اخبار ویژه
بازی موذیانه انگلیس برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران
انگلیسیها در حال ایفای نقش موذیانه علیه ایران در برجام و در کنار آمریکا هستند.
سایت فرارو (از سایتهای حامی دولت) با اشاره به نشست دیروز شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی روند اجرای قطعنامه 2231 نوشت: مواضع اروپاییها، خصوصا انگلیس، در این جلسه قابل تامل بود. در حالی که موضع اروپاییها در خصوص برجام تقریبا مشخص است، موضع آنها درباره رفع یا تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران مشخص نیست و ابهاماتی دارد. اظهارات نماینده انگلیس به این ابهامات دامن زد.
اروپاییها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تدریج مواضع نزدیکتری به آمریکا در موضوع تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران اتخاذ کردند. بعد از صدور این قطعنامه، سه کشور اروپایی عضو برجام بیانیه مشترکی صادر کردند و تلویحا از تمدید تحریمهای تسلیحاتی حمایت کردند. در این بیانیه آمده است: «سه کشور اروپایی به اجرای کامل قطعنامه 2231 که از طریق آن برجام در سال 2015 تایید شد، متعهد هستند. با این حال، معتقدیم که رفع برنامهریزیشده تحریم تسلیحات متعارف سازمان ملل در اکتبر آینده که توسط قطعنامه 2231 مقرر شده، برای ثبات و امنیت منطقهای تبعات بزرگی خواهد داشت. ما یادآوری میکنیم که تحریمهای اتحادیه اروپا بر صادرات سلاحهای متعارف و فناوری موشکی، تا 2023 برقرار باقی خواهند ماند.»
جوناتان آلن، نماینده انگلیس در جلسه شورای امنیت، همین موضع را تکرار کرد. آلن، در ابتدا، حمایت انگلیس را از برجام اعلام کرد، اما در عین حال، در بسیاری موارد اظهاراتی بیان کرد که هیچ تفاوتی با مواضع دولت آمریکا ندارد. او ایران را به نقض قطعنامه 2231 و سایر قطعنامههای شورای امنیت متهم کرد و مدعی شد که ایران برجام را نقض کرده و از موشکهای ماهوارهبر بهعنوان پوششی برای توسعه فناوریهای پیشرفته موشکی استفاده میکند.
آلن در پایان بهطور تلویحی از لزوم تمدید تحریمهای تسلیحاتی حمایت کرد و گفت: «ما معتقدیم که رفع مقرر شده محدودیتهای تسلیحاتی بر ایران در اکتبر، برای امنیت و ثبات منطقه تبعات بزرگی خواهد داشت.»
موضع آلن در جلسه شورای امنیت، این گمانه را تقویت کرد که آمریکاییها ممکن است از طریق انگلیس، تهدید به فعالسازی مکانیسم ماشه کنند. سپس سایر طرفهای برجام، خصوصاً روسیه و چین را که با تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران مخالفت میکنند، به تمدید تحریمهای تسلیحاتی در ازای عدم فعالسازی مکانیسم ماشه متقاعد کنند. اروپاییها دنبال راهی هستند که هم برجام را حفظ کنند و هم به تمدید تحریمهای تسلیحاتی منجر شود. در دسترسترین راه این است که اروپاییها با همکاری آمریکا، تهدید به فعالسازی مکانیسم ماشه کنند. سپس در ازای عملی نکردن این تهدید، چین و روسیه را به موافقت با تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران متقاعد کنند.
شما متهم دلار 20 هزار تومانی هستید آقای خوئینیها
«آقای خوئینیها شما تا ابد باید پاسخگوی برجام و دلار 20 هزار تومانی باشید، حتی اگر خود را طلبکار و منتقد وضع موجود نشان دهید».
روزنامه جوان در واکنش به نامه سرگشادهای که به نام موسوی خوئینیها دبیر مجمع روحانیون منتشر شد، نوشت:
حالا شما نه «از مردم» که «بر مردم» هستید. کسی به تماشای شما نمینشیند و کسی مستمع سخنان شما نیست. یکبار عریان و بیپیله به میان مردم بیایید- اگر میتوانید که نمیتوانید- تا ببینید خلق با شما با چه زبانی سخن میگوید. تا بفهمید که در جایگاهی نیستید که دم از «وضع کنونی مردم» بزنید. ۴۰ سال است به عنوان رئیسجمهور و نخستوزیر و وزیر و رئیس و مدیر میآئید و میروید و به آن طمع و حرص دارید و برای رسیدن به جایگاه قدرت و ثروت، از کف خیابان تا «اتاقهای مشترک با بیگانگان» را در مینوردید، اما حالا میگوئید «اوضاع غیرقابل دوام امروز صرفاً معلول تصمیمات مدیرانی که میآیند و میروند نیست؟!» پس برای چه اینقدر میآئید و میروید؟! چه کسی جز شما و دوستانتان ۳۰ سال از این ۴۰ سال انقلاب را در قدرت بوده؟ برای چه آمدید و چرا اگر هیچکاره بودید، برای آن «جایگاه هیچ» هنوز نامه مینویسید و نقشه در سر میپرورانید؟!
