰ رسیده و متاسفانه پیشبینی میکنیم که کماکان رقم فوتیمان بالای ۱۰۰ خواهد بود. باید توجه کرد که به طور کلی در کشور روزانه بین هزار تا هزار و 50 فوتی در کشور داریم و وقتی میگوییم در یک روز ۱۲۳ فوتی ناشی از کرونا داشتیم، یعنی ۱۲ درصد فوتیهای کشور را شامل میشوند.
نگرانی از گردش ویروس در وسایل حملونقل عمومی و ادارات
وی ادامه داد: عامل اصلی انتقال این است که افراد با یکدیگر همنفس شوند. وقتی میگوییم ماسک بزنید، سفر نروید، دور هم جمع نشوید و... برای این است که افراد در مواجهه با یکدیگر قرار نگرفته و همنفسی رخ ندهد. در اسفند ماه رعایت دستورالعملهایمان از ۸۳ درصد به حدود ۵۶ درصد سقوط کرد و اکنون به ۵۳ درصد رسیده است. دورهمیها و خریدهای اسفند ماه و اینکه همه ادارات و شرکتها و بازار در اوج کارشان بیرون آمدند، همه این موارد دست به دست هم داد تا موارد سرپایی افزایش یابد و بعد هم موارد بستری و بعد هم موارد مرگ را افزایش داد. اثرات سفرهایی که در تعطیلات نوروز انجام شد، در دو تا سه هفته آینده مشخص میشود. کسی که سفر رفته است، اکنون حداقل کمک کند و دورهمی نرود و برای کارهای ضروری از خانه خارج شود، زیرا ممکن است مبتلا شده باشد. ما الان نگران مترو، اتوبوس، تاکسی و... هستیم. زیرا مبتلایان سایر استانها به تهران و شهرهای بزرگ برگشتند و ویروس را پخش میکنند. نگران ادارات هستیم، زیرا کارمندان ادارات با ترکیب مختلفی از استانها به ادارات بازگشتند و به همین دلیل اصرار میکنیم که محدودیتها شدیدتر شود.
نگرانی از ورود ویروس آفریقای جنوبی
و برزیلی به کشور
معاون کل وزارت بهداشت ادامه داد: هر فاز همهگیری کرونا دستورالعمل خاص خود را دارد. وقتی شهری نارنجی یا قرمز میشود، بیش از بیماریابی، محدودیتهای شدید کمک میکند و در این شهرها باید محدودیتهای بیشتری ایجاد شود تا تبادل ویروس اتفاق نیفتد. روند افزایشی موارد سرپایی مثبت کشور عمودی است، یعنی در یک هفته ما از ۳۱ هزار مورد سرپایی مثبت به ۶۱ هزار نفر رسیدیم. ابتدا سرپایی بالا میرود، یکی دو هفته بعد بستری و یکی دو هفته بعد میزان مرگ بالا میرود. مقداری چشم امیدمان به ماه رمضان است تا رفت و آمدها کم شود. در شهر قرمز و نارنجی از نظر ما رزرو تالار پذیرایی برای افطاری و... ممنوع خواهد بود. رستوران در شهر قرمز کاملا ممنوع است و فقط بیرونبر میتواند فعالیت کند. مناسبت ملی و مذهبی هم فرق نمیکند. وقتی میگوییم عراق نروید به این دلیل است که ویروس انگلیسی با شدت زیاد در عراق وجود دارد. میزان موارد مرگ در ترکیه افزایشی است و به حدود روزانه ۱۶۰ تا ۱۷۰ مورد رسیده است. اینکه دکتر نمکی نامه زدند و اعلام کردند که سفر به ترکیه ممنوع شود، به دلیل روند افزایشی ویروس در این کشور است. در عین حال ما در کشورهایی مانند امارات و ترکیه، فقط نگران ویروس انگلیسی نیستیم، بلکه نگران ویروس آفریقای جنوبی هم هستیم. زیرا اینها توریستی هستند و امارات و ترکیه پروازهای زیادی دارند و نگران ویروس برزیلی هم هستیم. برزیل چند روز قبل سه هزار و 600 کشته داشت.
2 نگرانی وزارت بهداشت
حریرچی تاکید کرد: در حال حاضر در هر ۳۱ استان کشور، ویروس انگلیسی را داریم و در برخی از استانهای کشور خصوصا از جنوب غرب به این سمت، بعضی موارد و حتی بالای ۵۰ درصد موارد از نظر ویروس انگلیسی مثبت میشود. ما دو نگرانی داریم؛ یکی ورود ویروسهای جهشیافته شدید غیر انگلیسی است مانند ویروس آفریقای جنوبی و برزیلی است. تعارف هم ندارد ممکن است یک نفر با فردی در فرودگاه کشور دیگر، مجاور شود که از کشور حامل ویروس آمده و به همین ترتیب آن فرد وارد ایران شده و به افراد دیگر ویروس را منتقل کند. دومین نگرانیمان این است که ما مصون از جهش در داخل کشور نیستیم. ممکن است در داخل جهشهایی در ویروس رخ دهد و این دو نگرانی موجب میشود که خودمان را ملزم بدانیم و رعایت احتیاط بیشتری کنیم.
