با درخواست 50 نماینده و حمایت هیئترئیسه مجلس
طرح شفافیت مجدداً به صحن علنی مجلس بازمیگردد
دیروز طرح شفافیت به رای نمایندگان گذاشته شد که از مجموع 234 نماینده حاضر، 153 نفر به این طرح رای موافق دادند و 63 نفر رای مخالف و 12 نفر نیز رایشان ممتنع بود، با وجود 153رای موافق اما 3 رای تا تصویب کم آورد چون به دو سوم آرا نیاز بود، با این حال طرح شفافیت مجدداً به صحن بازمیگردد.
دیروز مجلس شورای اسلامی کارش را به ریاست محمدباقر قالیباف و با جلسه غیرعلنی آغاز کرد. در این جلسه وکلای ملت بررسی وضعیت بودجه سال آینده کشور و طرح شفافیت آرای نمایندگان را مورد بحث و تبادلنظر قرار دادند.
قریب ساعت 9 صبح بود که جلسه علنی مجلس دقایقی آغاز شد و گزارش کمیسیون آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح شفافیت آرای نمایندگان در دستور کار قرار گرفت.
محمدباقر قالیباف در ابتدای جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی، گفت: ولادت حضرت فاطمه زهرا(س) و میلاد حضرت امام خمینی(ره) را تبریک و تهنیت عرض میکنم.
وی بیان کرد: همچنین روز مادر و روز زن را بهویژه به زنان مسلمان و زنان و مادران کشورمان و همچنین مادران شهدا و جانبازان تبریک و تهنیت عرض میکنم. همچنین این روز را به نمایندگان خانم مجلس و خبرنگاران خانمیکه در جمع ما حضور دارند، تبریک میگویم.
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: جلسه مجلس شورای اسلامی امروز از ساعت ۸ صبح بهصورت غیرعلنی آغاز شده است.
اصلاح سیاستهای کلی اصل 44
گزارش کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید و نظارت بر اجرای اصل چهل و چهارم (۴۴) قانون اساسی در مورد طرح اصلاح مواد (۱) و (۷) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم (۴۴) قانون اساسی و اصلاحات بعدی آن جهت تامین نظر شورای نگهبان اصلاح شد.
بر این اساس، تبصره ۲ ماده ۷ این طرح به شرح زیر اصلاح شد:
تبصره ۲- هر یـک از مراجع صادرکننده مجوز کسبوکار موظفند درخواست متقاضیان مجوز کسبوکار را مطابق شرایط مصرح در درگاه مذکور دریافت و بررسی کنند. صادرکنندگان مجوز کسب و کار اجازه ندارند بهدلیل «اشباع بودن بازار»، از پذیرش تقاضا یا صدور مجوز کسب و کار امتناع کنند.
امتناع از پذیرش مدارک و درخواست مجوز و تأخیر بیش از ظرف زمانی تعیینشده در درگاه مذکور در صدور مجوز برای متقاضیانی که مدارک معتبر مصرح در درگاه یادشده را ارائه دادهاند، مصداق «اخلال در رقابت» موضوع ماده (۴۵) این قانون است.
همچنین صدر بند (الف) و جزء (۱) بند (الف) ماده (۷) موضوع ماده (۲) این طرح به منظور تامین نظر شورای نگهبان حذف شد.
اکثریت مجلس یازدهم حامیشفافیت
«حسینعلی حاجی دلیگانی» در دوره قبل مجلس طرح شفافیت آرای نمایندگان را مطرح کرد و امضاهای لازم برای این طرح را جمعآوری و سپس طرح مذکور را به هیئترئیسه داد اما در آن دوره طرح شفافیت مخالفان زیادی در مجلس داشت که اکثریت اعضای فراکسیون امید (اصلاحطلبان مجلس دهم) و فراکسیون مستقلان (حامیان دولت تدبیر و امید) را شامل میشدند.
حاجی دلیگانی در جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی و در موافقت با کلیات طرح شفافیت آرای نمایندگان، گفت: بنده یقین دارم که مجلس یازدهم با مجلس دهم کاملاً متفاوت است چرا که آن زمان این طرح را با چند نفر دنبال میکردیم اما امروز خوشحال هستیم که اکثریت نمایندگان بهنبال شفافیت هستند.
وی بیان کرد: این تابلوی افتخاری برای مجلس یازدهم خواهد بود که برای اولینبار پس از ۴۰ سال در مجلس شورای اسلامی، میخواهیم این طرح را به تصویب برسانیم و قطعا چنین موضوعی نشان از بلوغ مجلس دارد.