شما به شدت متهم هستید که برای تسویه حساب درونی با آن بخش از اصلاحطلبان که قدرت محورند و میخواهند «در حکومت» و نه «برحکومت» به اصلاحات ادعایی ادامه دهند، به میدان آمدهاید تا خود را با این نامهنگاریهای اصلاحطلبان اجتماعی و «اصلاحطلب قائل به جامعه جنبشی» جا بزنید و جنبشی برای بازنشستگان سیاسی خود ایجاد کنید. پس چرا دم از مردم و اقتصاد مردم میزنید؟!
شمایان متهم هستید - آنچنانکه آن بخش قدرت محور معترف است - که پایگاهی در دهکهای فقیر و محروم ندارید و حالا گمان بیهوده بردهاید که برای ایجاد ظرفیت اجتماعی جدید میتوانید با یک نامه و چند خط اشک تمساح برای وضع مردم، دوباره پایگاه مردمی بنا کنید.
شما متهم هستید که مثل هر بیمسئولیت نفاقپروری که در پایان کار از پاسخگویی فرار میکند، درست در چندماه مانده به پایان دولت میخواهید بهانهای برای ناکارآمدیها پیش پای ملت بگذارید. شما تا ابد باید پاسخگوی برجام و دلار ۲۰ هزار تومانی و مسکن و کالا و معیشت اینچنینی مردم باشید، اما میخواهید یک شبه این ابدیت را سرکیسه کنید؟!
اعضای شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان بله قربانگو بودند
عضو حزب اعتماد ملی میگوید رقیب علاقهمند است نماینده اصلاحطلبان در انتخابات 1400 آقای عارف باشد تا ما بازی را زیر صفر ببازیم.
فیاض زاهد درباره سرنوشت شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان بعد استعفای محمدرضا عارف از ریاست شورا به نامه نیوز گفت: وقتی یک جریان سیاسی انتخاباتی را میبازد باید یک نفر مسئولیت آن را بپذیرد. هر چند جریان اصلاحات به صورت فراگیر در انتخابات مجلس مشارکت نکرد و استراتژی سکوت و نظاره را پیش گرفت اما به علت خطاهای راهبردی حتی اگر با همه قوا میآمد و تمام نامزدهایش هم تأیید صلاحیت میشدند، تغییری در نتیجه رخ نمیداد.
وی افزود: البته شورای نگهبان به اصلاحطلبان لطف کرد چون بهانه به دست آنها داد که اعلام کنند «اساساً در انتخابات شرکت نداشتند» اما نمیتوان واقعیت را کتمان کرد. آقای عارف امروز هدف نوک پیکان فشار افکار عمومی و مطالبات درونی جریان اصلاحطلبی است.
فیاض زاهد گفت: از بستن لیستهای پرحرف و حدیث و رفتار هیئت رئیسه فراکسیون امید مجلس دهم تا سکوت بسیار عجیب و غیرقابل بخشش آقای عارف -که هم اعتبار سیاسی خودش را به شدت نابود کرد و هم به جریان اصلاحات لطمه زد- همه نشان میدهد که ما امروز نیازمند بازبینی ساختار تشکیلاتی خود هستیم.
وی افزود: دلخوریهایی از نحوه انتخاب اعضای شورای عالی سیاستگذاری، نوع تعامل آن با شورای هماهنگی اصلاحطلبان و افرادی که آقای عارف به شورای عالی سیاستگذاری تزریق کرد، وجود دارد.
عضو حزب اعتماد ملی یادآور شد: افراد عضو شده در شورای عالی اصلاحطلبان توسط آقای عارف، نه گذشته، نه ماهیت و نه هویت جدی و مؤثری داشتند، بیشتر یکسری بله قربانگو بودند و بار حقیقی به شورای عالی سیاستگذاری اضافه نمیکردند.
