گنبد حلبی! (نگاه)
سید محمد امین آبادی
منابع خبری صهیونیستی روز یکشنبه از تداوم برگزاری رزمایش صهیونیستها نزدیک نوار غزه خبر دادند. هفته نامه صهیونیستی «ماکور ریشون» علت اصلی برگزاری این رزمایش را نگرانی مقامات صهیونیست از« ناتوانی سامانه گنبد آهنین »در مقابله با موج حملات راکتی نیروهای مقاومت عنوان کرد. این اولین بار نیست که رسانههای رژیم صهیونیستی به نقل از مقامات این رژیم بر ضعف و ناکارآمدی این سامانه دفاع موشکی اذعان میکنند. سامانه گنبد آهنین طی سالهای گذشته در عمل در مقابل حملات راکتی نیروهای مقاومت ناتوانی خود را نشان داده و ثابت کرده است که حملات موشکی اگر در حجم انبوه صورت بگیرد این سامانه قادر نخواهد بود آنها را هم زمان ردیابی و نابود کند.
نکته بعدی ناتوانی این سامانه موشکی برای مقابله با حملات پهپادی است. رسانههای منطقه چند روز پیش نوشتند که در تاریخ ۲۵ اکتبر (یک شنبه 4 آبان) در حالی که رژیم صهیونیستی در حال برگزاری رزمایش بزرگی در نزدیکی مرزهای اراضیاشغالی با لبنان بود و هدف اصلی این رزمایش نیز ممانعت از ورود پهپادهای مختلف به آسمان اراضیاشغالی بود؛ پهپاد شناسایی حزبالله در آسمان اراضیاشغالی به قدرتنمایی پرداخت و بر فراز آسمان«الجلیل» در شمال فلسطیناشغالی به پرواز درآمد. روزنامه لبنانی الاخبار در این زمینه نوشت: ورود پهپاد متعلق به حزبالله لبنان در آسمان منطقه الجلیل در فلسطیناشغالی درحالی اتفاق افتاد که هیچ یک از رادارهای ارتش رژیم صهیونیستی علیرغم آمادهباش کامل نتوانستند این پهپاد را شناسایی کنند. پهپاد حزبالله لبنان نیز پس از پرواز بر فراز آسمان الجلیل، در سلامت کامل به آشیانه خود در لبنان بازگشت و هیچ اتفاقی برای آن رخ نداد». برای مقابله با این نگرانی، «رافائل» شرکت تولیدکننده تجهیزات نظامی که سامانه دفاع موشکی گنبد آهنین را برای رژیم اسرائیل طراحی و ساخته است، اعلام کرده نوع جدیدی از این سامانه را برای مقابله با پهپادها تولید کرده است. ادعا شده است که این سامانه قابلیت ایجاد اختلال ارتباطی در پهپادها را دارد و همچنین با یک توپ لیزری میتواند اهداف پهپادی وارد شده به محدوده حفاظتی را ساقط کند.
سامانه گنبد آهنین نقطه ضعفهای فراوان دیگری نیز دارد. در خود اراضیاشغالی بسیاری از کارشناسان صهیونیست با توجه به هزینههای سنگین این سامانه با آن مخالفت میکنند. به طوری که بخشی از هزینههای ساخت و استقرار این سامانه را آمریکا تقبل کرده است.
هزینه هر موشک رهگیر حدود ۵۰ هزار دلار است و معمولاً دو موشک به سوی راکتی که قرار است شکار شود شلیک میشوند. بر پایه گزارشها هزینه هر دستگاه از سامانه گنبد آهنین نیز ۵ میلیون دلار است. اما نکته مهم و قابل توجه این است که هر کدام از موشکهای این سیستم باید موشکهایی را که بسیار ارزانقیمتتر هستند و کمتر از چند صد دلار ارزش دارند،
سرنگون کند.
