پشت پای روحانی به شرطهای معقول وزارت خارجه برای آمریکا(خبر ویژه)
رئیسجمهور در حالی میگوید دولت جدید آمریکا میتواند با یک امضا به برجام برگردد، که دولت و کنگره آمریکا در پنج ساله پس از اجرای برجام، تحریمهای متعددی را علیه ایران تصویب و اجرا کردهاند و این کار با یک امضا مقدور نیست.
از سوی دیگر، این سخنان در حالی مطرح میشود که دولت و وزارت خارجه ادعا میکردند «امضای (جان) کری تضمین است» اما نه دولت اوباما و نه دولت پس از او به امضای دولت آمریکا پایبند نماندند و همه تعهدات خود را زیرپا گذاشتند.
در همین زمینه روزنامه جام جم در گزارشی انتقادی نوشت: بازگشت آمریکا به برجام در شرایطی به یکی سوژههای این روزها تبدیل شده که این کشور، پس از برجام هیچگاه به تعهدات خود عمل نکرد.
با این حال اکنون که جو بایدن به ریاستجمهوری آمریکا انتخاب شده است، از موضع بالا درباره بازگشت به برجام سخن میگوید و شرط و شروطی را برای این کار تعیین کرده است. وی چندی قبل در گفتوگو با نیویورکتایمز با بیان اینکه بازگشت به برجام، کار دشواری است اعلام کرده بود بازگشت به برجام باید نقطهای برای آغاز مذاکرات درباره مسائل موشکی و منطقهای ایران باشد. در چنین شرایطی حسن روحانی، اعلام کرد اگر رئیسجمهوری آمریکا با یک امضا به برجام برگردد ایران هم حاضر است همچون قبل از سال98 به تعهداتی که در برجام داشته به صورت کامل عمل کند.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که در سخنرانیهای قبلی روحانی و همچنین مواضع مسئولان دستگاه دیپلماسی کشورمان، شرایط بازگشت آمریکا به برجام در حد یک امضا، ساده توصیف نمیشد. به عنوان مثال رئیسجمهوری در جلسه هیئت دولت ۱۷اردیبهشت امسال گفته بود برای آمریکا برجام تمام شد مگر اینکه دوباره درخواست کند و دوباره ما بپذیریم و تمام خطاهایش را جبران کند و تحریمها را کنار بگذارد.
سیدعباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه هم چندی قبل گفته بود: آمریکا اگر خواست به توافق برگردد به هر حال قواعد و شرایطی دارد و باید تمامی تحریمهایی که گذاشتهاند، برداشته شود.
چندی بعد ظریف در مصاحبه با المانیتور در پاسخ به سؤالی درباره این اظهارات عراقچی گفته بود: واضح است که شما باید یک عضو با حسننیت باشید و آمریکا نشان داده از چنین حسننیتی برخوردار نیست. اگر این کشور میخواهد بازگردد باید این حسننیت را ایجاد کند، چیزی که فقدان آن بهشدت وجود دارد. آنها اگر میخواهند بازگردند باید چنین چیزی را نشان دهند. این یک در گردان نیست که هر وقت بخواهید وارد یا از آن خارج شوید. آمریکا به میزان زیادی به برجام آسیب زده است و اگر ما بخواهیم پیوستن آمریکا به برجام را بپذیریم باید اطمینان یابیم یک بار دیگر به آن صدمه نخواهد زد.
مجید تختروانچی، نماینده ایران در سازمان ملل هم درباره شرط ایران برای بازگشت آمریکا به برجام گفته بود اولین شرط ایران این است که دولت جدید آمریکا تعهد کند نقض برجام تکرار نخواهد شد و شرط دوم، رسیدگی به خساراتی است که ایران از نظر مالی و رنج انسانی به دلیل تحریمها متحمل شده است.سخنگوی وزارت خارجه هم گفته بود: ایالات متحده اول از همه باید خطای بزرگ خود را بپذیرد و تحریمهای ظالمانه را بر ضدملت ایران متوقف کند. همچنین تمام خسارتهایی که به ملت ایران از مسیر این جنگ وارد کرده، جبران کند.