عضو هیئترئیسه مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اصل ۶۹ قانون اساسی صراحتا اعلام میکند که باید تمام مذاکرات مجلس پخش شود چرا که مردم نامحرم نیستند. شفافیت به معنای یکرنگی و صداقت است و قطعا هیچکس با صداقت مخالف نیست.
حاجی دلیگانی با تأکید بر اینکه طرح شفافیت آرای نمایندگان اعتمادسازی مردم را به دنبال خواهد داشت، گفت: اگر برخی از افراد اعتمادشان نسبت به بعضی از مسئولان سلب شده، بهدلیل عدم شفافیت است. باید با مردم روراست باشیم و تقیه برای دشمنان است. لذا این شفافیت را از مجلس شورای اسلامی شروع خواهیم کرد چرا که مبارزه با فساد را به دنبال خواهد داشت و راه مبارزه با فساد، رأی مثبت به این طرح است.
شفافیت مطالبه عمومی است
محسن پیرهادی در جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی و در موافقت با کلیات طرح شفافیت آرای نمایندگان اظهار داشت: تا قبل از الکترونیکی شدن رأیگیری، نمایندگان مجلس با قیام و قعود و رأی میدادند و رأیگیری شفاف بود.
وی بیان کرد: الان رأیگیری نمایندگان الکترونیکی شده و لازم است شفافیت انجام شود. همه ما در ایام انتخابات قول دادیم که موضوع شفافیت آرا را حل کنیم و امروز همان روز است. الوعده وفا.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: حتماً کاری میکنیم که صیانت از نمایندگان حفظ شود و موضوعات محلی و منطقهای تدبیر شود. طرح شفافیت در قالب دو شورا و در کمیسیون آئیننامه داخلی مجلس مورد توجه قرار میگیرد.
پیرهادی ادامه داد: شفافیت یک مفهوم فراگیر است و یکی از شئون آن شفافیت آراست و ما باید از خودمان شروع کنیم و گام به گام جلو برویم تا دولت و نهادهای دیگر هم عملکرد خود را شفاف کنند. امروز شفافیت یک مطالبه عمومی و حق شهروندی است و باید به آن توجه کنیم و این یک تکلیف برای همه مسئولان است.
شفافیت انتقالدهنده پیام صداقت
«محمدحسین فرهنگی» در جلسه علنی دیروز مجلس و در جریان بررسی طرح شفافیت آرای نمایندگان، گفت: طرح شفافیت آراء، یک طرح صیانتی است و هم میتواند باعث افتخار این دوره مجلس و همه نمایندگان شود اما اگر عباراتی در احکام آن بیاید، میتواند باعث ایجاد عوامگرایی نمایندگان شود. عمده تلاش اعضای کمیسیون آئیننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، توجه به جنبه صیانتی و آشکار کردن اراده نمایندگان بود. از سوی دیگر هم به این مسئله توجه شد که اگر در جایی شفافیت آرا باعث فشار به نمایندگان و آسیب به حریت آنان شود، تمهیدات لازم در اینباره اندیشیده شود.
سخنگوی هیئترئیسه مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: مخفی بودن آرای نمایندگان آثاری دارد و ممکن است باعث آزاد بودن نمایندگان در رأیگیری شود اما آشکار بودن و شفافیت آرا میتواند صداقت را به جامعه القاء کند.
نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی گفت: در تبصره ماده ۹ طرح آرای شفافیت نمایندگان آمده که «در موادی که به تشخیص هیئترئیسه مجلس جنبه صنفی و منطقهای دارد، آرای نمایندگان اعلام نمیشود تا جنبه پوپولیستی آن گرفته شود».
وی بیان کرد: همچنین بنده معتقدم که اگر رأیاعتماد به وزرا علنی باشد، باعث وکیلالدوله شدن نمایندگان میشود و مباحث اینچنینی هم باید بهصورت غیرعلنی باشد.
فرهنگی در پاسخ به سوال برخی از نمایندگان مبنی بر اینکه چرا رأیگیری درباره کلیات بودجه بهصورت علنی برگزار نشد؟ گفت: اگر ما قانون شفافیت آرای نمایندگان را داشتیم، حتماً رأیگیری روز گذشته درباره بودجه هم بهصورت علنی انجام میشد.
طرح شفافیت 3 رای کم آورد!
در جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی طرح اصلاح موادی از آئیننامه داخلی مجلس شورای اسلامی تحت عنوان طرح شفافیت آرای نمایندگان در دستور کار قرار گرفت.
نتیجه رایگیری به این صورت اعلام شد: ۱۵۳ رأی موافق، ۶۳ رأی مخالف و ۱۲ رأی ممتنع از مجموع ۲۳۴ نماینده حاضر در جلسه علنی که به این ترتیب این طرح رای لازم را کسب نکرد.
محمدباقر قالیباف در اینباره گفت: این طرح نیاز به دو سوم آرای نمایندگان داشت که رأی لازم را نیاورد.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: اظهارات موافقان و مخالفان مجلس نشان میداد که همگی با اصل شفافیت موافق هستند اما این طرح ایراداتی داشت و لازم است کمیسیون آئیننامه داخلی مجلس طرحی را آماده کند که بحث شفافیت که دغدغه نمایندگان است، مطرح شود.
اما با وجود 153 رای موافق طرح شفافیت در مقابل 63 رای مخالف چرا این طرح تصویب نشد؟
شفافیت با طرحی جامع بازمیگردد
سمیه محمودی در گفتوگو با خبرگزاری مهر به سؤال بالا پاسخ داده است. محمودی با اشاره به عدم تصویب کلیات طرح شفافیت آرای نمایندگان در جلسه علنی دیروز مجلس اظهار داشت: هر طرحی از سوی کمیسیون آئیننامه داخلی مجلس در صحن علنی مطرح شود، برای تصویب به دو سوم آرای نمایندگان نیاز دارد و طرحهای کمیسیون آئیننامه داخلی مجلس با طرحهای عادی تفاوت زیادی دارد.
وی بیان کرد: طرح شفافیت آرای نمایندگان برای تصویب فقط 3 رأی کم آورد و این نشاندهنده آن است که نمایندگان مجلس با بحث شفافیت مخالفتی نداشتهاند و این طرح برای تصویب نیاز به آرای دو سوم نمایندگان داشت.
سخنگوی کمیسیون آئیننامه داخلی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد از سوی دیگر نظر مخالفان طرح شفافیت آرای نمایندگان آن بود که این طرح جامع نیست و فقط درباره نمایندگان است و باید طرحی جامع درباره شفافیت تدوین شود و قطعاً مجلس در راستای شفافیت این طرح جامع را تدوین خواهد کرد.
تشکر نمایندگان از دیوان محاسبات
حجتالاسلام سید ناصر موسوی لارگانی در جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی بیانیه ۲۷۷ نفر از نمایندگان مجلس در تقدیر و تشکر از دیوان محاسبات کشور را قرائت کرد.
در متن این بیانیه آمده است: «احتراماً همانگونه که مستحضرید دیوان محاسبات کشور بهعنوان بازوی نظارتی مجلس و نماینده انحصاری منتخبین ملت در نظارت بر حُسن اجرای قانون وظیفه خطیر پاسداری از بیتالمال را برعهده داشته و بر همین اساس در اجرای اصل ۵۵ قانون اساسی و بند (ج) ماده یک قانون دیوان محاسبات کشور و بند یک ماده ۲۱۹ آئیننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، گزارش تفریغ بودجه سال ۱۳۹۸ کل کشور که حاوی عملکرد یکساله دولت به انضمام نظرات کارشناسی و پیشنهادات دیوان میباشد را یک ماه پیش از موعد مقرر قانونی علیرغم محدودیتهای ناشی از شیوع ویروس کرونا جهت بهرهبرداری نمایندگان در زمان بررسی و تصویب لایحه بودجه ۱۴۰۰ کل کشور، تسلیم مجلس شورای اسلامی نمود.»
در ادامه این بیانیه آمده: «مضافاً اینکه ارائه گزارش عملکرد هشت ماهه اجرای بودجه سال ۹۹ و نیز حضور اثربخش نمایندگان دیوان به منظور ارائه نقطه نظرات کارشناسی در جلسات کارگروهها، کمیسیونهای تخصصی و بهویژه کمیسیون تلفیق به هنگام بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور که موجب غنای هرچه بیشتر مصوبات کمیسیون گردیده، قابل تقدیر و تحسین میباشد. بنابه مراتب فوق بدینوسیله مراتب تقدیر و تشکر خود را از ریاست محترم دیوان محاسبات کشور، مسئولان و همکاران خدوم این دیوان، حافظان بیتالمال در این سنگر مقدس اعلام میداریم.»