وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی:
واکسن ایرانی کرونا اواسط آبان وارد مرحله آزمایش انسانی میشود
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: واکسن ایرانی کرونا مراحل آزمایش حیوانی را رد کرده و از اواسط آبانماه امسال وارد مرحله آزمایش انسانی میشود.
سعید نمکی، در گفتوگو با خبرنگاران در ارومیه اظهار داشت: مراحل تست واکسن کرونا با چهار یا پنج گروه در کشور در حال دنبال شدن است و دو یا سه گروه پیشرفت خوبی داشته و طبق استانداردهای جهانی، اقدامات لازم را انجام میدهند.
وی ادامه داد: اگر بیماری و واکسن دچار تغییرات بنیادین و دگرگونی نشود، ما در رابطه با ساخت واکسن شیوههای خوبی را پیش بردهایم و به سازمان جهانی بهداشت هم این موارد را اعلام کردهایم.
وی گفت: امید است با این روند در آینده نزدیک خبرهای خوبی را برای مردم ایران در رابطه به واکسن کرونا داشته باشیم.
وی با اشاره به وضعیت شیوع بیماری کرونا در سطح جامعه بیان کرد: کاستی در وزارت بهداشت وجود ندارد و هیچ بیماری با کمبود امکانات بیمارستانی روبهرو نشده است.
وی تأکید کرد: آنچه ما را گرفتار این امواج کرده عدم رعایت نکردن دستورالعملها و موارد بهداشتی و عدم برخورد قاطعانه با هنجارشکنان است.
وی اضافه کرد: عدم برخورد با قانونشکنان ضعف بزرگی در مدیریت بیماری کرونا در کشور است و باید نظارت لازم در اتوبوسها، هواپیماها و سایر مراکز صورت گیرد.
وزیر بهداشت گفت: این ضعف بزرگی برای دولت است که برای رعایت نکردن استفاده از ماسک جریمه قلیلی در نظر گرفته میشود در حالی که در دنیا اینگونه نیست.
وی با اشاره به اینکه وضعیت تمامی استانها را رصد میکند افزود: متأسفانه با وجود تلاش بیوقفهای که مسئولان استانی داشتند اما آمارهای نسبتاً نگرانکنندهای از آذربایجانغربی به گوش رسید و به همین سبب بهصورت ناگهانی تصمیم به سفر به استان کردم.
وی تصریح کرد: اگر آمار بالای مرگ و میر ناشی از کرونا را در کشور ملاحظه میکنیم سرجمع آمارهایی است که از استانها جمع کرده و یکی از آنها نیز این استان است و اگر به واقع، خواهان مرور کاستیها باشیم، به جرائت میتوان گفت که باید از عملکرد مدافعان سلامت که تعدادی بیمار و تعدادی ناتوان و تعدادی نیز به جرگه شهدای سلامت پیوستند، تقدیر کرد.
وی با تأکید بر اینکه هیچگونه کاستی از سوی وزارت بهداشت در بحث کرونا وجود نداشته است اظهار داشت: هیچ بیماری در هیچ استانی بهخاطر کمبود تخت فوت نکرده است و هیچ قومی به خاطر قومیت خاص از خدمت محروم نشده و هیچ سنی بهدلیل نبود تخت از دستگاه جدا شده است و حتی در کردستان یک پیرزن
130 ساله درمان شد.
وزیر بهداشت افزود: بنابراین همکاران با دستان خالی و در شرایط سخت کاری در خدمت مردم این سرزمین بوده و با تزریق منابع به نظام سلامت نیز اقدامات مقابله با کرونا انجام میشود.
وی با اشاره به اینکه بیشترین علت افزایش کرونا عدم رعایت دستورالعملهای بهداشتی و عدم رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و عدم استفاده از ماسک بوده است بیان کرد: از همه مهمتر عدم برخورد قاطع با کسانی است که این دستورات را رعایت نمیکنند.
نمکی تصریح کرد: این ضعف بزرگی برای دولت است که برای رعایت نکردن استفاده از ماسک جریمه قلیلی در نظر گرفته میشود در حالی که در دنیا اینگونه نیست.
وی با اشاره به اینکه برای تشخیص و ایزوله کردن زودرس برنامههایی داشته که نیازمند حمایت است افزود: اگر به مردم گفته میشود که نباید از منزل خارج شوند، وزارت بهداشت اسلحهای ندارد که با مردم مقابله کند.