وی درباره اینکه برخی رسانههای اصولگرا نوشتهاند «عارف از ریاست شورای عالی سیاستگذاری استعفا کرد تا در قالب ساختاری جدید نامزد اصلاحطلبان برای 1400 باشد» گفت: آقای عارف در معرض این اتهام قرار داشت که در مجلس گاهی در قامت پیامرسان ظاهر میشد و از منویات یک لیدر پیشرو جریان اصلاحی فاصله میگرفت.
وی مدعی شد: طبیعی است که رقیب علاقهمند باشد که نماینده اصلاحطلبان در انتخابات 1400 آقای عارف باشد تا ما بازی را زیر صفر ببازیم. معتقدم آقای عارف در بین جریانات اصلاحطلب و طرفداران جریان اصلاحطلب فاقد کمترین پایگاه اجتماعی است و اگر جریان اصلاحطلب جدی بخواهد وارد شود قطعاً آقای عارف نمیتواند واجد نامزدی این جریان سیاسی در انتخابات 1400 باشد.
گفتنی است با وجود کارشناسی تاریخ، فیاض زاهد مشاور پیشین وزیر صمت (محمد شریعتمداری) و رئیس سازمان برنامه و بودجه است. او در فتنه 88 بازداشت شد اما با حضور در ستاد روحانی در انتخابات 92 توانست به عرصه سیاست بازگردد و در کنار برخی مدیران به عنوان مشاور جا خوش کند. او اکنون نیز مشاور بینالملل(!) وزیر رفاه است و همچنین به وزارت صمت تردد دارد. از وی به عنوان یکی از عناصر کاسبکار یاد میشود.
از تیتر «هرچه تهران بگوید» تا «اروپا صداقت ندارد»
روزنامه زنجیرهای که زمانی تیترهای شیدایی برای اروپا میزد، نوشت اروپا صداقت ندارد.
روزنامه آفتاب یزد، از جمله بزککنندگان توافق با آمریکا و اروپا بود. این روزنامه حتی پس از عهدشکنی آمریکا نیز برخلاف واقعیات، تیتر و عکس بزرگی از فدریکا موگرینی مسئول وقت سیاست خارجی اتحادیه اروپا منتشر کرد و نوشت «هرچه تهران بگوید». و این در حالی است که اروپا همان زمان بدعهدی و نیرنگ را سرلوحه سیاست خود نسبت به ایران و برجام کرده بود.
همچنین تیترهایی مانند «بفرمائید گلابی برجام» (به بهانه توافق کاغذی با توتال) و «سیاستمدار خواب» (برای ماکرون رئیسجمهور فرانسه)، از جمله تیترهای این روزنامه زنجیرهای است.
روزنامه مذکور در عین حال اخیرا از قول فرانسیس نیکولا، سفیر اسبق فرانسه در تهران نوشت: اروپا صداقت ندارد و میخواهد همچنان سرنوشت خود را بعد از 80 سال با آمریکا گره بزند. اروپاییها مطمئنا خواستار دیدن یک آمریکای ضعیف و ضربهخورده نیستند. وی افزود: برجام در وضعیت بسیار ضعیفی قرار گرفته و این اساسا به دلیل ناتوانی کشورهای باقی مانده در برجام در تامین منافع ایران است که بر اساس برجام کاملا در مورد آنها حق دارد.
73 درصد مردم میگویند عملکرد قوه قضائیه بهتر شده است
نظرسنجی یک مرکز افکارسنجی وابسته به جهاد دانشگاهی نشان میدهد از نگاه اکثریت مردم، عملکرد قوه قضائیه در یک سال اخیر بهتر شده است.
در نظرسنجی ایسپا از شهروندان در شهرهای مختلف پرسیده عملکرد قوه قضائیه در یکسال اخیر را نسبت به قبل از آن چگونه ارزیابی میکنید؟ 53/1 درصد معتقدند عملکرد قوه قضائیه در یک سال اخیر بهتر شده است. 10/9 درصد گفتهاند بدتر شده و 15/6 درصد هم نیز گفتهاند فرقی نکرده است. 19/9 درصد در این خصوص اظهار بیاطلاعی کردهاند.
64/9 درصد مردان معتقدند عملکرد قوه قضائیه در یکسال اخیر بهتر شده است. این میزان برای زنان 41/8درصد است. افراد 30 تا 49 سال (57/1درصد) و افراد بالای 50 سال (55/2درصد) بیش از جوانان 18 تا 29 سال (44/2درصد) معتقدند عملکرد قوه قضائیه بهتر شده است.
با افزایش سطح تحصیلات، ارزیابی از عملکرد قوه قضائیه بهتر میشود. زنان و افراد زیر دیپلم در این زمینه بیشتر از سایرین اظهار بیاطلاعی کردند.
