در اوج تحریمها انجام شد
موفقیت پژوهشگران ایرانی در دستیابی به فناوریهای نوین صنعتی
محققان ایرانی توانستند در سه حوزه فناورانه تولید پوششهای الکترودهای گرافیت برای صنایع فولادسازی، ساخت ابرآلیاژهای پیشرفته مورد نیاز نیروگاهها و پالایشگاهها و همچنین ساخت در و پنجرههای مقاوم نانویی به موفقیت دست یابند.
پژوهشگران یکی از گروههای صنعتی دانشبنیان، محصولی انقلابی در زمینه کاهش مصرف پوششهای الکترود گرافیتی برای صنایع فولادسازی عرضه کردند و از آنجایی که این محصول بر قیمت تمام شده فولاد اثرگذار است، محصول این شرکت میتواند صرفهجویی هزینه در این صنایع را به دنبال داشته باشد.
سید عباس کلانتر، مجری طرح و مدیرعامل این گروه صنعتی دانشبنیان در گفتوگو با ایسنا، محصول انقلابی این شرکت دانشبنیان را «پوششهای الکترودهای گرافیت» دانست و توضیح داد: در حال حاضر این پودر ریختهگری به صورت گرانولی تولید شده که در مرحله تولید صنعتی است.
وی میزان مصرف این ماده را ۱۰ هزار تن در سال و قیمت آن به ازای هر تن را هزار یورو ذکر کرد.
این پژوهشگر، کاهش دهها میلیارد تومان صرفهجویی هزینه و چندین میلیون دلار خروج ارز به صورت سالانه را از دیگر مزایای کاربرد این محصول عنوان کرد.
ابرآلیاژهای ایرانی
ساخت ابرآلیاژهای پیشرفته نیاز حیاتی صنایعی مانند نیروگاهها و پالایشگاهها به شمار میرود که یک شرکت داخلی به فناوری ساخت آنها دست یافته است.
به گزارش معاونت علمی و فناوری رئیسجمهور، جلال دانش مدیرعامل شرکت پایا مواد با بیان اینکه آلیاژهای پایه نیکل و پایه کبالت جزو جداییناپذیر صنایع پیشرفته هستند، اظهار کرد: ابر آلیاژها در دمای بالا خواص خودشان را حفظ میکنند و عمدتا در صنایعی مانند نیروگاهها و برای ساخت توربینهای گازی کاربرد دارند.
وی به تولید فنرهای ابرآلیاژی اشاره کرد و گفت: این فنرها به دلیل آنکه باید در شرایط محیطی و دمایی ویژه، خواص خود را حفظ کنند، از فناوری پیشرفتهای برخوردارند که اکنون توسط فعالان فناور با روشهای ریختهگری دقیق و گریز از مرکز تولید میشود.
مدیرعامل این شرکت فناور با اشاره به فعالیت در تولید تجهیزات سر چاهی و درون چاهی نفت و گاز، تجهیزات پالایشگاهی، نیروگاهی، پتروشیمی، ادامه داد: با بومیسازی فنرهای دریچه کشویی پاتیل مذاب که در صنایع ریختهگری پرکاربرد است، برای نخستین بار در کشور توانستیم تولید این تجهیزات را که تا پیش از این در انحصار یک شرکت اروپایی بود، در کشورمان ممکن کنیم.
در و پنجرههای مقاوم نانویی
یکی از شرکتهای فناور با اضافه کردن نانو ذرات به محصولات UPVC خود توانست درها و پنجرههای مقاومی را به بازار عرضه کند.
به گزارش ایسنا، پلیوینیل کلراید پلاستی سایز نشده (UPVC) یکی از رایجترین مواد مورد استفاده در پنجرهها، در و لولههای انتقال آب است؛ چرا که این ماده دارای مقاومت شیمیایی بالا در محدوده دمای کاری و یک گستره وسیع از فشارهای عملیاتی است.
بر این اساس یکی از شرکتهای فناور با استفاده از نانوذرات موفق به افزایش کیفیت محصولات UPVC خود شده است و در یا پنجرههایی که با استفاده از این UPVCهای حاوی نانوذرات تولید میشود نیز دوام بالاتری دارند. براساس اطلاعات منتشر شده، UPVCهای تقویت شده با نانوذرات این شرکت به صورت ویژه در سیستمهای انتقال فاضلاب به کار میرود.