یادی از شهدای مسجد جامع نیشابور و حجتالاسلام علیاکبر باغنوی که معلم شهدا بود
انجمن ثامنالائمه(ع) الگوی شبکهسازی نیروهای انقلابی
انوشه میرمرعشی
از صدر اسلام تا کنون بسیاری از مساجد نه فقط مکانی برای عبادت، که پایگاهی برای قضاوت، حل مشکلات مردم و ترویج علم و اخلاق بوده است. در تاریخ انقلاب اسلامی هم نقش مساجد در پیشبرد اهداف اسلامی امام(ره) غیرقابل انکار است.
یکی از این مساجد که از اوایل شروع نهضت اسلامی مردم ایران به رهبری خمینی کبیر(ره) تا دفاع مقدس و حتی تا امروز پایگاه مهمی در پشتیبانی از انقلاب و نظام بوده، «مسجد جامع نیشابور» است. مسجدی که به واسطه حضور معلم بزرگی به نام «حجتالاسلام علیاکبر باغنوی» از پشتوانههای محکم انقلاب در شهر نیشابور شد و شهدای زیادی هم تقدیم اسلام و نظام کرد.
مسجد شهیدپرور
مسجد جامع نیشابور یکی از مساجد قدیمی و با معماری بسیار زیبای خراسان رضوی است که در دوره تیموری (سال 899 قمری) و توسط پهلوان علی کرخی فرزند بایزید کرخی ساخته شده است. البته این مسجد یک بار در دوره شاه عباس صفوی و بار دیگر در اوایل دوره قاجار بازسازی شده است.
از آنجا مسجد جامع اتصالدهنده چند محله قدیمی شهر با بازار است، همیشه محل رفت و آمد مردم بوده است. اما اینکه چرا این مسجد پایگاه حضور تعداد زیادی نوجوان و جوان بوده است، پدیده شگفتی است که باید علت آن مورد بررسی قرار گیرد.
مسجد جامع نیشابور از آن دسته مساجدی است که چندین دهه پایگاه امنی برای حضور تعداد زیادی نوجوان و جوان بوده و آنها را برای اسلام و نظام جمهوری اسلامی تربیت و نیروسازی کرده است. اما این کار مهم به همت و تدبیر معلم ارجمندی به نام «حجتالاسلام علیاکبر باغنوی» انجام شده است.
برکات جلسه قرآن ثامنالائمه(ع)
حجتالاسلام علیاکبر باغنوی در سال 1312 شمسی در محله «باغنو» نیشابور به دنیا آمد. از همان دوره طلبگی علائق فرهنگی داشت و با مجله «مکتب اسلام» ارتباط داشت. با شروع نهضت امام(ره) به جمع مبارزان پیوست و از همان مقطع هم به استخدام آموزش و پرورش درآمد و تدریس را آغاز کرد.
اما شاهکار حاج آقای باغنوی با راهاندازی جلسه قرآن ثامنالائمه(علیهالسلام) در مسجد جامع نیشابور شروع شد. سر پرشور و اخلاق خوش ایشان باعث میشد بسیاری از شاگردانش مسجدی شوند و به جلسه قرآن ثامنالائمه بیایند.
حاج آقا باغنوی با جذب نوجوانان بیشتری به مسجد، «انجمن مذهبی ثامنالائمه» را تاسیس کرد و در آن علاوه بر آموزش قرآن و احکام، برپایی مراسم مذهبی همچون دعای توسل و برپایی مجلس روضه به مناسبت شهادت ائمه اطهار(علیهمالسلام) را هم به برنامههای انجمن اضافه کرد. البته ایشان به شکل غیرمستقیم به روشنگریهای سیاسی هم در این جلسات میپرداخت.
همچنین برنامه کوهنوردی و تشویق به ورزش هم جزو کارهای مهم ایشان در جذب نوجوانان به مسجد بود.
انقلاب اسلامی
و شاگردان حاج آقای باغنوی
با اوجگیری مبارزات، شاگردان جوان و نوجوان حاج آقای باغنوی از اصلیترین شرکتکنندگان در تظاهرات، توزیعکنندگان اعلامیه و شعارنویسیها بودهاند.
با پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل نهادهای انقلابی چون سپاه پاسداران، جهاد سازندگی، کمیته امداد امام(ره) و... جوانان تربیتشده در انجمن، جذب این نهادها شدند و خدمتگزاری به اسلام و نظام تازهتاسیس جمهوری اسلامی ایران را شروع کردند.
نیروسازی و تشکلسازی حاج آقای دهنوی این قدر قوی بود که شاگردان نوجوان ایشان در مدارس مختلف نیشابور اعضای اصلی «اتحادیه انجمن اسلامی دانشآموزی» شهر را تشکیل میدادند و در همان فضای ملتهب سالهای اول انقلاب در مدرسه به مبارزه فکری و فرهنگی با شبههافکنی طرفداران گروهکهای ضدانقلاب میپرداختند؛ به طوری که نقشآفرینی مهم اعضای انجمن اسلامی دانشآموزی در خاموش کردن غائله منافقین در شهر نیشابور هنوز در خاطر قدیمیهای شهر باقی مانده است.
شاگردان شهید حاج آقا باغنوی
با شروع دفاع مقدس جبهه رفتنهای شاگردان حاج آقا باغنوی شروع شد. جوانان و نوجوانانی که سالها در مسجد جامع و با آموزههای معلمشان اندیشه دینی و روحیه انقلابی و جهادی پیدا کرده بودند و دوستیهای عمیقی میانشان ایجاد شده بود، گروهگروه به جبهه میرفتند و بسیاری از آنها یکی بعد از دیگری در عملیاتهای مختلف شربت شهادت مینوشیدند.
عبدالمجید و عبدالحمید غرویان و سیداحمد عابدی از شاگردان معروف حاج آقا بودند که زودتر دیگران به کاروان شهدا پیوستند.
برخی از شاگردان حاج آقای باغنوی حتی عهدنامه شهادت امضا کرده بودند که شهیدان سیدمحمدمهدی عابدی، دانیال غرویان و مجید عطری از آن جمله بودند.
شهید جواد نصرآبادی، شهید احمد حاجی نقی، شهید سعید سکاکی، شهید سیدابوالفضل موسوی زارع، شهید عباس عمارلو، شهید حمید آزاده، شهید سیدحسن حسینی حقیقی، شهید سیداحمد قدمگاهی و.... از دیگر شهدای شاخص مسجد جامع نیشابور بودند که عمری را در انجمن مذهبی ثامنالائمه و کلاسهای قرآن حاج آقای باغنوی گذرانده بودند.
* * *
خدمت حجتالاسلام باغنوی در مسجد جامع نیشابور، برای تربیت نیرو و شبکهسازی جوانان و نوجوانان انقلابی به این دلیل باید بهعنوان الگو معرفی شود که امروز همچنان نیاز به جذب نوجوانان در مساجد بیش از هر زمان دیگری احساس میشود.
زیرا مبارزه با شبیخون فرهنگی دشمن و نجات نوجوانانی که به شکل مدام در معرض شبهات عقیدتی و فرهنگی قرار دارند، قطعا پایگاهی به نام مسجد میخواهد و افراد دغدغهمند و پای کاری چون حاج آقای باغنوی...