kayhan.ir

کد خبر: ۲۰۷۹۵۴
تاریخ انتشار : ۱۶ دی ۱۳۹۹ - ۲۲:۰۵

شکست عربستان از قطر؛ بن‌سلمان از همه شروط خود عقب نشست

عربستان پس از سه سال و نیم محاصره قطر، سرانجام تسلیم شد و بر سر بازگشایی مرز‌های هوایی، دریایی و زمینی با دوحه به توافق رسید.


عربستان به همراه امارات، بحرین و مصر ، خرداد سال 96 ، قطر را به حمایت از تروریسم متهم و این کشور را تحریم کرده بودند. این کشورها همچنین، روابط خود را با قطر قطع کرده بودند. اما در این مدت قطر توانست  از این حصار خارج شده و محاصره را بشکند. اکنون و پس از سه سال و نیم، عربستان به این نتیجه رسیده است که باید تسلیم قطر شود و با این کشور آشتی کرد. پس از آن، امیر قطر به عربستان رفت و با استقبال گرم «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی مواجه شد. عقب نشینی عربستان در برابر قطر، تابعی از دیگر شکست های منطقه ای عربستان است.  
عربستان سال 2017 یک فهرست شامل ۱۳ شرط برای تجدید روابط به قطر را اعلام کرده بود؛ قطع کامل مناسبات قطر با جمهوری اسلامی ایران، قطع ارتباط با گروه حزب‌الله لبنان، قطع حمایت از گروه‌های مختلف اسلامگرا در منطقه، پایان کار شبکه‌های الجزیره و برچیدن پایگاه نظامی ترکیه در قطر، در شمار شرط‌های تعیین شده برای عادی‌سازی مناسبات با قطر بود. اما عربستان بدون تحقق هیچ کدام از این شرط ها، سرانجام تسلیم شد.
دیروز وزیر خارجه کویت اعلام کرد، قطر و عربستان بر سر بازگشایی مرز‌های زمینی، هوایی و دریایی توافق کرده اند. وزیر خارجه کویت افزود، امیر کویت دو تماس تلفنی با امیر دولت قطر و ولیعهد سعودی بر قرار کرده است.
در ادامه نیز، «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر، پس از سال‌ها وارد عربستان شد. بر اساس گزارش الجزیره، محمد بن سلمان از امیر قطر پس از ورودش به شهر «العلا»، شخصا استقبال کرد. امیر قطر در پی توافق‌های صورت گرفته برای آشتی عربی، به منظور مشارکت در چهل و یکمین دوره نشست شورای همکاری خلیج فارس وارد عربستان شد.
البته روزنامه رأی الیوم در گزارشی اعلام کردکه  غیبت «حمد بن عیسی آل‌خلیفه» پادشاه بحرین، «هیثم بن طارق» سلطان عمان و عقب‌نشینی احتمالی «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهور مصر، و نیز ابهام درباره سطح نمایندگی امارات در چهل و یکمین دوره اجلاس شورای همکاری خلیج فارس که در عربستان برگزار می‌شود، بحث آشتی عربی را با چالش مواجه کرده است و نشان می‌دهد که این آشتی در واقع یک آشتی دوجانبه میان ریاض و دوحه است و کشورهایی که به‌تبعیت از عربستان ، قطر را تحریم کردند، تمایلی به این آشتی ندارند.
واکنش ها
«محمد علی الحوثی»، عضو شورای عالی سیاسی یمن در مورد تسلیم شدن عربستان در برابر قطر گفت،  ما به قطر برای رفع محاصره و بازگشت روابطش با عربستان تبریک می‌گوییم. او در ادامه تصریح کرد، امیدواریم بازگشت روابط میان قطر و عربستان، آغازی بر پایان جنگ‌ها و توقف تجاوز بر یمن باشد.
یک مقام آمریکایی نیز اعلام کرد، توافقی برای برداشته شدن محاصره قطر از سوی عربستان، امارات، بحرین و مصر در برابر دست برداشتن دوحه از شکایت‌های قضایی خود حاصل شده است. این مقام آمریکایی همچنین اعلام کرد، جارد کوشنر، مشاور کاخ سفید در مذاکرات برای این توافق کمک کرده است. خبرگزاری رویترز نیز اعلام کرد، هیئتی آمریکایی به ریاست جارد کوشنر، مشاور ارشد ترامپ برای حضور در مراسم امضای توافقنامه ای در این خصوص، راهی عربستان شده است.
«نایف الحجرف»، دبیر کل شورای همکاری خلیج فارس، نیز طی بیانیه‌ای از بازگشایی مرز‌های هوایی، زمینی و آبی میان قطر و عربستان استقبال کرد و گفت: ما از اقدام دو کشور که یک روز پیش از اجلاس شورای همکاری خلیج فارس به منظور تقویت این شورا اتخاذ شده، ابراز خرسندی می‌کنیم.
وزارت امور خارجه ترکیه نیز اعلام کرد که از تصمیم قطر و عربستان برای گشودن مرز‌های زمینی، دریایی و هوایی استقبال می‌کند و این تصمیم را پیشرفت گام مهمی در جهت حل و فصل درگیری‌ها در منطقه خلیج فارس می‌داند.
جنبش مقاومت اسلامی حماس فلسطین نیز توافق میان عربستان و قطر را به شورای همکاری خلیج فارس به دلیل پیشرفت تلاش‌های مصالحه میان اعضای آن تبریک گفت و ابراز امیدواری کرد که بحران میان کشور‌های عرب حوزه خلیج فارس، به صورت کامل تمام شود و منجر به وحدت میان آن‌ها گردد. حماس همچنین خواستار آغاز گسترده‌ترین گفت‌وگوی منطقه‌ای برای پایان دادن به تمامی عوامل و دلایل اختلافات میان تمامی کشور‌های عربی و اسلامی در منطقه شد.