«محسنی اژهای» در برنامه «دستخط»:
برخی از مسئولان امروز فضای مجازی، زمانی میگفتند جلوگیری از جرایم این حوزه شدنی است اما الان اقدام نمیکنند
معاون اول قوه قضائیه در برنامه تلویزیونی «دستخط» درباره موضوعات مختلفی همچون؛ پرونده «طبری»، «روحاله زم»، ارز 4200 تومانی و مدیریت فضای مجازی سخن گفت.
به گزارش خبرگزاری فارس، حجتالاسلام غلامحسین محسنی اژهای در این برنامه در پاسخ به سؤالی درباره اینکه چرا در پرونده تخلفات اکبر طبری معاون وقت اجرایی حوزه ریاست سابق قوه قضائیه سریعتر متوجه فساد نشدید گفت: من این مطلب را جاهای مختلف گفته ام و اینجا هم بیان میکنم که همه مردم بدانند، اگر کسی بگوید من از محسنی اژهای باور نمیکنم که بگوید یک فردی در این حد بوده و فساد داشته و من هیچ متوجه نشدم؛ اگر ایشان این حرف را از من قبول نکرد من حق به او میدهم. میگوید شما که ادعا میکنید من 40 سال در قوه قضائیه هستم، در سیستم اطلاعاتی بودم و با بچههای اطلاعات هم آشنا هستم و مسائل مختلف را دیدم چطور هیچی متوجه نشدید. اگر این فرد باور نکند من حق میدهم. نکته دیگر اینکه گاهی مواقع فضا به نحوی است که الان هم متاسفانه همینطور است، یکسری شایعاتی میشود و در شایعات نمیتوانید درباره کسی تصمیم بگیرید و قضاوت کنید. زمانی که آقای طبری در قوه قضائیه بود، قبل از آن هم بود، اتفاقاً با زیرمجموعه خیلی ارتباط نداشت، یعنی با خیلی از ماها ارتباط اینچنینی نداشتیم. ارتباط کاری نبود، چون بیشتر در ساخت و ساز و برخی از مسائل پشتیبانی در محدوده خاص بود.
اژهای افزود: خیلی از این موضوعات هم تحت پوششهایی انجام شده است؛ کسی هم خبر نداشته است. این نکته هم که بیان میکنند، ایشان نفوذ آن چنانی داشته، نبوده است؛ چون پرونده الان رسیدگی شده است. آن وسعتی که در مردم بیان شد نبوده است. حداقل اثبات نشده است، ولی در عین حال، اگر کسی این سؤال را در ذهن داشته باشد، من حق را به او میدهم.
وی ادامه داد: با یک شایعه نمیتوان کار کرد. الان در مورد خیلی از افراد بیان میشود مثلاً در مسائل سیاسی افرادی هستند که انسان روی آنها تردید دارد که ممکن است نفوذی باشد، ولی تردید است. از ابتدای انقلاب تاکنون بوده است. برخی بعداً کشف شد. مگر همه نفوذیها که بعداً کشف شد و فرار کردند آن زمان میدانستیم؟ گرچه روی برخی علامت سؤال بود.البته من قبول دارم در واگذاری مسئولیتهای مهم و حساس، حتی به علامت سؤالها باید توجه کرد.
چه کسانی به «زم» اطلاعات میدادند؟
معاون قوه قضائیه در پاسخ به سؤالی درباره اینکه یکی از پروندههای مهمی که قوه در این ایام رسیدگی کرد پرونده «زم» بود بعضاً گفته میشود زود رسیدگی شد و خیلی وارد جزئیات نشدند چون بسیاری در این پرونده دخیل بودند. چنین مسئلهای است؟ اظهارداشت: این حرف در مورد پروندههای مختلف وجود دارد. اگر طول بکشد میگویند چرا طول میکشد؟ اگر سریع انجام شود میگویند چرا سریع رسیدگی شد؟! به خصوص در مورد پروندهای کهاشاره کردید، سازمان اطلاعات سپاه کار بسیار افتخارآمیز و مهمی کرد. شما خودتان را به ۳-۲ سال پیش ببرید. با پشتیبانی نه یک سرویس که چند سرویس بیگانه، به معنای واقعی کلمه افساد میکردند و دیگران را به فساد میکشیدند. خب قوه قضائیه وارد شد.