وزیر بهداشت گفت: بنابراین وزارت بهداشت اسلحه و مأمور اجرای حکم ندارد و اگر وزارت بتواند تشخیص و قرنطینه زودرس و اجبار 14 روزه ماندن در قرنطینه را اجرایی کند تا دو ماه آینده دستاوردهای مهمی در مقابله با این بیماری خواهیم داشت.
نمکی در رابطه با موضوع کمبود انسولین در کشور نیز گفت: انسولین بسیار بیشتری نسبت به سال گذشته وارد کشور شده که نوع اول آن در کشور به اندازه کافی وجود دارد.
وی بیان کرد: انسولین به اندازه کافی وارد کردهایم و افراد نیازمند با کارت ملی میتوانند تحویل بگیرند و مشکلی در این رابطه وجود ندارد.
وزیر بهداشت گفت: زمانی که گزارشها درباره وضعیت کرونا را میخوانم استرس میگیرم که نکند در سیاهچالهای بیفتیم که خروج از آن بسیار صعب و دشوار است.
نمکی، اظهار داشت: من همواره خودم را زیر بیرق رهبری میدانم و هیچگاه خودم را فراتر از این ندیدم. مقام سرداری لایق بزرگوارانی همچون شهید در یاد مانده، شهید قاسم سلیمانی است و ما حتی در بالاترین مقامی که شهادت هم هست، هنوز سرباز چنین سردارانی هم نیستیم.
وزیر بهداشت با بیان اینکه باید خودمان را برای درگیری سنگین با این ویروس آماده کنیم، گفت: این نگاه و عدم سهلانگاری باعث شد که گامهای بلندی برداریم.
نمکی همچنین گفت: بعد از ورود ویروس، دکتر جانبابایی را به تکتک استانها فرستادم که تخت آماده کنند. بر همین اساس ۲۰۰۰ تخت آیسییو و ۹۰۰ ونتیلاتور در عرض دو هفته آماده شد. این رکورد در تاریخ جهان هم بیبدیل است. اولین موارد ویروس را شناسایی کردیم. روزهای بسیار سختی بود. کمبود لباس و ماسک و... . در اوج غربت این سرزمین و در اوج بیرحمیدشمن. بعد از واقعه کربلا، ملت شیعه چنین ظلمی را که امروز ما تحمل میکنیم، نکرده است.
وی افزود: ناجوانمردی که آمریکاییها و صهیونیستها در کرونا بر ما روا داشتند، هیچ ملت شیعهای تجربه نکرده است. هواپیما به فرودگاه عمان میآمد و خوشحال بودیم که دو بامداد ماسک و حفاظ برای پرستاران و پزشکان میآورد، اما زنگ میزدنند که مسیر قفل شده است.
وی ادامه داد: فرق ما با دفاع مقدس این بود که در دفاع مقدس خط را میشناختیم و میدانستیم دشمن از کجا میآید، اما در اینجا نمیدانستیم صمیمیترین دوست بمب ویروس است.
نمکی افزود: با جیب خالی هم مملکت را اداره کردن، کار بسیار سختی است. ما ارز نداشتیم، ریال نداشتیم، مطالبات پرستار و پزشک در کارانه ماهها گذشته بود، اما این قوم شریف و نجیب، یک بار نگفتند که ما بستانکاریم، بلکه گفتند ما به ملت ایران بدهکاریم. وقتی همه فرار کردند، اینها مثل پروانه به آتش زدند و دور بیمار طواف کردند، وقتی عدهای پول پارو کردند، اینها در بیمارستانها رنج جارو کردند.
آمار ایران، از شفافترین آمارهای کرونا در دنیاست
وزیر بهداشت اظهار کرد: اگر در کمتر از ۶۰ روز توانستیم بستری را به ۲۰ درصد کاهش دهیم و میزان مرگ و میرمان را به کمتر از ۴۰ نفر در روز برسانیم، با کمک فداکاری خدمتگذاران عرصه سلامت بود. ما تنها کشوری بودیم که با بیپولی و تحریم، خنجر از پشت دشمن را با گرای داخلی داشتیم. مانند دفاع مقدس که به صدام از داخل گرا میدانند تا سنگر بچههای ما را بزند، در این دوران هم در داخل افراد وطن فروش و ناجوانمرد، گرا میدادند که VOA، بیبیسی و ایران اینترنشنال ما را بزند؛ تا زمانی که موج خودشان را گرفتار کرد. البته ما هرگز برای دردمندی هیچ فردی روی زمین خوشحال نیستیم، اما دیدید که پشت در بیمارستانها و در پارکهایشان چه افتضاحی به بار آمد، کشورهایی که ۱۰ برابر ما تخت داشتند، آیسییو داشتند و ۲۰ برابر ما پرسنل داشتند که حقوقش را به موقع میگرفت. بعد هم اعلام کردند که ایران تعداد مرگها را به درستی اعلام نمیکند، اما خدا را شاهد میگیرم که یکی از شفافترین آمارهای جهان، آمار جمهوری اسلامی است که تماما قابل دفاع و مبتنی بر بروزترین مستندات است.
