kayhan.ir

کد خبر: ۲۰۸۹۳۱
تاریخ انتشار : ۳۰ دی ۱۳۹۹ - ۲۰:۴۹
رئیس اسبق بانک مرکزی:

نگرانم با دلخوشی به بایدن راه‌های دور زدن تحریم‌ها هم بسته شود

رئیس‌کل اسبق بانک مرکزی با بیان این‌که آمدن بایدن ابداً نمی‌تواند سیاست آمریکا را عوض کند گفت: من نگران هستم که با دلخوشی (به بایدن) آن راه‌هایی که برای دورزدن تحریم‌ها باز کرده‌ایم هم بسته شود.




ابراهیم شیبانی عضو شورای راهبردی روابط خارجی در برنامه جهان‌آرا در پاسخ به سؤالی درخصوص تبعات حضور بایدن در کاخ سفید تاکید کرد محال است یک رئیس‌جمهور آمریکا بیاید و مخالف روال گذشته عمل کند آمدن بایدن ابداً نمی‌تواند سیاست آمریکا را عوض کند چون او باید حافظ بنیان اقتصادی برمبنای اصالت سرمایه باشد.
وی اضافه کرد: بوش در سال 87 یک‌میلیارد و هفتصد و شصت میلیون دلار از اموال بانک مرکزی ما را بلوکه کرد اوباما هم 9 سال بعد در تیرماه با ما برجام را امضا کرد اما در خرداد یک‌میلیارد و‌ هفتصد هزار دلار پول بانک مرکزی را سرقت کرد و حتی داخل ایران هم اعتراضی نشد، بایدن همان‌موقع معاون اوباما بود و الآن اوباما مشاور بایدن هست و این نیست که ما فکر می‌کنیم دنیا عوض می‌شود. بایدن نگهبان نظامی هست که براساس سرمایه‌داری هست و درون آن سرمایه‌داری کسانی هستند که کاملاً منافع خود را می‌جویند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، عضو‌ شورای روابط خارجی در پاسخ به این سؤال که اگر با آمدن بایدن تغییر رخ نخواهد داد علت تغییر و تحول در بازار ارز و سکه و خودروی ایران چیست، تصریح کرد: برجام که امضا شد، ابتدا جشن در خیابان‌ها راه افتاد و رئیس‌بانک مرکزی وقت در جلسه‌ای گفت «هزار ال‌سی باز شد»، در حالی که کسی که این حرف را می‌زند اساساً نمی‌داند ال‌سی چیست و بعد همه دیدیم که حتی یک معامله 20 میلیون دلاری نتوانستیم از طریق بانک‌های‌شان انجام دهیم. الآن ممکن است که قیمت‌ها از نظر روانی پایین بیاید ولی این نمی‌تواند آن‌چنان بلندمدت باشد مگر این‌که بتوانیم در مذاکراتی که بعداً به‌وجود می‌آید چیزی را بگیریم.
شیبانی با ابراز اینکه «ما در این مدت مقداری تولید قدرت و برای خود راه باز کرده‌ایم» گفت: من نگران هستم که با دلخوشی(به بایدن) آن راه‌هایی که باز کرده‌ایم هم بسته شود.
وی سپس با‌اشاره به گفت‌وگویش با سیف در زمان تصویب برجام افزود: «من می‌گفتم «سوئیفت باز نخواهد شد» و رئیس‌بانک مرکزی وقت(سیف) می‌گفت «ما خدماتش را از بحرین می‌خریم»، ما می‌گفتیم «بحرین اختیاری از خود ندارد، و شما چگونه اعتماد کرده‌اید؟» و دیدیم که سوئیفت هیچ وقت به ما خدمت نداد، زیرا «نرم‌افزارش آمریکایی و متعلق به مایکروسافت است».
شیبانی با انتقاد از تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران خاطرنشان کرد: تیمی که رفت تیم مربوطی نبود و از بانک مرکزی و بیمه مرکزی و نفت کسی نبود ، کسانی که بودند بیشتر سیاسی و امور خارجه‌ای بودند و نتوانستند جزئیات را متوجه شوند.