اژهای افزود: ما سه دسته افراد در اینجا داشتیم. یک دسته افرادی که ممکن بود اطلاعاتی را برای آقای زم با واسطه فرستادند، ولی به هیچ وجه نمیدانستند برای چه کسی اطلاعات را میفرستند. در دستگاههای حکومتی و غیرحکومتی بوده است چون هدایت سرویس بود، هدایت روح الله زم نبوده است. مثلاً از افراد مختلف اطلاعات را میگرفته است، آن فرد دست چندم اطلاعات را میداده است. خبر را طوری تنظیم میکردند که تلقی قبول شود، باورپذیر باشد. اینها یک دسته بودند و اینها واقعاً گسترده هستند، ولی بسیاری خبر نداشتند که این خبر را به چه کسی میدهند. گاهی مواقع به عنوان یک آدم دلسوز آن را تخلیه میکردند. عدهای هم این چنین نبودند؛ از این حالت نزدیکتر بودند ولی باز به قصد خیانت اطلاعات را نمیدادند. فرض کنید فردی در جایی بوده و در شرکتی بوده و با یک مدیر و زیردست و همکاری بوده که از او بدش میآمد، یک اطلاعاتی بدست میآورد و قدری میخواست حال همکارش را بگیرد و به آنها اطلاعاتی میدادند و آنها نیز حرفهای بودند و چیزی به آن اضافه میکردند و با موارد دیگر قاطی میکردند و کل خبری که میساختند، آن چیزی نبود که این فرد داده است. این هم یک دسته بودند. با خیلی از اینها نیز برخورد شد؛ اما در برخورد در حد خودش! یعنی فرد خائنی که میخواهد به دشمن، سرویس، ضدانقلاب خارجنشین برای ضربه زدن نظام، نهاد و مردم بدهد، نبود. یک عدهای هم بودند که آگاهانه و خائنانه اطلاعات دادند و با آنها برخورد شد و برخورد هم میشود؛ پرونده بسته نشد.
رسیدگی به تخلفات ارز 4200 تومانی
و پرونده رئیسسابق بانک مرکزی
وی در پاسخ به سؤالی درباره رسیدگی به سوءاستفادههایی از ارز 4200 تومانی گفت: در این قسمت پروندههای متعددی تشکیل شده است، کسانی که ارز را گرفتهاند کالای اساسی وارد کنند و اصلاً دنبال وارد کردن نرفتند و ارز را به کار دیگری اختصاص دادهاند! با این افراد برخورد شده و پروندههایی هم وجود دارد که همین الان افراد محاکمه میشوند و احکام آنها اعلام شده و سخنگوی قوه قضائیه در ماههای اخیر کسانی که پرونده آنها به نتیجه رسیده، اعلام میکند.کسانی هم بودند که کالا را وارد کردند ولی با قیمت بالاتر به فروش رساندهاند. با آنها هم برخورد شده است. افراد دیگری هم بودند که این ارز را دریافت کردند و در جای خودش مصرف نکردند. کالای اساسی باید وارد میکرد، کالای دیگری وارد کرده است. این دو سه تخلف هر مقداری که دستگاههای نظارتی و امنیتی، انتظامی رسیدهاند و حتی قوه قضائیه خودش رسیده است برخورد میکند. بحث دیگری داشتیم که پروندههایی در رابطه با مداخله ارزی در بازار برای کنترل قیمت، تشکیل شده است.
معاون اول دستگاه قضا ادامه داد: اینکه قوه قضائیه وارد آن شد در نحوه این مبادله و خلافها و جرائمی بود که در این راستا انجام شده بود. در این خصوص قوه قضائیه چندین مدیر بانک مرکزی را تحت تعقیب قرار داد و برخی را بازداشت کرد. افرادی تا مدتها بازداشت بودند، کیفرخواست و دادگاه بود. دادگاه نقص گرفت. حتی رئیسبانک مرکزی سابق مورد اتهام قرار گرفت و نقص گرفت و شعبه بازگرداند و دوباره به دادسرا وارد شد. تحقیق کردیم و گمان کنم الان پرونده به دادگاه برگشته یا عنقریب به دادگاه برمیگردد.
