در واکنشهای جداگانه
استقبال روسیه و چین از توافق ایران و آژانس /آمریکا، آلمان و رژیم صهیونیستی سکوت کردند
توافق اخیر ایران و آژانس با اینکه با واکنش مثبت چین و روسیه مواجه بود، ولی آمریکا، رژیم صهیونیستی و آلمان به این توافق واکنشی نشان نداده و سکوت اختیار کردند.
تهران در هفته گذشته میزبان رافائل گروسی مدیرکل جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی بود. او پس از تصدی به این سمت گفته بود که به ایران سفر خواهد کرد، ولی همهگیری کرونا این سفر را به تعویق انداخت و در نهایت گروسی به همراه هیأتی دوشنبه شب سوم شهریور ماه سال جاری (۱۳۹۹) به تهران آمد.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تهران با صالحی و ظریف دیدار کرد و بعدازظهر چهارشنبه پنجم شهریور ماه به دیدار حسن روحانی رئیسجمهوری ایران رفت و پس از آن بیانیه مشترک صالحی و گروسی منتشر شد.
بر اساس توافق ایران و آژانس، ایران داوطلبانه به دو مکان مشخص شده دسترسی داده و فعالیتهای راستی آزمایی آژانس را برای حل و فصل این موضوعات تسهیل میکند و بعد از تجزیه و تحلیل اطلاعات، آژانس هیچ سؤال دیگری از ایران و هیچ درخواستی برای دسترسی به مکانهای فراتر از آنچه ایران اظهار کرده، ندارد.
در این ارتباط، ایران به طور داوطلبانه به دو مکان مشخصشده توسط آژانس دسترسی داده و فعالیتهای راستیآزمایی آژانس را برای حل و فصل این موضوعات تسهیل خواهد کرد.تاریخهای مربوط به دسترسیهای آژانس و فعالیتهای راستیآزمایی، مورد توافق قرار گرفته است.فعالیتهای راستی آزمایی آژانس مطابق با موافقتنامه جامع پادمان و پروتکل الحاقی و رویه استاندارد راستیآزمایی آژانس، همان گونه که برای همه کشورهای دارای موافقتنامه جامع پادمان و پروتکل الحاقی اجرا میشود، بهصورت برابر و بدون تبعیض اجرا خواهد شد.
پس از بیانیه مزبور اولین مقام خارجی که به آن واکنش نشان داد میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین بود. او در توئیتر نوشت: «پیشرفتی واقعی! سفر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران، رافائل گروسی به توافقی بسیار مهم در زمینه دو سایت مشخصشده توسط آژانس منجر شد. این گواه دیگری است که نشان میدهد گفتوگو سازندهتر از فشار است. تبریک به هر دو طرف».
ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت خارجه چین هم یک روز بعد (پنجشنبه) در کنفرانسی خبری، به این توافق واکنش نشان داد و گفت: «چین از توافقی که آژانس بینالمللی انرژی اتمیو ایران بر سر حل و فصل توافقات پادمانی بعد از رایزنیهای دوستانه به آن رسیدند استقبال کرده و آن را تحسین میکند. ما امیدواریم که دو طرف در همین مسیر به همکاری خود ادامه دهند و صادقانه به این توافق عمل کنند. ما همچنین از تمام طرفهای این توافق میخواهیم اقدامات سازندهای را در این خصوص انجام دهند».
هلگا اشمید، دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا و معاون مسئول سیاست خارجی این اتحادیه نیز در اینباره نوشت: «خبری خوب از تهران درخصوص همکاری بین ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی. اتحادیه اروپا به نقش غیرجانبدارانه و منصفانه آژانس اعتماد دارد. همزمان، ما به تلاشمان برای حفظ برجام در جلسه هفته آینده کمیسیون مشترک ادامه میدهیم. من از طرف جوزپ بورل ریاست این جلسه را به عهده خواهم داشت».
نماینده انگلیس در آژانس هم دیگر مقامی بود که به این بیانیه واکنش نشان داد. دیوید هال در توئیتی در این زمینه نوشت: «این خبری فوقالعاده است که ایران دسترسیهای مورد نیاز آژانس را اعطا کرده است. این یک نشانه مثبت از سلامت فعالیتها و نظام پادمانی آژانس است. انگلیس از اقدامات «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس و تیم پادمانی آژانس به طور کامل حمایت میکند».
وزارت خارجه فرانسه نیز از توافق ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره دسترسی به دو مکان مشخصشده توسط آژانس در ایران استقبال کرد. این وزارتخانه در بیانیهای در این خصوص عنوان کرد: «توافقی که بر اساس آن ایران به بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمیدسترسی به دو سایت در داخل خاک خود را میدهد گامیدر مسیر صحیح به شمار میآید».
به گزارش فارس، از سه عضو اروپایی برجام فقط انگلیس و فرانسه واکنش نشان دادند و هنوز واکنشی از آلمان تا لحظه تدوین این گزارش مشاهده نشده است.البته مقامات آمریکایی هم تاکنون سکوت پیشه کردهاند.
گفتنی است رژیم صهیونیستی هم که با طرح ادعاهای بیاساس به دنبال گلآلود کردن مناسبات ایران و آژانس و ایجاد اختلال در مسیر همکاری ایران و این سازمان بود، تاکنون در این زمینه واکنشی نشان نداده است.