روند نزولی ساخت مسکن در دوره 7 ساله دولت روحانی(خبر ویژه)
روند ساختوساز مسکن ظرف 7 سال گذشته، در اثر سوءتدبیرهای مدیریتی، همواره کاهشی بوده است.
روزنامه دنیای اقتصاد از روزنامههای حامیدولت در گزارشی خاطرنشان کرد: آمار رسمی از تیراژ ساخت مسکن طی اولین فصل سال ۹۹ نشان میدهد در صورت تداوم اوضاع بهار، «عرضه» برای هفتمین سال متوالی با کسری قابل توجه روبهرو خواهد شد. بررسیها درباره علت این وضعیت- مطابق آنچه از نبض ساختوساز در پنج کلانشهر تشریح شده- مشخص میکند چشمههای رکود ساختمانی هم از بیرون بازار ملک و هم از درون این بازار فعال است؛ بهطوری که شوکهای ارزی دستکم یک سال اخیر، رشد شدید قیمت مصالح ساختمانی و همچنین تورم زمین به ترتیب بیشترین مانع را مقابل فعالیت سازندهها ایجاد کرده است. بازار ساختوساز واحدهای مسکونی در شهر تهران هم اکنون در شرایط رکودی به سر میبرد، تحقیقات میدانی «دنیای اقتصاد» درباره آخرین وضعیت و چشم انداز فعالیتها وسرمایهگذاریهای ساختمانی در ۵ کلان شهر دیگر کشور با استناد به اظهارات مدیران ارشد جامعه انبوهسازی در این کلان شهرها و همچنین سایر فعالان ساختمانی نشان میدهد نگاه جامعه حرفهای ساختوساز به آینده این حوزه، نگاهی دوگانه است.
به اعتقاد آنها در شرایط فعلی سرمایهگذاری و فعالیتهای ساختمانی به میزان قابل توجهی در مقایسه با سالهای قبل کاهش یافته است و عمده ساختوسازهایی که هم اکنون در سطح کلان شهرها در حال انجام است مربوط به پروانههای ساختمانی صادر شده در سالهای قبل- عمدتاً سالهای ۹۷ و ۹۸- است. از ابتدای امسال تاکنون روند ساختوسازهای جدید مربوط به پروانههای صادر شده در سال ۹۹ روندی نزولی بوده است و بخش عمده کارگاههای ساختمانی فعال در سطح این کلانشهرها مربوط به پروانههایی که امسال صادر شدهاند، نیست. سازندهها وفعالان ساختمانی که هم اکنون از ۵ جهت مختلف تحت فشار قرار گرفته و در اصطلاح در منگنه یا محاصره قرار دارند فعالیتهای ساختمانی را بر اتمام پروژههای در دست ساخت و نیمه تمام متمرکز کردهاند و به همین علت درخواستها برای صدور پروانههای ساختمانی هماکنون و بنا بر اذعان سازندههای فعال در این ۵ کلانشهر نیز با کاهش همراه شده است. با این حال، امیدواری عدهای از سازندهها بابت ایجاد ثبات نسبی در بازارهای موازی بازار مسکن به خصوص بازار سرمایه(بورس) و بازار ارز در سال ۱۴۰۰ این پیشبینی را پیش روی آنها قرار داده است که در نتیجه ایجاد این ثبات نسبی ورود سرمایه به بخش خرید مسکن بهعنوان حوزه امن و کم ریسک سرمایهگذاری افزایش یافته و با فروش واحدهای آماده عرضه شرایط برای فاز جدید سرمایهگذاری ساختمانی به منظور اجرای پروژههای جدید از سوی سازندهها مهیا شود.
بازار ساختوساز کشور از سال ۹۳ تاکنون در رکود قرار دارد و هماکنون دامنه رکود ساختمانی در این کلانشهرها بیشتر شده است. در بهار امسال مجموعا پروانه ساخت برای ۱۰۲ هزار واحد مسکونی صادر شد. اگر این رقم در فصلهای بعد سال جاری هم تکرار شود وضعیت ساخت وساز در سال ۹۹ مشابه ۶ سال گذشته- از سال ۹۳ تا ۹۹- خواهد بود که به دلیل قرارگیری آمار کلی ساختوساز کشوری حولوحوش ساخت متوسط سالانه ۴۰۰ هزار واحد مسکونی، این بازار در شرایط رکودی قرار داشت.