بایدن به چین چنگ و دندان نشان داد جنگ تجاری با پکن ادامه مییابد
رئیسجمهور آمریکا در تازهترین موضعگیری خود در حوزه سیاست خارجی طی مصاحبهای گفته سیاست «رقابت شدید» را علیه چین دنبال خواهد کرد؛ همان سیاستی که ترامپ دنبال میکرد!
سرویس خارجی-
چنانکه سند استراتژی امنیت ملی آمریکا روشن میکند، گردش به شرق و تمرکز بر روی چین سیاستِ کلی آمریکاست و با رفت و آمد و رؤسای جمهور تغییری نمیکند؛ چرا که سرعت پیشرفت چین در سالهای اخیر غرب را شدیداً نگران کرده است، از آن رو که پیشرفت چین را مساوی با افول خود تفسیر میکنند. حالا که «دونالد ترامپ» رفته، «جو بایدن» نیز نشان داده که همان راه را خواهد رفت. به ویژه باید در نظر داشت که بایدن قدرت اجماع سازی بیشتری در غرب علیه مخالفان (نسبت به ترامپ) دارد، پس به نظر میرسد که جنگ تجاری واشنگتن-پکن که 3 سال پیش به طور جدی آغاز شد، در 4 سال پیش رو نیز ادامه پیدا کند.
بایدن، رئیسجمهور آمریکا، در مصاحبهای که روز یکشنبه منتشر شد گفته، سیاست «رقابت شدید» را علیه چین اتخاذ میکند. او در این مصاحبه متذکر شد در چند هفتهای که از اجرای مراسم تحلیفش میگذرد با «شی جین پینگ» همتای چینی خود تماسی نداشته اما در دورهای که معاونت ریاست جمهوری آمریکا را بر عهده داشته بارها با وی گفتوگو کرده است و او را بهخوبی میشناسد.گفتنی است، توجه به این نکته ضروری است که «رقابت شدید» اسم رمزی از همان «جنگ تجاری» است. جنگی که، در دوران ترامپ، چین و آمریکا با تهدید یکدیگر به تعرفهگذاری بر کالاهای طرف مقابل شروع کردند. وقتی چین به خرید محصولات کشاوزی آمریکا پایان داد، این جنگ شکل تازهای به خود گرفت. هرچند بایدن زبان لفاظیهای دیپلماتیک را ترک نکرده و گفته است، رئیسجمهور چین فردی بسیار «باهوش» و «سرسخت» است و این دو، حرفهای زیادی برای گفتن خواهند داشت و یا گفته که نیازی به ایجاد درگیری میان دو کشور نیست، اما واقعیت آن است که او امتداد جنگ تجاری با چین در دوره خود را از همین ابتدا اعلام کرده است.
گرچه او گفته است رویکرد رئیسجمهور سابق آمریکا را در قبال چین اتخاذ نخواهد کرد و «در این مسیر بر قوانین بینالمللی» تمرکز خواهد داشت، اما باید دانست که با تمسک ظاهری به همین قوانین بینالمللی میتوان همان راه ترامپ را رفت بدون آنکه بدنامی او را به جان خرید! گفتنی است، پایگاه خبری-تحلیلی «آکسیوس» آمریکا چند روز پیش گزارش داد، جنگ تجاری که رئیسجمهور سابق آمریکا علیه چین به راهانداخت چیزی جز شکست همهجانبه برای کشورش به همراه نداشت و موجب کاهش ارزش دلار شد. اما گویا این تحلیلها در سیاستگذاریهای کلان آمریکا چندان نقشی نخواهد داشت.
نکته دیگر آنکه، همچون دوران ترامپ که این جنگ تجاری تبدیل به یک رویارویی تمام عیار اقتصادی، سیاسی، دیپلماتیک، امنیتی و حتی به صورت ضمنی نظامی شد، در دوران بایدن نیز باید انتظار همین رویارویی گسترده را داشت.