پیش از این نیز روزنامه انگلیسی گاردین در مطلبی بااشاره به اخباری که از فعالیت این سیستم دفاع موشکی به دست آورده نوشته بود«این سیستم ممکن است در آینده موفقیتهایی داشته باشد، اما فعلاً با محدودیتهایی روبهروست که کارایی آن را زیر سؤال میبرد».چندی پیش شبکه ۱۳ تلویزیون رژیم صهیونیستی نیز از سرطانزا بودن سامانه دفاعی گنبد آهنین خبر داده و نوشته بود «دست کم ۳۰ سرباز از نظامیان یگان پدافندهوایی ارتش این رژیم که بسیاری از آنها در سامانه ضد موشکی گنبد آهنین خدمت میکنند، به بیماری سرطان مبتلا شدهاند». آمار بالای مبتلایان به سرطان در یگان پدافند هوایی ارتش رژیم صهیونیستی مقامهای این رژیم را بر آن داشته تا درخصوص ارتباط احتمالی فعالیت آنها در این واحد با بیماری سرطان تحقیق کنند. شلیک هایاشتباه نیز از دیگر ضعفهای این سامانه دفاع موشکی است. منابع آگاه صهیونیستی در این باره پیش از این اعلام کرده بودند که سامانه موشکی «گنبد آهنین»، به طوراشتباه ۲ فروند موشک شلیک کرده است. این درحالی بود که پیش از این ادعا شده بود ۲ فروند موشک مذکور از سوی نیروهای مقاومت به سمت «ایلات» شلیک شده، اما پایگاه اطلاعرسانی رژیم صهیونیستی «۰۴۰۴» با رد این موضوع گفته است که «گنبد آهنین» بهاشتباه ۲ فروند موشک شلیک کرده و ارتش رژیم صهیونیستی نیز درحال بررسی این مسئله است.
ضعفهای غیر قابل انکار سامانه گنبد آهنین و هزینههای سنگین تولید و به کارگیری این سامانه کار را به جایی رسانده که برخی رسانههای صهیونیستی نوشتهاند ارتش این رژیم به فکر یافتن گزینههای جایگزین این گنبد سوراخ افتاده است.در همین ارتباط روزنامه صهیونیستی «معاریو» به دنبال درگیریهای سال 98 جنبش حماس با صهیونیستها نوشته بود« وزارت جنگ اسرائیل برای نخستین بار به ویژه پس از ناکارآمدی سامانه گنبد آهنین در برابر موشکهای مقاومت، به فکر ایجاد جایگزین برای این سامانه افتاده است». پیشتر نیز رسانه صهیونیستی «دبکا» اذعان کرده بود که گروههای مقاومت فلسطین در غزه ابهت سامانه موشکی گنبد آهنین را در هم شکستند. در همین ارتباط، «موتی شیفر» تحلیلگر مهندسی هوافضا و دارنده جایزه «امنیت اسرائیل» اعلام کرد که ارتش رژیم صهیونیستی از طریق بکارگیری سامانه گنبد آهنین به دنبال تبلیغ و بازارگرمی برای این سلاح خیالی در دیگر کشورها است و از این طریق میلیاردها دلار سود میبرد. اسپوتنیک نیز درباره این سامانه و ضعفهای آن نوشته بود: «عملکرد ناامیدکننده سامانه گنبد آهنین از نوامبر ۲۰۱۸ که ۴۶۰ موشک از سوی مقاومت فلسطین شلیک شد و فقط ۶۰ تا ۱۰۶ موشک از سوی این سامانه رهگیری شد، شروع و در روز ۱۱ نوامبر ۲۰۱۹ نتیجه بسیار بدتر شد به طوری که ۳۰ موشک از ۵۰ موشک به هدف خود رسیدند. این مسئله شکست گنبد آهنین و قابل نفوذ بودن آنرا ثابت میکند.»
کلام آخر اینکه با توجه به ضعفهای شدید این سامانه که حتی قادر نیست موشکهایی با پایینترین تکنولوژیها را رد گیری و منهدم کند، آیا بهتر نیست مسئولان رژیم صهیونیستی نام این «سامانه را به سامانه گنبد حلبی محافظ خانه عنکبوتی» تغییر دهند؟