kayhan.ir

کد خبر: ۲۱۲۷۹۱
تاریخ انتشار : ۱۸ اسفند ۱۳۹۹ - ۲۱:۳۵

ششمین عملیات موازنه بازدارنده انصارالله چگونه رقم خورد؟(نگاه)



 
محمدرضا کلهر
انصارالله یمن از سال 98 تصمیم به شروع سلسله عملیات‌هایی تحت عنوان «موازنه بازدارندگی» علیه عربستان کرد. این عملیات‌ها توانسته معادلات نبرد را کاملاً دگرگون کرده و آل‌سعود را در موضع دفاعی قرار دهد. راز موفقیت انصارالله نیز دستیابی به فناوری ساخت موشک‌ها و پهپادهای فوق مدرن است که سامانه‌های دفاعی عربستان را کاملاً ناکارآمد کرده است. یکشنبه‌شب(17 اسفند) ششمین عملیات موازنه بازدارنده علیه عربستان انجام شد که این‌بار شرق عربستان هدف قرار گرفت. به بهانه این مسئله نگاهی به این 6 عملیات خواهیم داشت.
موازنه بازدارندگی اول
انصارالله یمن 26 مرداد98 بزرگ‌ترین عملیات هجومی‌خود را از زمان آغاز تجاوز ائتلاف سعودی - اماراتی ضدیمن با عنوان «موازنه بازدارندگی اول» انجام داد. یحیی سریع سخنگوی نیروهای نظامی یمن در تشریح این عملیات گفت که 10 فروند پهپاد به‌طور همزمان، میدان نفتی و پالایشگاه الشیبه وابسته به شرکت آرامکو را در شرق عربستان در عملیات موازنه بازدارندگی یک هدف قرار دادند. میدان نفتی شیبه در عربستان که مورد حمله پهپادهای یمنی قرار گرفت، یکی از 10 میدان نفتی بزرگ جهان بوده و دارای امتیازات و ویژگی‌های منحصر به فردی است. اهمیت عملیات توازن بازدارندگی اول در این بود که برای اولین بار انصارالله یک هدف را در فاصله 1200 کیلومتری انتخاب کرد و هیچ‌کدام از سامانه‌های دفاعی عربستان موفق به رهگیری پهپادهای یمنی نشدند.
موازنه بازدارندگی دوم
یگان پهپادی ارتش و کمیته‌های مردمی یمن 23 شهریورماه 98 نیز در عملیاتی، تاسیسات نفتی عربستان را با ۱۰ فروند پهپاد هدف قرار داد. این عملیات که در نوع خود بزرگ‌ترین حمله پهپادی علیه زیربناهای حیاتی نفتی عربستان به شمار رفت سبب خسارت‌های سنگین به بخش نفت و گاز سعودی و همچنین هیمنه و حیثیت سیاسی و نظامی ریاض شد. در این عملیات دو پایگاه مهم نفتی عربستان یعنی البقیق و الخریص هدف قرار گرفتند. این حمله باعث شد تا تولید نفت عربستان به میزان 50 درصد یعنی 5 میلیون و 700 هزار بشکه در روز کاهش یابد و بیش از 30 میلیارد دلار خسارت به عربستان وارد شود. حمله به دو پایگاه البقیق و الخریص، «عملیات موازنه بازدارندگی دوم» نام گرفت.
موازنه بازدارندگی سوم
سه‌شنبه دوم اسفندماه 98 هم «عملیات موازنه بازدارندگی سوم» انجام شد. این عملیات با دو موشک‌ بالستیک «قدس»، ۱۲ پهپاد صماد-۳ و موشک بالستیک و دوربرد ذوالفقار انجام شد. در این عملیات شرکت آرامکو و اهداف حساس دیگر در «ینبع» (در غرب عربستان) با دقت هدف گرفته شد. نیرو‌های موشکی و پهپادی ارتش یمن در عملیات خود به ینبع، هشت مکان را در عمق شهر صنعتی عربستان در ینبع هدف قرار دادند.
موازنه بازدارندگی چهارم
تیرماه 99 نیز سخنگوی نیروهای مسلح یمن اعلام کرد، به‌یاری و توفیق الهی، عملیات تهاجمی‌بزرگ «موازنه بازدارندگی چهارم» را علیه پایتخت دشمن سعودی انجام دادیم. وی تأکید کرد که این عملیات با تعداد زیادی از موشک‌های بالستیک و موشک‌های بالدار قدس و ذوالفقار و هواپیماهای بدون سرنشین در عمق خاک عربستان انجام شده است.
موازنه بازدارندگی پنجم
نیروهای هوایی و موشکی یمن 10 اسفند 99 یک عملیات تهاجمی‌بزرگ و مشترک را به سمت عمق عربستان انجام دادند. این عملیات با یک موشک بالستیک (ذوالفقار) و ۱۵ هواپیمای بدون سرنشین از جمله ۹ هواپیمای بدون سرنشین صماد ۳ انجام شد که مکان‌های حساس در ریاض را هدف قرار دادند. ۶ هواپیمای بدون سرنشین «قاصف کی2» اماکن نظامی را در مناطق أبها و خمیس مشیط هدف قرار دادند. این عملیات موازنه بازدارندگی پنجم بود.
موازنه بازدارندگی ششم
سرتیپ یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن یکشنبه 17 اسفند اعلام کرد که یگان پهپادی و موشکی یمن در عملیاتی مشترک و ‌ترکیبی ۲۲ موشک و پهپاد به سمت عربستان شلیک و ارسال کرده‌اند. او گفت که در این عملیات که «موازنه بازدارندگی ششم» نامگذاری شده، هشت موشک بالستیک و ۱۴ فروند پهپاد تهاجمی ‌دوربرد استفاده شده است. سخنگوی نیروهای مسلح یمن در تشریح این عملیات مهم گفت که در این عملیات، شرکت نفت ملی عربستان (آرامکو) در بندر نفتی «رأس‌التنوره» و اهداف نظامی در شهر «الدمام» (شرق عربستان)، با ۱۰ پهپاد از نوع صماد ۳ و یک فروند موشک از نوع ذوالفقار هدف قرار گرفته است. او همچنین گفت که با چهار پهپاد از نوع «قاصف کی2» و هفت موشک از نوع «بدر» نیز مناطقی در «عسیر و جیزان» در جنوب عربستان هدف قرار گرفته است.
در واقع از مردادماه 98 که این سلسله عملیات‌ها شروع شده است به خوبی می‌توان دگرگونی در معادلات نبرد را مشاهده کرد. آل‌سعود از زمان شروع این عملیات‌ها به‌دنبال پیدا کردن راه فراری برای رهایی از این باتلاق است اما محمد بن‌سلمان ولیعهد سعودی و معمار جنگ یمن نمی‌خواهد دست خالی این عرصه را رها کند چرا که پایان دادن به جنگ یمن به معنای شکست بزرگ برای بن‌سلمان به شمار می‌رود. اما واقعیت‌های میدانی نبرد به‌ویژه پیشروی انصارالله در مارب بن‌سلمان را در نهایت وادار به تسلیم خواهد کرد.