سادهلوحی غیرقابل باور درباره بازگشت بایدن به برجام(خبر ویژه)
روزنامه اصلاحطلب ادعا کرد چون برجام به تائید کنگره آمریکا رسیده، جو بایدن به راحتی میتواند با یک امضا به آن برگردد.
آرمان نوشت: «توافق سیاسی برجام در سال 2015 فقط به امضای رئیسجمهوری این کشور رسید و به کنگره ارجاع داده نشد تا رایگیری در خصوص آن صورت گیرد به همین دلیل دونالد ترامپ توانست با یک امضا از آن خارج شود و مصوبات قبلی را ملغی کند. در این شرایط، جو بایدن این امکان را دارد که با یک امضا بار دیگر ایالات متحده را به برجام سال 2015 بازگرداند. 150 عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا نامهای را امضا کردند که در آن از خواسته جو بایدن، رئیسجمهور منتخب آمریکا برای پیوستن مجدد واشنگتن به توافق هستهای بدون هرگونه پیششرط، بازگشت ایران به اجرای کامل تعهداتش در توافق و مذاکرات بعدی حمایت کردهاند. این تعداد امضا برای رد کردن هرگونه اقدام کنگره در جلوگیری از بازگشت دولت بایدن به توافق هستهای کافی است. این نامه نشان میدهد که آنها نیز از اظهارات بایدن حمایت میکنند. این افراد دستکم خواهان مذاکره مجدد بر سر مفاد توافق هستهای پیش از بازگشت جو بایدن به این توافق هستند.
هدف از ارسال این نامه دادن اطمینان به جو بایدن مبنی بر این عنوان شده است که او میتواند بدون ترس از هرگونه عواقبی به توافق هستهای با ایران بازگردد. ایران به مدت 3 سال صبر استراتژیک در پیش گرفت تا به این مرحله برسد و باید این مسیر را ادامه دهد به این علت که برخی تندروها در همسایه کشورمان و در آمریکا وجود داشته که قصد ضربه زدن به ایران را دارند و باید مراقب بود که در زمین آنها بازی نکنیم و در آخرین ثانیهها ضربه نخوریم.»
تحلیلگر روزنامه آرمان توضیح نداد که اولاً تکلیف دهها میلیارد دلار خسارت ایران (در اثر بدعهدیهای دولتهای اوباما و ترامپ) چه میشود؟ ثانیا وقتی دولت آمریکا میتواند به سادگی یک امضا، توافق را زیر پا بگذارد، بازگشت او به برجام چه فایدهای دارد؟ و چه تضمینی هست که دوباره همان خباثت را تکرار نکند؟ ثالثاً، بازگشت آنها به برجام را باید شفاف کرد؛ بازگشت به برجام برای امکان شیطنت بیشتر، این بار از داخل برجام(مانند استفاده از مکانیسم ماشه و بازگشت خودکار تحریمها) یا بازگشت به تعهدات خود درباره برداشتن تحریمها، که هیچ نشانهای در اینباره دیده نمیشود؟ رابعاً اگر تحریمهای پسابرجامی، با اتفاق آرای دموکراتها و جمهوریخواهان در مجلس نمایندگان و سنا به تصویب رسیده، بنابراین نامه 150 نماینده دموکرات، هیچ مفهومی جز فشارهای تحریمی جدید از داخل برجام ندارد. خامساً یکی از خطاهای بزرگ در تنظیم برجام، همین است که هیچ ضمانت اجرایی ندارد و جالب اینکه مقامات دولت اوباما بارها تاکید کردند توافق آنها، تعهدی برای دولت بعدی آمریکا ایجاد نمیکند، چرا که یک توافق سیاسی(!) است.
یادآور میشود بایدن چند ماه قبل گفت فشار حداکثری دولت ترامپ بر ایران شکست خورد و راههای هوشمندانهتری هم برای سختگیری بیشتر بر ایران وجود دارد. یکی از آن راهها، تظاهر به بازگشت به توافق (بدون جبران خسارتهای قبلی و برداشتن تحریمها) و اقدام از این طریق است.
اما نکته مهم در این میان، تحریمهای ویزا، آیسا سیسادا و کاتسا به علاوه 1500 تحریم جدیدی است که به تصریح آقای تخت روانچی (نماینده کشورمان در سازمان ملل) پس از برجام تصویب و اجرا شده و بنابراین به صرف ادعای بازگشت بایدن به برجام، این تحریمها قابل رفع نیست.