فضای مجازی را مسدود نکنید، اصلاح کنید
محسنی اژهای در پاسخ به این سؤال که گفته بودید فضای مجازی به یک بلای خانمانسوز تبدیل شده است و امروز بسیاری از جرائم در این فضا تبلیغ میشود و بنیان خانواده را خراب کرده و انواع جرم را توسعه میدهد، گفت: در مورد فضای مجازی بدون تردید ما که نمیتوانیم خود را از پیشرفت علم محروم کنیم. ما نمیتوانیم خود را از فناوری روز محروم کنیم. هیچ کس با این مسئله مخالف نیست، ولی بحث در این است که همانطوری که نیروی انتظامی و قوه قضائیه وظیفه دارند در فضای غیرمجازی با جرم برخورد کنند، در فضای مجازی هم این وظیفه را دارند. کسی رسماً اسلحه میفروشد و آموزش اسلحه میدهد، آموزش درگیری و اغتشاش میدهد، آموزش کوکتل مولوتف ساختن میدهد، آموزش میدهد که مردم چطور شورش کنند، اگر در فضای غیرمجازی باشد قوه قضائیه چه وظیفهای دارد؟ در جرائم مشهود نیروی انتظامی چه وظایفی دارد؟ در فضای مجازی هم همان وظیفه را دارد. امروز اگر هر کسی که چه مسئول باشد و چه غیرمسئول باشد، نسبت به این موضوع و فساد احساس وظیفه نکند به نظر من مقصر است.
وی افزود:کسی نمیگوید مسدود کنید، اصلاح کنید. در همه دنیا هیچ کشوری نیست که طبق معیارهای خودش آزاد بگذارد؛ هیچ کشوری نیست. ما گاهی مواقع مصالح کشور و نظام و مردم را با مصالح جناحی و سیاسی قاطی میکنیم. مثلاً فردی حرفی را بیان میکند که خودش هم باور ندارد ولی به خاطر رایآوری حرفی را میزند. الان این فضایی که وجود دارد بالاخره وزارتخانههای مختلف مسئولیت دارند.
معاون اول قوه قضائیه در پاسخ به سؤالی درباره احضار یکی از مسئولان دولتی در حوزه فضای مجازی که باعث جنجال شد، اظهارداشت:از این آقایان بپرسید که در فضای مجازیاشکال هست یا نه؟ جرم هست یا نه؟هیچ کسی نیست که بگوید این جرم نیست. در این شرایط وظیفه من و شما چیست؟ برخی از این آقایان که در این زمینه مسئولیت مستقیم دارند، زمانی که من دادستان کل کشور بودم، آنها این مسئولیت را نداشتند و از طرف نماینده وزارت اطلاعات در آن کارگروه تشخیص مصادیق مجرمانه شرکت میکردند؛ به آنها میگفتیم امکان جلوگیری این وجود دارد یا نه؟ میگفتند ۱۰۰ درصد این امکان وجود دارد. همان کسانی که الان این کار را نمیکنند، میگفتند ما ۱۰۰ درصد میتوانیم و از من قول گرفتند و گفتند به ما سه ماه فرجه بدهید و من 6 ماه فرجه دادم، ولی نکردند!همان کسانی که آن زمان گفتند میشود، من اعتقاد دارم الان هم میدانند که میشود ولی نمیکنند.
هیچ یک از فرزندانم مسئولیت دولتی ندارند
اژهای در پاسخ به سؤالی درخصوص فعالیت فرزندان خود گفت:یک دخترم ازدواج کرده و خانهدار است، کار خاصی الان انجام نمیدهد. سه پسرم هم مشغول کارهای عادی هستند. هیچ یک مسئولیت دولتی ندارند.
وی در پاسخ به اینکه در مورد یکی از پسرهای شما خیلی شایعه میکنند، اظهارداشت:اینکه میگویند کذب محض است. اینکه بگوییم ۹۹.۵ درصد غلط است و نیم درصدش درست است، نیست. این اختصاص به یک فرزندم ندارد. یک زمانی بیان کردند پسر شما در خرید و فروش ارز است. من یقین داشتم و فرزندم هم به من اطمینان داد، چنین نیست. به آن فرد هم گفتم اگر پسر من از کنار ساختمان بانک مرکزی رد شده باشد، ولی از درب اصلی آن وارد شده، هر چه گفتید من قبول دارم.