مجید قاسمی:
علت همه آسیبهای اقتصادی تحریمهای آمریکا نیست
یک کارشناس اقتصادی با انتقاد از اینکه چرا دلیل همه آسیبها، تحریمهای آمریکا عنوان میشود؟ گفت: آیا مدیریت اقتصادی کشور نمیتوانست حدس بزند که رشد برونزا پایدار نیست؟
مجید قاسمیمدیرعامل بانک پاسارگاد در نخستین کنفرانس ملی علم، فناوری و پیچیدگی اقتصادی که در دانشگاه الزهرا(س) بهصورت مجازی برگزار شد، افزود: اقتصادی که مقاومت محور طراحی نشود، از درونزایی و سلامت لازم برخوردار نخواهد بود.
وی ادامه داد: اگر کشوری امتیازی کسب نکند و بهصورت حیاتی به دیگران وابسته باشد، آنگاه مدیریت اقتصادی کشور با بحران مواجه شده و دیر یا زود، به دلیل فقدان مقاومت محوری، همانند کشور ما، با وضعیت دشواری مواجه خواهد شد.
این کارشناس اقتصادی افزود: بررسیها نشان میدهد که اقتصادهایی که به لحاظ تولید و صادرات از پیچیدگی بیشتری برخوردار هستند، از نظر شاخص «نابرابری زندگی» در وضعیت بهتری قرار میگیرند و عدالت اقتصادی در آنها بیشتر برقرار است. از اینروی پرداختن به ارتقاء سطح پیچیدگی، یکی از موضوعهای با اهمیت در بحث سیاستگذاریهای اقتصادی است.
قاسمیدر ادامه به بررسی رتبه شاخص پیچیدگی اقتصادی ایران و مقایسه آن با چند کشور دیگر پرداخت و خاطرنشان کرد: برای رسیدن به سطح برازندهای از پیچیدگی، در بحث مدیریت اقتصادی کشور پیگیری هدفمند چند محور مهم، الزامیاست. دانشبنیانی و پیشتازی بخش دانشبنیان اقتصاد، درونزاسازی فعالیتهای کلیدی اقتصادی و عدم وابستگی به اقتصادهای بیرونی در برخی از حوزهها، ارتقاء توانمندی سرمایه انسانی و معیارسازی برای شناسایی و پایش دقیق عملکردها در زمان برازنده، از جمله این محورها هستند.
قاسمیبا تأکید بر این نکته که تکنولوژی و فنآوری به تنهایی کافی نیست بلکه باید مبتنی بر دانش بنیانی همراه با پیشتازی باشد، تصریح کرد: در بحث دانشبنیانی، تصور این است که اگر اقتصاد از فناوریهای برتر بهرهمند شده باشد، میتواند اقتصادی دانشبنیان باشد. در حالیکه برخورداری از فناوریهای برتر برای نیل به اقتصاد دانش بنیان، لازم است اما کافی نیست. چرا که اقتصاد دانش بنیان باید مالک بخش معناداری از دانشی باشد که از آن برخوردار است. اگر فنآوری وجود داشتهباشد اما دانشبنیانی که منجر به آن فنآوری شدهاست را نداشته باشیم، درجه کشور به لحاظ پیچیدگی اقتصاد کاهش پیدا میکند. این بدان معناست که دانش باید در شمار بخشهای درونزای اقتصاد کشور باشد.
رئیس دانشگاه خاتم در ادامه به اهمیت بحث درونزاسازی تأکید کرد و گفت: بحث درونزاسازی یکی از مباحث اقتصادی است که کشور ما باید به آن عنایت ویژه داشته باشد. رشدهای اقتصادی برون زا که برخاسته از افزایش فروش ثروتهای نفتی است، به دلیل فقدان مکانیزمهای درون زاسازی و حرکت درون زا در چرخه اقتصادی کشور، فقط تأثیر عبوری دارند و بر ارتقاء رشد درازمدت کشور اثر محدودی باقی میگذارند. همه ما شادی مدیریت اقتصادی کشور را در جریان رسیدن به رشد 12 درصدی ناشی از تحولات نفتی به یاد داریم. این خوشحالی تنها یک سال طول کشید و این رشد به یک افت شدید تبدیل شد.