کمکهای نیروهای مسلح به وزارت بهداشت
نمکی گفت: البته در اوج این گرفتاری و فراز و فرود عزیزان زیادی هم به کمک ما آمدند. نیروهای مسلح و... در روزهای اول در دفترم نشسته بودم که سردار سلامی زنگ زد که ما با همه بچههای سپاه هستیم. فرمانده ناجا زنگ زد که ما هستیم، از بسیج زنگ زدند که ما با همه بچههای بسیج هستیم. نیروی انتظامی با همه قدرت آمد و روز ۱۳ به در فرمانده ناجا تا چهار صبح کف خیابان بود. از همه مهمتر نفس قدسی مردی به نام مقام معظم رهبری بود که آنقدر دلگرمکننده بود و حمایتهایشان ما را سرافراز کرد که نمیتوان آن را وصف کرد. در عین حال کمکهای مومنانه، سازمانهای مردمنهاد و... انجام شد و یک موج عظیمی شکل گرفت که برای این سرزمین افتخار آفرید.
هزینه روزانه ۱۰ میلیاردی در اوج تحریمها
نمکی تأکید کرد: امروز روزانه ۱۲۰۰ تست را به روزی ۲۵ هزار تست رساندهایم. انجام روزانه ۲۵ هزار تست یعنی روزی 6/5 میلیارد تومان هزینه. حال میخواهیم این میزان را به ۴۰ هزار تست برسانیم یعنی روزی ۱۰ میلیارد تومان هزینه.
تهران منبع ویروس است،
اما یک اتوبوس هم اضافه نشد
وی گفت: یکی از دردهای درونم این است که نمیتوان اپیدمی را با خواهش جمع کرد. چند وقت است که ما داریم التماس میکنیم، اما کدام یک از پروازهای ما منطبق با پروتکلهای بهداشتی است؟ نمیدانم چه کسی باید اینها را حل کند. چند ماه است که داریم خواهش میکنیم؟ چقدر من و همکارانم باید التماس کنیم؟ کجای دنیا وزیر بهداشت و پرسنل بهداشت و درمان دارند التماس میکنند. در کشورهایی که در جمع کردن اپیدمی توفیق حاصل کردند، وزیر بهداشت مینویسد و میخواهد و همه مکلف به اجرا هستند. اینجا وزیر بهداشت تمنا میکند، خواهش میکند و زانو میزند، اما کسی گوش نمیدهد. کدام یک از اتوبوسهای ما منطبق با اصول پروتکلهای بهداشتی است؟ در تهران اعلام کردهایم که داخل شهر منبع توسعه ویروس است که با جهشهایی که ویروس پیدا کرده، قدرت سرایتش ۱۰ برابر شده است. گفتند تا پایان اردیبهشت اتوبوس اضافه میشود، اما یک اتوبوس هم اضافه نشد.
نمکی ادامه داد: اعلام شد که هرکس ماسک نزند، جریمه میشود. من در سه چهار روز قبل در خیابان تماشا کردم که ۴۰ درصد از افرادی که در اتوبوس بودند ماسک نزدند، آیا میتوان به این صورت عفونت جمع کرد؟ فقط من و همکارانم باید ته رودخانه جنازه و زخمی جمع کنیم؟ چند نفر را جریمه کردید و چه تعداد از جادهها را بستید؟
وی افزود: در ستاد ملی تقاضا کردیم که هر کس که ماسک نزد، جریمه کنید، اما بروید آمار را دربیاورید که چند نفر را جریمه کردند. گفتیم جاده ببندید، چندتا را بستند؟ اینطور که نمیشود اپیدمی جمع کرد. اگر این بال شکسته ما را ترمیم نکنند، اپیدمی در این مملکت جمع نمیشود و ما ته رودخانه باید جنازه جمع کنیم. بعد از مدتی هم پرسنل من هم میبُرند و میروند.