گزینههای اندک بایدن در منطقه غرب آسیا (نگاه)
سبحان محقق
هر چند روند انتقال قدرت در آمریکا کم و بیش مبهم است، ولی اگر فرض را بر این بگیریم که «جو بایدن» جای «دونالد ترامپ» را در کاخ سفید می گیرد، از هم اکنون می خواهیم بدانیم او چه گزینه هایی را در قبال منطقه غرب آسیا پیش روی خود دارد.
ترامپ در یک جمع بندی، تلاش کرده است حضور نیروهای آمریکایی را در سوریه، عراق، عربستان، افغانستان و بحرین حفظ کند، حامی ائتلاف سعودی در تجاوز به یمن باشد، روابط میان رژیم صهیونیستی و کشورهای منطقه را علنی کند و آن را توسعه بخشد، تقابل با ایران را مثل روسای جمهور قبل، ادامه دهد، و نظم آمریکایی را بر منطقه تحمیل کند. این رویکرد تحکم آمیز رئیس جمهور آمریکا، زمینه را برای یک تقابل جدی فراهم کرده است؛ تقابل میان جبهه آمریکا و متحدان سیاسی این کشور، و جبهه ضد آمریکایی، که هر روز قدرتمندتر از قبل می شود. به عبارت دیگر، کنش ترامپ یک واکنش در حد آن و یا فراتر از آن را به دنبال خواهد داشت. او به امت اسلامی، به خاطر انتقال سفارت از تل آویو به بیت المقدس، بی حرمتی کرده، حاکمیت ملی عراق را نقض و سرداران مقاومت را ترور کرده، در روز روشن، از داعش حمایت کرده و نفت سوریه را دزدیده و زنان و کودکان یمنی را قتل عام کرده است. منطقه غرب آسیا به خاطر همین سیاست های نفرت انگیز آمریکا، در وضعیت انفجاری قرار دارد؛ در صورتی که ریاست جمهوری ترامپ ادامه می یافت، این انفجار بر سر او آوار
میشد و حال که او رفته است، جانشین او چاره ای جز عقب نشینی ندارد و گزینه های دیگری را نمی توان برای او متصور شد.
شرایط منطقه اکنون به گونه ای است که از این پس، هیچ کس گول ژست های بایدن را نخواهد خورد؛ ژست هایی مثل صدور دموکراسی و حمایت از حقوق بشر، همه نخ نما شده اند. اکنون مردم منطقه و حتی جهان، هر گاه اسم آمریکا را می شنوند، به یاد دزدی ، غارت ، جنایت ، هواپیما ، تانک ، موشک ، داعش ، «محمد بن سلمان» ، «آل خلیفه» ، «آل نهیان» و القاعده می افتند. شرایط الان به گونه ای است که بایدن هر قدر هم بخواهد فریبکاری بکند و مکر و حیله به خرج بدهد، کاری نمی تواند پیش ببرد.
بایدن چاره ای جز رفتن از منطقه غرب آسیا ندارد، و چون سیاستش مثل ترامپ، ماندن در منطقه، حمایت از رژیم صهیونیستی و ائتلاف متجاوز سعودی خواهد بود، خیلی زود شرایط برای او خصومت آمیز خواهد شد.
جانشین ترامپ خواهد دید که حملات علیه نیروهای متجاوز آمریکایی در عراق و سوریه شدت می گیرد و رژیم صهیونیستی نیز شرایط بسیار سخت تری را پیش رو خواهد داشت.
در واقع، باید گفت که رئیس جمهور جدید آمریکا بیشتر راه های مقابل خود را بسته خواهد دید و او گزینه های زیادی را برای بازی کردن و دور زدن شرایط نخواهد داشت؛ بایدن یا باید نیروهای آمریکایی را وارد یک جنگ بزرگ و جدید بکند، یا باید منطقه را ترک بکند. در هر حال، او گزینه های زیادی را پیش روی خود ندارد.