سازنده تجهیزات نفتی:
برجام تولید داخلی را به حاشیه برد
عضو هیئتمدیره انجمن سازندگان تجهیزات نفت (استصنا)گفت: برجام، پای اجناس خارجی را به ایران باز کرد و تولید داخل را به حاشیه راند.
احسان ثقفی در گفتوگو با فارس افزود: از زمان اجرای برجام، شرکتهای خارجی پایشان به ایران باز شد و تولیدکنندگان داخلی مورد بیتوجهی قرار گرفتند و به حاشیه رفتند. اینکه ما فقط شعار بدهیم خوب نیست. تعاملات ما با خارجیها اهمیت بالایی دارد، اما این موضوع باید با تکیه بر توانمندی شرکتهای ایرانی انجام شود.
وی درباره اینکه چرا قوانین حمایت از ساخت داخل اجرا نمیشود گفت: دو دلیل برای این موضوع وجود دارد. اول اینکه آییننامههای مناسبی برای آنها نوشته نشده است و اگر هم نوشته شده، تبصرههایی در ذیل این آییننامه آورده شده است که راه فرار را برای تفکری که به تولید داخل معتقد نیست باز گذاشته است. دلیل دوم ناظر به عملکرد مجریان این قوانین است. به نظر بنده یا مجریانِ قانون درک کاملی از قانون نداشتند و یا اینکه خدای نکرده رویکرد ذهنی و اعتقاد آنها چیز دیگری غیر از «ما میتوانیم» بوده است. از سوی دیگر در کنار فرهنگسازی، تولیدکنندگان نیز باید به موضوع ارتقای کیفیت تجهیزات و کالاها توجه داشته باشند و نقش دولت هم دقیقا حمایت از تولیدکنندگان برای ارتقای کیفیت است، ما نمیتوانیم مصرفکننده داخلی را به سمت تولید ایرانی هدایت کنیم، اما محصولاتمان کیفیت لازم را نداشته باشد. در این صورت با خرید یک محصول، برند ایرانی علیه خودش تبلیغ میشود و مصرفکننده برای بار دوم رغبتی برای خرید ساخت داخلی ندارد. در نتیجه مهمترین رکن توسعه بازار و هدایت مردم به استفاده از تولید داخل همین بحث ارتقای کیفیت است.
این تولیدکننده با اشاره به رانت امضاهای طلایی هم گفت: ماه گذشته بنده با موردی مواجه بودم که یکی از شرکتهای بزرگ و مشهور داخلی برای تامین تجهیزات خود قراردادی را با شرکت چینی بسته است، در صورتی که قبل از انعقاد قرارداد برای واردات تجهیزات، این موضوع باید در هیئت نظارت وزارت صمت مورد بررسی قرار گرفته و تاییدیه میگرفت تا اگر توان داخلی وجود نداشت برای واردات آن اقدام میشد اما آنها قصد داشتند با این کار هیئت نظارت را با یک عمل انجام شده مواجه کنند. این دست اتفاقات محدود به یکی دو مورد نمیشود، ما موارد زیادی از این دست داریم و در این موضوع خاص در نهایت هیئت نظارت در مقابل آنها ایستاد، اما آنها به عنوان آخرین راه تصمیم گرفتند، به مقامات وزارت صمت مراجعه کنند و حالا اینکه چه دستوری داده شده است، بنده در جریان نیستم. در نتیجه وقتی ما این مفرهای قانونی را در آییننامه ایجاد میکنیم، دستاندازهایی برای تولیدکننده ایرانی و اجرای صحیح قانون ایجاد میشود.
وی درخصوص حمایت واقعی از تولید هم گفت: منظور از حمایت قطعا این نیست که مثلا هر پنج سال یک بار یک همایش برگزار کنیم و به برخی شرکتها جایزه بدهیم، بلکه منظور بنده اجرای سیاست حمایت مشروط از تولیدکننده بسته به ارتقای کیفیت است.