بی توجهی شدید به قرنطینه از سوی مبتلایان
وی اظهارداشت: فاجعه این است که تقریبا هر روز ۱۲ تا ۱۳ هزار نفر از افرادی که باید در قرنطینه میبودند، از قرنطینه خارج میشوند. ۷۰ درصد کسانی که مکلف به قرنطینه هستند، بیش از دو کیلومتر از خانهشان خارج میشوند. ما این همه محدودیت میگذاریم، برای رعایت است. این افراد دیگران را مبتلا میکنند. در یکی از استانها یک خانوادهای یک دورهمی برگزار کردند و مبتلا شدند. به هر چه اعتقاد داریم، پروتکلها را رعایت کنیم. اگر رعایت نکنیم، دیگران را مبتلا میکنیم.
جرایمی که بازدارنده نیستند؛
تهدید سلامتی جرم است
معاون کل وزارت بهداشت درباره وضعیت جریمه متخلفان کرونایی گفت: کسانی که مثبت هستند و شناسایی شدند، بلیت قطار و هواپیما و اتوبوس برایشان صادر نمیشود، اما اگر کسی بلیت غیر رسمی خرید یا کسی سوار ماشین شخصی شد و به مسافرت رفت، قابل کنترل نیست. در برخی کشورهای اروپایی در یک روز چند بار توسط دوربینها عکسبرداری میشود. در کانادا جریمه خروج از خانه کسی که باید خودش را قرنطینه کند، 4 هزار دلار کاناداست، اگر ثابت شود که کسی را مبتلا کرده است، ۸۰ هزار دلار جریمه دارد و اگر آن شخص فوت کند، ۴۳۰ هزار دلار جریمه دارد. جرایم ما بازدارنده نیست. وقتی کسی میرود و شبی یک الی دو میلیون هزینه هتل میدهد، ۵۰۰ هزار تومان جریمه شهر نارنجی را هم میدهد. کسی که ماشین میلیاردی دارد که با یک میلیون و دو میلیون تکان نمیخورد.
تا اطلاع ثانوی مرگهای کروناییمان
سه رقمی خواهد ماند
حریرچی درباره محدودیتهای شدیدتر در موج چهارم گفت: یکسری مباحث مصوب شدهاند، به عنوان مثال اگر شهری قرمز شود که ممکن است به زودی در یک هفته آینده شهر تهران قرمز شود و اصفهان هم در معرض خطر است، یکسری محدودیتها اتوماتیک اعمال میشود. به طوری که مشاغل گروه دو، سه و چهار تعطیل میشوند. فقط گروه یک که ضروری هستند، باقی میمانند و کارکنان دولت تا یک دوم و سایر مشاغل تا دو سوم باید دورکاری کنند، کل فعالیتهای اجتماعی، ملی و مذهبی تعطیل میشود. امروز در ستاد تهران درخواست این بود که نیمه قرنطینه را اعمال کنیم. در برخی از دیگر استانها هم این درخواست بود. البته این موضوع بسته به شرایط است، اگر ما فوتهای بالای ۲۰۰ تا را تجربه کنیم که احتمال بعیدی نیست، اما فعلا تا اطلاع ثانوی مرگهایمان سه رقمی خواهد ماند. اکنون معاون درمان مجبور شد که اعمال غیر اورژانس را در کلیه بیمارستانهای دولتی، غیردولتی ممنوع کند.
فعلا مجوزی برای واردات واکسن
از سوی بخش خصوصی صادر نشده
وی درباره واردات واکسن از سوی بخش خصوصی نیز گفت: وزارت بهداشت اعلام کرده که واکسنهای خارجی که وارد کشور شود را میخریم و آنها را توزیع میکنیم. این در عمل اجرا میشود. از نظر فرهنگی برایمان قابل قبول نیست که کسی که پول دارد واکسن بزند و کسی که پول ندارد، واکسن تزریق نکند. فعلا مجوزی برای واردات واکسن از سوی بخش خصوصی صادر نشده و این واکسن هم خیلی قابل آوردن نیست. تا امروز در دنیای با هفت میلیارد و ۷۹۰ میلیون جمعیت، ۶۳۷ میلیون واکسن توزیع شده است، یعنی حدود هشت درصد که از این هشت درصد، ۸۰ درصدش در ۱۰ کشور بوده است. تعداد کشورهایی که توانستند واکسیناسیون دو دوز را برای بیش از ۱۰ درصد از جمعیتشان انجام دهند، به ۱۰ کشور نمیرسد.