وی با تأکید بر اینکه «اگر خوشبین فکر کنم مسئولینی که برجام را امضا کردند دقیق نمی‌دانستند در متن برجام چیست» گفت: این کار با عجله انجام شد ولی حداقل باید از بانک مرکزی و نفت دو یا سه کارشناس می‌رفتند.
عضو شورای روابط خارجه ضمن‌اشاره به خاطره‌ای از مواجهه دولت درقبال انتقاد وی از برجام گفت: موقعی که برجام امضا شد همان ماه اول گزارشی را تهیه کردیم و آقای خرازی خدمت رهبری فرستادند و ایشان به دولت ارجاع دادند اما به‌یک‌باره عده‌ای عصبانی گفتند «می‌خواهیم به شورا بیاییم»، رئیس‌وقت بانک مرکزی و رئیس‌دفتر وقت رئیس‌جمهور بودند، خیلی برافروخته گفتند که «ما از آقای شیبانی چنین انتظاری نداشتیم».آن آقا گفت که «شما باید برای ما این را مدلّل کنید» و من هم گفتم «جایگاه شما طوری نیست که من این را مدلل کنم.»، سیف می‌گفت «الآن سوئیفت باز است و ال‌سی‌ها باز می‌شود و شما اشتباه می‌کنید و این بدبینی هست و گزارش شما ‌اشکال دارد».من آنجا گفتم که «دو سال صبر کنید و ببینید حرف شما درست است و یا حرف ما و بعد از آن جلسه‌ای با هم داشته باشیم.»، بعد آن آقا به من تلفن کرد و گفت «اگر می‌شود این گزارش را اصلاح کنید.» و من گفتم «اصلاح می‌کنم ولی شما بیایید و بگویید کجایش‌اشتباه است تا من آنجا را اصلاح کنم» که دیگر نیامد.
عضو شورای روابط خارجه با ابراز اینکه «من معتقد به خام‌فروشی و فروش نفت زیاد نیستم» گفت: این افتخار نیست که بشکه نفت را بفروشیم ما باید در داخل ،تولید خودمان را تقویت کنیم.
وی با بیان اینکه «دیپلماسی اقتصادی ما فلج است»، اظهار داشت: اتریش 11 نفر کادر کارشناسی اقتصادی در ایران دارد ولی ما حتی یک نفر هم در اتریش نداریم و وزارت خارجه ما اصلاً برای تجارت و صادرات پایه‌گذاری نشده است.
عضو شورای راهبردی روابط خارجی با‌اشاره به اینکه اوایل که برجام امضا شد عراقچی می‌گفت «این چلوکباب که به ما داده‌اند یک کوبیده هم بغلش گذاشتند و آن این است که اجازه داده‌اند پسته و خاویار و فرش هم صادر کنیم»، من به ایشان گفتم «این سه قلم روی هم 50 میلیون دلار می‌شود و این در اقتصاد ما عددی محسوب نمی‌شود».
وی با ابراز اینکه «جایگاه ما در پتروشیمی میلیاردها دلار است و کالاهایش را می‌توانیم صادر کنیم اضافه کرد: می‌توانیم کارخانه‌های سیمان را بغل مرزهای کشورها بزنیم و بی‌اثر کردن تحریم یعنی تولید و صادرات بیشتر و به‌دست آوردن کالای بیشتر.
شیبانی با پیش‌بینی اینکه در 10 یا 20 سال آینده ایران قطعاً کشور درخشنده اقتصادی در منطقه است، گفت: مدیران توانمندی داریم ولی فقط کافی است به آنها پر و بال بدهید.
شیبانی در پاسخ به سؤالی درخصوص قرارداد 25ساله ایران و چین اظهار داشت: قرارداد خیلی خوبی است و ما یک‌سری همکاری‌های زیربنایی، انرژی، راه و بندر خواهیم داشت و علاوه‌بر این چین هم از یک نظر نیازمند این منطقه هست».
عضو شورای روابط خارجه در پاسخ به آن دسته از افراد که این قرارداد را همانند ترکمنچای می‌دانند تصریح کرد: اینها تبلیغات ضدچینی آمریکایی‌ها هست و می‌گویند که «چین تله بدهکار ایجاد می‌کند و از این طریق بندر آن کشور را می‌گیرد» در حالی که ایران کشوری نیست که زمین به کشوری بدهد.