نادران:
فروش اوراق نفتی گشایش اقتصادی نیست، فاجعه است
یک نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه احتمالا منظور رئیسجمهور از گشایش اقتصادی، فروش اوراق سلف نفتی است، گفت: با شرایطی که شنیدهام، این خبر بیشتر به فاجعه شبیه است تا وعده اقتصادی.
حسن روحانی هفته قبل از تصویب طرحی در شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا خبر داد و گفت: «انشاءالله دوشنبه هفته آینده که ادامه جلسه خواهد بود، این طرح به نتیجه برسد و اگر به نتیجه برسد و اگر مقام معظم رهبری موافقت کند و ما اعلام کنیم، گشایشی از لحاظ اقتصادی در کشور بهوجود خواهد آمد و دست دولت مقداری باز میشود.»
پس از این اظهارات، برخی کارشناسان اقتصادی نظیر علی سعدوندی و تعدادی از اعضای اتاق بازرگانی ایران مانند مسعود خوانساری و مجیدرضا حریری نسبت به آن انتقاد کردند و جدا از حالت معماگونه و سوپرایزی این طرح، نسبت به محتوای احتمالی آن (یعنی انتشار اوراق سلف نفتی) ایراداتی مطرح نمودند.
در همین زمینه، الیاس نادران، نماینده مجلس شورای اسلامی نیز درباره وعده گشایش اقتصادی دولت در صفحه خود در فضای مجازی نوشت: دولت وعده گشایش اقتصادی در هفته آتی داده و البته تجربه نشان میدهد این وعدهها تأثیری در زندگی دهکهای پائین جامعه و اقشار کم درآمد نخواهد داشت.
وی افزود: ظاهراً این خبر، ناظر به فروش اوراق سلف نفت است. با شرایطی که شنیده ام، این خبر بیشتر به فاجعه شبیه است تا وعده اقتصادی. اتخاذ تصمیمات مهم اقتصادی در جلسه سران قوا، بدون دخالت نمایندگان مردم، نتیجهای جز تضعیف قوه قانونگذاری کشور ندارد.
این نماینده مجلس ادامه داد: چرا نباید از نظرات تخصصی کمیسیونهای بودجه، انرژی و اقتصادی مجلس استفاده کرد؟ فروش آتی نفت و بدهکار کردن دولت آینده، پیامدهای ناگوار اقتصادی، سیاسی واجتماعی نخواهد داشت. پیشنهاد میکنم کارشناسان مرکز پژوهشها و نمایندگان مجلس، در جلسهای فوری به بررسی موضوع پرداخته و راهکار جایگزین برای جبران کسری بودجه را پیشنهاد نمایند.
نادران اضافه کرد: این شیوه، اتکاء بودجه به نفت را تشدید و میخی بر تابوت اصلاح ساختار بودجه کشور است و بهم ریختگی بازارهای مالی را به همراه خواهد داشت.
تداوم وعدهها
همانطور که اشاره شد فارغ از محتوای طرح دولت، شیوه اطلاعرسانی دولت که حالتی معماگونه داشت هم مورد انتقاد قرار گرفت. بسیاری از کارشناسان اقتصادی اعتقاد دارند در شرایط کنونی که قیمتها به طور افسارگسیخته بالا میرود و مردم هم هر روز شاهد گران شدن کالاهای ضروری زندگی خود هستند، وعده گشایش دادن چه مشکلی را حل میکند؟
در واقع آن چیزی که امروز در جامعه احساس میشود، عمل است و دولت باید در عمل نشان بدهد که گشایشی حاصل خواهد شد. چنانچه مهرداد عباد، عضو اتاق بازرگانی تهران در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا، بیان کرد: مردم بیش از آنکه به دنبال تفریح و خبرهای پنهانی باشند، در انتظار یک گشایش واقعی و گرهگشا به سر میبرند و این امر را نه در خبرها که در عمل دنبال میکنند.
وی افزود: در ماههای گذشته چه تحت تأثیر تحریمها و چه در تحت تأثیر مشکلات داخلی، فشار اصلی به دوش مصرفکننده نهایی و اقشار کم درآمد جامعه بوده و با شیوع ویروس کرونا، عملاً امروز فشار بر جامعه بالاست.
برهمین اساس، دولت نباید انتظار داشته باشد از خبری که هنوز به شکل درست و کاملی منتشر نشده و گمانهزنیها هم نوید چندان خوبی از نتیجه آن نمیدهد آبی گرم شود. چه اینکه حتی اگر دولت در این طرح به نکات مناسبی هم رسیده باشد نمیتوان انتظار داشت تمام مشکلات هفت سال گذشته را در مدت کوتاهی پوشش بدهد.
در این زمینه، مالک شریعتی، نماینده مجلس هم در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: مافات هفت ساله، با اقدام هفت روزه جبران نمیشود. دولت درپی تامین کسری بودجه است؟ جزئیات طرح را (با پیوستهای اقتصادی و اجتماعی) با نمایندگان و مرکز پژوهشهای مجلس بررسی و سایر راهها را ببیند. مصوبه دو فوریتی افزایش سرمایه شرکتهای بورسی، به شرط انطباق بر منافع مردم قابل تکرار است.
همچنین، سیدنظامالدین موسوی، نماینده مجلس در صفحه خود در فضای مجازی نوشت: از هر اقدام دولت در جهت گشایش اقتصادی و بهبود وضعیت معیشتی مردم حمایت میکنم. اما از طرحهای سورپرایزی که فقط چند نفر اطلاع دارند و عقبه کارشناسی آن مشخص نیست (مثل طرح بنزین) ذهنیت خوبی نداریم.