قدرتنمایی هند، آمریکا، ژاپن و استرالیا علیه چین در اقیانوس آرام
هند، آمریکا، ژاپن و استرالیا بزرگترین مانور دریایی مشترک خود طی یک دهه اخیر را آغاز کردند؛ مانوری که واکنشی به قدرت نظامی و اقتصادی چین در منطقه تلقی میشوند.
این مانورهای سالانه تحت عنوان «مالابار» که هند با آمریکا و ژاپن برگزار میکند امسال شامل استرالیا نیز شده است تا تمامی اعضای گروه غیررسمی «چهارجانبه» یا « کوآد (Quad)» را شامل شود؛ گروهی که متشکل از چهار کشور در منطقه هند-اقیانوس آرام است.
وزارت دفاع هند –که چند وقتی است درگیریهای مرزیاش با چین بالاگرفته– اعلام کرده، 5 کشتی نیروی دریایی هند از جمله یک زیردریایی در این مانور در کنار ناوشکن «جان مککین» نیروی دریایی آمریکا و ناو «بلرت» استرالیا و یک ناوشکن ژاپنی مستقر شدهاند.
به گزارش ایسنا، این وزارتخانه اضافه کرده که: «به خاطر محدودیتهای کووید ۱۹، هیچ ارتباطی میان پرسنل ارتش این چهار کشور در فاز نخست این مانورها که تا شش نوامبر (۱۶ آبان) ادامه دارد، وجود نخواهد داشت». یک منبع نظامی نیز گفته اواخر ماه جاری میلادی، هند و آمریکا ناوهای هواپیمابری را در این مانورها مستقر خواهند کرد.
وزارت دفاع هند در بیانیه خود این را هم اضافه کرده که این مانور بالاترین سطح همافزایی و هماهنگی را میان نیروهای دریایی دوست به نمایش خواهد گذاشت که بر مبنای ارزشها و تعهد مشترکشان به یک منطقه هند-پسفیک آزاد و جامع و یک نظم بینالمللی قرار دارد.
گفتنی است، چین آمریکا را که تلاشها برای تشکیل این گروه چهارجانبه را رهبری کرده است، به داشتن یک «ذهنیت جنگ سرد» و «تعصب ایدوئولوژیک» متهم کرده است؛ اما باید توجه داشت که ریشه ائتلاف «کواد» به پیش از درگیریهای 2 ساله اخیر پکن-واشنگتن بازمیگردد. «شینزو آبه»، نخستوزیر مستعفی ژاپن که چندی پیش جای خود را به همحزبیاش «یوشیهیده سوگا» داد، در دوران نسبتاً طولانیِ نخستوزیری خود طرحی را پیشنهاد کرده بود که شاید ناخواسته سنگِ بنایی برای یک اتحاد از سنخِ «ناتو» در شرق آسیا باشد: گروهی غیررسمی که «کوآد» خوانده میشود. این اتحادِ مولودِ وحشت از چین توسط آبه پیشنهاد و در سال ۲۰۰۷ میلادی به طور غیررسمی آغاز شد.
فروش پهپاد به تایوان
خبر دیگر از تایوان اینکه وزارت خارجه چین اعلام کرده، آمریکا علائم اشتباه و خطرناکی را به نیروهای به اصطلاح نظامی تایوان در مورد معامله فروش بالقوه پهپاد ارسال کرده است. «وانگ ونبین»، سخنگوی وزارت خارجه چین، در یک جلسه توجیهی در پکن اظهارداشته چین با توجه به تغییر شرایط، پاسخهای قانونی و لازم را خواهد داد.
همه اینها در حالی است که به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان بر اساس اطلاعیهای که در پنجمین نشست کمیته مرکزی حزب کمونیست چین منتشر شد پکن قصد دارد اقتصاد این کشور و درآمد سرانه آن را به بالاترین سطح دنیا تا سال ۲۰۳۵ برساند و با کنار گذاشتن آمریکا به اقتصاد شماره یک جهان تبدیل شود.
گفتنی است تشکیل ائتلافهای ضد چینی به رهبری آمریکا میتواند، با هدف جلوگیری از به نتیجه رسیدن چنین طرحهایی باشد. تمام اعضای ائتلاف «کواد» دلیلی برای پیوستن به این ائتلاف ضد چینی دارند!