از مجموع افرادی که از نام رئیس فعلی قوه قضائیه اطلاع داشتند، 73/5 گفتهاند عملکرد این قوه در یکسال اخیر بهتر شده است؛ در حالی که این میزان بین افرادی که اطلاعی از نام ایشان نداشتند 24/2 است.
نظرسنجی با جامعه آماری شهروندان بالای 18 سال در کل کشور و اندازه نمونه 1582، در تاریخ 19 تا 26 خرداد 99 به شیوه مصاحبه تلفنی اجرا شده است.
شرق: دولت با افزایش بدهکاری زمین سوخته تحویل دولت بعد ندهد
یک روزنامه اصلاحطلب میگوید روحانی دولتی بدهکار را تحویل رئیسجمهور بعدی میدهد.
روزنامه شرق نوشت: برخی از اقتصاددانان از روش حراج اوراق خزانه با نرخ های بهره بالا برای تامین منابع دفاع کرده و این را تنها راه چاره میدانند. از سوی دیگر برخی راهکار فروش اوراق را آینده فروشی میدانند و معتقدند «در صورت ادامه این روند، دولت فعلی یک زمین سوخته تحویل دولت بعدی میدهد که دود آن اول از همه به چشم توده مردم خواهد رفت». احسان سلطانی، پژوهشگر اقتصادی با همکاری عباس شاکری اقتصاددان تحلیلی درخصوص بحث نقدینگی و اجزا و ترکیب آن انجام داده و با انتقاد از راهکارهای ارائه شده در دو سال اخیر میگویند نگرانی «دلواپسان نقدینگی» نقدینگی نیست. نقدینگی بهانه است؛ اصل موضوع تامین منافع بانکهای خصوصی ناصالح (زهکش نقدینگی) و بر ضد مصالح کشور در شرایط بحرانی کنونی است. نزاع کنونی بر سر این است که چرا اجازه خلق نقدینگی مانند دوره پنج ساله ۹۷-۱۳۹۲ به بانکها داده نمیشود. بانکهایی که با سفتهبازی در بازار مستغلات، به امپراتوری این حوزه تبدیل شدهاند و امروز بعد از کسب درآمد ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی از سفته بازی در بازار دلار، وارد بازار بورس شدهاند.
در بازه زمانی سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶، سفتهبازی از مسکن به بازار پول منتقل میشود و بهرههای بانکی تا ۳۰ درصد افزایش پیدا میکند، درحالی که نرخ بهره بانکی جهان در همین دوره به سمت صفرشدن پیش میرود و نرخ تورم در کشور یکرقمی میشود. در سال ۱۳۹۷ مسیر بانکهای خصوصی از مسیر سفتهبازی ریال جدا شده و وارد سفته بازی دلار میشود. یکی از استنادات مهم این است که در دی ۱۳۹۶ تا آبان ماه ۹۷ که قیمت دلار بیش از سه برابر میشود، بانکهای خصوصی نزدیک به ۴۰ هزار میلیارد تومان از بانک مرکزی برداشت داشتهاند.
نگرانی «دلواپسان نقدینگی» نقدینگی نیست. نقدینگی بهانه است؛ اصل موضوع تامین منافع بانکهای خصوصی ناصالح (زهکش نقدینگی) و بر ضد مصالح کشور در شرایط بحرانی کنونی است. نزاع کنونی بر سر این است که چرا اجازه خلق نقدینگی مانند دوره پنج ساله ۹۷-۱۳۹۲ به بانکها داده نمیشود و چرا قدرت خلق و تزریق نقدینگی از بانکهای خصوصی به سمت بانک مرکزی و دولت تغییر جهت داده میشود؟ میگویند همچنان دولت اوراق منتشر کند. اوراق هم بالاخره نیازمند پشتوانهای است.
اگر (با نرخهای بالای بهره) همچنان به اوراقفروشی ادامه دهیم، آیندهفروشی اتفاق میافتد که به راحتی نمیتوان از بحران آن بیرون آمد. اکنون دولت اوراق خزانه را به حراج گذاشته و نرخهای بهره بالا تا سه سال آینده برای آن در نظر گرفته است. دولت بعدی با چه منابعی قرار است این حجم بدهی همراه با نرخهای بالای بهره را پرداخت کند؟ آیا قرار است زمین سوخته در اختیار دولت بعد
قرار دهیم؟
آیا فقط علم اقتصاد به ما میگوید با ترساندن همه از افزایش حجم نقدینگی، اتفاقی که یک دهه به شدت رخ داده و صدای کسی هم درنیامده، حالا اوراق منتشر کنیم و دولت بعدی را با حجم بزرگ بدهی روبهرو کنیم.