kayhan.ir

کد خبر: ۱۹۱۷۰
تاریخ انتشار : ۳۱ تير ۱۳۹۳ - ۲۱:۳۷

احتمال دست داشتن دولت نارنجی اوکراین در سقوط هواپیمای مالزی قوت گرفت

دولت روسیه با انتشار برخی اسناد و شواهد تازه و طرح چندین پرسش قابل تأمل، از احتمال دست داشتن دولت اوکراین در حادثه سرنگونی هواپیمای مالزیایی خبر داد.


«آندره کارتاپولوف» رئیس اداره عملیات مرکزی ستاد کل نیروهای مسلح روسیه روز دوشنبه طی یک نشست خبری از به دست آمدن اسناد و اطلاعات ماهواره‌ای خبر داد که دولت اوکراین و ارتش این کشور را درباره حادثه سرنگونی هواپیمای مالزیایی در مظان اتهام قرار می‌دهد.
طبق اعلام این مقام بلندپایه روسی، روز حادثه یعنی پنجشنبه (26 تیر ماه) یک هواپیمای سوخوی - 25 متعلق به نیروی هوایی اوکراین در فاصله حدود 5 کیلومتری محل سانحه مشاهده شده است. به گفته «کارتاپولوف»، این جنگنده اوکراینی کاملا قادر بوده هواپیمای مسافربری بوئینگ 777 خطوط هوایی مالزی را مورد هدف قرار دهد. پتروپروشنکو یک روز قبل از این اظهارات در مصاحبه با شبکه خبری سی‌ان‌ان گفته بود، زمان وقوع حادثه هیچ هواپیمای نظامی کشورش در آسمان و در حال پرواز نبوده است.
در آمریکا وقتی یکی از خبرنگاران درباره اطلاعات ماهواره‌ای روسیه از سخنگوی رسمی وزارت دفاع آمریکا سوال کرد، «ایلین لاینر» ترجیح داد به این سوال این‌گونه پاسخ دهد: «من توجه شما را به سخنان رئیس‌جمهور اوکراین در مصاحبه شبکه سی‌ان‌ان جلب می‌کنم که چنین مسئله‌ای را نادرست دانسته است.»
به گزارش فارس، این مقام پنتاگون حتی حاضر نشد توضیح دهد که آیا کارشناسان آمریکایی اصلا خیال دارند اطلاعات ستاد کل نیروهای مسلح روسیه را مورد بررسی قرار دهند یا خیر.
در همین رابطه، وزارت خارجه روسیه نیز با انتشار بیانیه‌ای ضمن طرح 10 پرسش درباره حادثه سرنگونی هواپیمای مالزیایی، باز هم احتمال دست داشتن کیف در این حادثه را قوت بخشید. گفته می‌شود این هواپیما با یک سیستم پیشرفته موشکی مورد هدف قرار گرفته است.
در این بیانیه پس از درخواست برای طرح شواهدی که اوکراین با استناد به آنها استقلال‌طلبان را متهم به سرنگونی هواپیما کرده است‌ آمده: «دولت اوکراین پاسخ دهد، با توجه به اینکه شبه‌نظامیان هیچ‌گونه هواپیمایی در اختیار ندارند، چه نیازی به استقرار چنین تسلیحاتی در منطقه داشته‌اند.
سوال دیگر اینکه دلیل تعلل کیف در تشکیل کمیسیون بین‌المللی برای تحقیق درباره این حادثه چیست؟ چرا کارکنان خدمات ناوبری هوایی اوکراین امکان انحراف مسیر هواپیمای مسافربری به سمت مسیر شمالی‌تر را فراهم کردند؟ چرا دولت اوکراین با وجود آگاهی از شرایط منطقه، اقدام به مسدود کردن حریم هوایی منطقه دونتسک (محل حادثه) نکرده است؟ چرا سازمان امنیت اوکراین بدون حضور کارشناسان بین‌‌المللی در مورد مطالعات کارکنان ناوبری هوایی این کشور با خدمه هواپیمای مسافربری مالزی اقدام کرده است؟
در بخشی از این بیانیه با اشاره به حادثه مشابهی که سال 2001 رخ داده آمده است: «اوکراین از حادثه سرنگونی هواپیمای مسافربری روسیه که در سال 2001 مقام‌های اوکراینی تا آخرین لحظات و تا پیش از ارائه شواهد انکارناپذیر دخالت نظامیانش حاضر به پذیرفتن مسئولیت آن نشد، چه درسی گرفته است. ما منتظر دریافت پاسخ  این سوالات از طرف اوکراینی هستیم.
وزارت خارجه روسیه طی بیانیه دیگری به گزارش تکان‌دهنده یک روزنامه ایتالیایی که از حضور مزدوران آمریکایی و اروپایی در کنار ارتش اوکراین به صورت مستند پرده برداشته است، اشاره و نسبت به «مشارکت اروپایی‌ها در جنگ اوکراین» هشدار داده است.
طبق گزارش تصویری که این روزنامه ایتالیایی منتشر کرده، مزدوران غربی در یک مرکز آموزش نظامی دوره‌‌های آموزش را برای کشتار استقلال‌طلبان می‌گذرانند. این روزنامه با برخی از این مزدوران نیز مصاحبه کرده است. دیدبان حقوق بشر نیز دیروز با انتشار نامه‌ای خطاب به پروشنکو، رئیس‌جمهور اوکراین نسبت به فراهم نکردن کمک‌های ضروری برای ده‌ها هزار جنگ‌زده شرق اوکراین، از کیف به شدت انتقاد کرد.
سایر رویدادها
* باراک اوباما ضمن گفت‌وگو با همتای لهستانی خود گفت حادثه هواپیمای مالزیایی نشان داد کشورهای اروپایی باید توان نظامی خود را تقویت کرده به آمریکا نزدیکتر شوند.
* تمام 15 عضو شورای امنیت سازمان ملل در جلسه روز دوشنبه خود با صدور قطعنامه‌ای ضمن محکوم کردن سانحه سقوط هواپیمای مالزیایی خواستار تحقیقات بین‌المللی برای مشخص شدن عامل این حادثه شدند. در این حادثه 298 نفر کشته شدند.
* استقلال‌طلبان اوکراینی جعبه سیاه هواپیمای مالزیایی را به مقامات مالزی تحویل دادند. به نوشته ایتارتاس، این جعبه توسط رئیس‌جمهور خودخوانده دونتسک به مقامات مالزی که به اوکراین سفر کرده‌اند تحویل داده شد.
* نخست‌وزیر استرالیا دیروز مدعی شد شواهد در محل سقوط هواپیمای مالزی دستکاری شده است. وی همچنین گفت برخی در حال مخفی‌کاری درباره این حادثه هستند.
* کانادا به دلیل آنچه «دخالت داشتن روسیه در حادثه سرنگونی هواپیمای مالزیایی» عنوان داشت شماری از مقامات روسیه را تحریم کرد. اسپانیا اما اعلام کرد تا زمان مشخص نشدن نتایج تحقیقات اقدام به تحریم روسیه نخواهد کرد.